Eri tavat opiskella
Onko kurssi hukassa opintojen ristiaallokossa? Olemme koonneet Työmarkkinatorille tietoa eri opiskelutavoista.
Opiskelemalla voit suorittaa kokonaan uuden tutkinnon, osatutkinnon tai hankkia itsellesi lisäpätevyyksiä. Työvoimakoulutuksella voit opiskella itsellesi uuden ammattitutkinnon tai sen osan. Voit opiskella nykyisen osaamisesi pohjalta tai vaihtaa kokonaan suuntaa.
Opiskeleminen ei useinkaan tänä päivänä tarkoita pulpetissa istumista, vaan opiskelutapoja on monia. Näitä ovat esimerkiksi etä- tai lähiopetus, monimuoto-opetus sekä itsenäinen opiskelu. Voit jopa oppia uuden kielen tai soittamisen taidon pelkän älypuhelinsovelluksen avulla.
Oppia ikä kaikki - voit tilanteeseesi sopien opiskella kokoaikaisesti, työn ohessa tai työttömänä ollessasi. Jos olet esimerkiksi kotoutuja, sairauslomalla, eläkkeellä tai vanhempainvapailla, se voi vaikuttaa mahdollisuuksiisi opiskella, mutta ihan kaikissa tilanteissa on kuitenkin mahdollista opiskella jotakin ja jotenkin.
Palvelut
Lue lisää
- Toimeentulo opintojen aikana
- Ammatinvalinta ja eri alojen työllisyystilanne
- Oppisopimuskoulutuksella uuteen ammattiin
Aiheesta muualla
- Opintopolku (opintopolku.fi)
- Kansalaisopistot (kansalaisopistot.fi)
- Kansanopistot (kansanopistot.fi)
- Kesäyliopistot (kesayliopistot.fi)
- Opiskelu työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella (kela.fi)
Opiskelu työn ohessa
Jos olet töissä, sinua saattaa kiinnostaa erilaiset monimuoto-opinnot tai kurssit sekä mahdollisuus opiskella vuorottelu- tai opintovapaalla. Monimuoto-opinnot on suunniteltu käytäväksi työn ohessa, jolloin lähiopetusta on vähemmän ja se painottuu iltoihin ja viikonloppuihin.
Opintovapaakäytännöt vaihtelevat työpaikoittain, joten niistä kannattaa keskustella oman työnantajan kanssa.
Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla
Opiskelu työttömänä
Työttömänä sinulla on paljon erilaisia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamista tai kokeilla jotain ihan uutta. Jos olet työtön työnhakija, on tärkeää, että sovit opintojen aloittamisesta alueesi TE-toimiston kanssa aina ennen opintojen aloittamista.
Aiheesta muualla
Palvelut
- Koulutusneuvonta
- Työvoimakoulutus
- Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella
- Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella
- Sivutoiminen opiskelu työttömyysetuudella
Päivitetty: