Eri tavat tehdä töitä

tavat-tehda-toita.jpg

Työn tekemisen tavat muuttuvat ja avaavat sinulle uusia mahdollisuuksia työllistyä. Perinteisen palkkatyön ja yrittäjyyden lisäksi voit työllistää itsesi esimerkiksi kevytyrittäjänä, apurahalla, freelancerina, työosuuskunnassa, omaishoitajana, ammattiurheilijana tai vaikkapa vapaaehtoistyössä. Eri tavat tarjoavat myös vaihtoehtoja varautuessasi työelämän muutoksiin.

Työn tekemisen tapoja on monia. Voit kerätä toimeentulosi samanaikaisesti tai vuorotellen useasta eri lähteestä. Voit esimerkiksi työskennellä palkkatyön tai opiskelun ohella osa-aikaisesti yrittäjänä tai työsi voi koostua myös monista lyhytaikaisista työtilaisuuksista. Entä oletko tullut ajatelleeksi, että myös harrastuksestasi voisit saada tuloja?   

Työllistäessäsi itsesi voit ehkä vaikuttaa siihen, missä ja milloin työtäsi teet. Parhaimmillaan joustavuus lisääntyy ja voit tehdä valintoja oman elämäntilanteesi mukaan.  

Työn tekemisen eri muodoissa monia meistä askarruttaa työttömyysturvaan liittyvä asiat, sillä mitään yksiselitteistä mallia niihin ei ole. Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa se, työskenteletkö palkansaajana vai yrittäjänä vai työllistytkö omassa työssä (esimerkiksi omaishoitajana tai urheilijana). Myös työllistymisesi vaatimalla työmäärällä ja kestolla on merkitystä.  

Lue lisää

  • Kevytyrittäjänä voit tehdä töitä esimerkiksi laskutuspalveluiden, -osuuskuntien tai digitaalisten työnvälitysalustojen kautta.

  • Voit työllistyä apurahalla esimerkiksi kulttuurin ja tieteen aloilla, vaikka tutkijana tai taiteilijana. Apurahoja myöntävät valtio ja yksityiset säätiöt.

  • Freelancerina voit tehdä töitä ilman vakituista työsuhdetta yhdelle tai useammalla työntarjoajalle samanaikaisesti.

  • Työosuuskunnan jäsenenä omistat siitä osan ja voit työllistyä sen avulla.

  • Omaishoitajana työllistyt pitämällä huolta perheenjäsenestä tai muusta läheisestä, joka on sairas, vammainen tai muuten erityisen hoivan tarpeessa, eikä selviydy arjestaan itse.

  • Ammattiurheilijana voit turvata toimeentulosi rahallisella sopimuksella esimerkiksi urheiluseuran kanssa, apurahana, sponsorisopimuksella tai muulla tulonlähteellä. 

  • Vapaaehtois- tai talkootyö on palkatonta ja tavanomaista yleishyödyllistä työtä tai naapuriavun kaltaista työtä.

  • Onko sinulla hyvä liikeidea ja mietit yrityksen perustamista?

Päivitetty: