Oppisopimuskoulutuksella uuteen ammattiin

Opitko tekemällä? Oppisopimuskoulutuksella voit opiskella koko toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. 

Oppisopimus on pääosin työpaikalla tapahtuvaa kouluttautumista. Saat siis tutkinnon työtä tekemällä.  Koulutusta voi tarvittaessa täydentää esimerkiksi oppilaitoksessa järjestettävällä opiskelulla. Koulutus on yleensä maksutonta ja sen aikana saat alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. 

Oppisopimus on määräaikainen työsuhde, joka solmitaan koulutuksen järjestäjän, opiskelija ja työpaikan kesken. Oppisopimusopiskelijan tulee olla vähintään 15-vuotias ja viikoittaisen työajan tulee olla vähintään 25 tuntia.  

Sopivan paikan löytäminen 

Oppisopimusta varten tarvitaan työpaikka, jonka oppisopimusopiskelijan tulee löytää itse. Jos olet työnhakija, voit etsiä tarjolla olevia oppisopimustyöpaikkoja TE-palvelujen avoimista työpaikoista tai ottaa yhteyttä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Jos olet työssä, voit kysyä työnantajaltasi, voisitko suorittaa oppisopimuskoulutuksen nykyisellä työpaikallasi. Kun työpaikka on tiedossa, ottakaa yhteyttä lähimpään oppisopimustoimijaan. 

Koulutuksen järjestäjä varmistaa, että työpaikka on sopiva oppimisympäristöksi. Samalla arvioidaan työpaikan turvallisuutta opiskelijalle. Työpaikalta nimetään vastuullinen työpaikkaohjaaja. Jos edellytykset koulutuksen järjestämiselle ovat kunnossa, oppisopimus voidaan tehdä. 

Opintojen suunnittelu 

Opiskelija, työnantaja ja koulutuksen järjestäjä suunnittelevat oppisopimuskoulutuksen sisällön yhdessä. Opiskelijan osaamistarve arvioidaan ja aiemmin hankittu osaaminen otetaan huomioon. Oppisopimuksen liitteeksi tulevaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (HOKS) kirjataan työtehtävät, opinnot, näytöt ja ohjaustoimet. 

Toimeentulo oppisopimuskoulutuksen aikana 

  • Ensisijaisesti oppisopimuskoulutuksessa opiskelija saa palkkaa.  
  • Jos työnantaja ei maksa sinulle palkkaa teoriaopintojen ajalta, voit saada siihen taloudellista tukea.  
  • Jos olet työtön työnhakija, kannattaa sinun selvittää mahdollisuutesi saada palkkatukea oppisopimuskoulutuksen ajaksi TE-toimistosta.  

Lue lisää

Palvelu

Aiheesta muualla

Päivitetty: