Uusi menetelmä työnantajien ja työterveyshuollon työllistymiskyvyn tukemiseen liittyvään yhteistyöhön

Uutinen

Työterveyslaitos on julkaissut ohjeistuksen ja lomakkeita, joilla työnantaja ja työterveyshuolto voivat seuloa ne työntekijät, jotka tarvitsevat konkreettista tukea, jotta he voivat työllistyä uudelleen.

Työnantajan täytyy järjestää työntekijöilleen lakisääteiset työterveyshuollon palvelut, joilla tuetaan työkykyä. Terveystarkastuksia täytyisi tehdä tarvittaessa myös tilanteessa, jossa työsuhde on päättymässä ja työntekijää uhkaa työttömyys.

Tätä mahdollisuutta hyödynnetään kuitenkin vähän. Tilanne voi olla parempi yli 30 työntekijän organisaatioissa, joita koskee muutosturva. Niissä työterveyshuollon järjestämisvelvollisuus jatkuu kuusi kuukautta työntekovelvollisuuden päättymisestä, jos irtisanominen on tehty tuotannollis-taloudellisista syistä ja työsuhde on kestänyt yli viisi vuotta. Työllistymiskyvyn tuen tarve täytyisi kartoittaa myös niiltä työntekijöiltä, joiden työsuhde on lyhempi tai määräaikainen.

Työterveyslaitos on julkaissut tiiviin ohjeistuksen ja lomakkeita, jotka helpottavat työttömyysuhan alla olevien henkilöiden tunnistamista ja tukemista. Uudessa menetelmässä työterveyshuollosta lähetetään työntekijälle täytettäväksi ammatillisen osaamisen lomake. Henkilö voi käyttää lomaketta oman pohdintansa tukena ja toimittaa sen halutessaan työvoimapalveluihin. Jos sen pohjalta todetaan erityisiä työkyvyn tuen tarpeita, voidaan sopia vastaanotto- tai etäkäynti työterveyshuoltoon, jossa kartoitetaan ja kuvataan tarkemmin aiemmin toteutuneita työkyvyn tukitoimia ja nykytilannetta sekä jatkotoimen tarvetta.

Työnantaja tekee päätöksen siitä, miten työkyvyn tukea tarjotaan, kun työsuhde on päättymässä. Käytännössä uudesta yhteistyökäytännöstä voi sopia oman työterveyshuollon palveluntuottajan kanssa, ja se kirjataan työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Uusi menetelmä työllistymiskyvyn tukemiseen työsuhteen päättyessä (ttl.fi)