Toimeentulo opintojen aikana

On vähintään yhtä monta tapaa tulla toimeen opintojen aikana kuin on opiskelijaakin. Tutustu eri vaihtoehtoihin, olit sitten lähdössä opinpolulle työttömänä, lomautettuna, osa-aikatyöstä, yrittäjänä tai kokoaikatyöstä.

Kun opiskelet, mahdollisia tulonlähteitäsi ovat Kelan opintotuki, työstäsi saamasi palkka tai työttömyysturva. Pidemmän uran tehneille mahdollisia ovat myös aikuiskoulutustuki tai vuorottelukorvaus. Muita mahdollisuuksia ovat esimerkiksi kotoutumiskoulutus, oppisopimus tai erilaiset apurahat. 

Palkan lisäksi voit saada samaan aikaan vain yhtä etuutta kerrallaan. Huomaa, että palkka voi vaikuttaa tukien määriin. Opintotuella on tulorajat, aikuiskoulutustuella on sivutuloraja ja työttömyysetuuskin sovitellaan palkkatulojen kanssa. Myös vuorottelukorvausta vähentävät muut tulot, joita saat vapaan aikana. 

Työttömyysturvaa saadaksesi sinun pitää olla ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon. Työnhakijana sinun pitää ilmoittaa kaikista opinnoistasi TE-toimistolle, jossa niiden mahdollinen vaikutus työttömyysetuuden saamiseen selvitetään. Huomaa kuitenkin, että jos vähennät työtunteja tai irtisanoudut työstä opintojen takia, menetät samalla oikeuden työttömyysturvaan. 

Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, ole yhteydessä omaan kotikuntaasi, kun tarvitset tukea tilanteeseesi. Kotikuntasi ohjeistaa sinua myös koulutuksiin ja valmennuksiin liittyvissä asioissa.

Opiskelu työttömänä 

Työttömänä voit rahoittaa opintosi joko työttömyysetuudella tai Kelan opintotuella, jos opinnot kestävät vähintään kaksi kuukautta. Opiskelu ei estä työttömyysetuuden saamista, jos opiskelu on sovittu yhdessä TE-toimiston kanssa. Työvoimakoulutus on maksutonta ja sen aikana voi saada myös kulukorvausta. 

Palvelut

Opiskelu osa-aikatyön ohessa 

Osa-aikatyön ohessa voit rahoittaa opintoja palkkatuloilla tai sovitellulla työttömyysetuudella. Yli kahden kuukauden opintoihin voi saada myös Kelan opintotukea tai Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea. 

Opiskelu lomautettuna 

Lomautettuna opintojesi rahoitusmahdollisuudet ovat samat kuin työttömillä. Sinun tulee vain ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon ja ilmoittaa opinnoistasi.  

Opiskelu yrittäjänä 

Päätoimisena yrittäjänä voit rahoittaa opintojasi yritystoiminnasta saatavilla tuloilla tai yli kaksi kuukautta kestävät opinnot myös Kelan opintotuella tai yrittäjän aikuiskoulutustuella. Sivutoimisena yrittäjänä sinua koskevat samat rahoitusvaihtoehdot kuin työttömiä. 

Opiskelu kokoaikatyön ohessa 

Kokoaikatyössä käyvänä voit rahoittaa opintojasi palkalla, aikuiskoulutustuella, Kelan opintotuella tai vuorottelukorvauksella. Palkan lisäksi voit saada samaan aikaan vain yhtä etuutta kerrallaan. Huomaa, että palkka voi vaikuttaa tukien määriin. Opintotuki ja aikuiskoulutustuki on tarkoitettu yli kaksi kuukautta kestävään opiskeluun.  

Lue lisää 

Palvelut

Aiheesta muualla

Toimeentulotuki

Opiskelijana voit olla oikeutettu saamaan toimeentulotukea esimerkiksi silloin, kun opintotuki on katkaistu tai se on loppunut. Voit olla oikeutettu toimentulotukeen myös kesällä, jos opiskelu ei ole mahdollista etkä ole saanut työpaikkaa. Huomioithan, että elämäntilanteesi ja varallisuutesi vaikuttavat toimeentulotuen saamiseen. Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto.  

Aiheesta muualla

Päivitetty: