Onko kurssi hukassa opintojen ristiaallokossa? Olemme koonneet Työmarkkinatorille tietoa eri opiskelutavoista.
Haluan muutosta työelämääni
Kaipaatko muutosta työelämääsi? Kiinnostaako uusi ura tai opiskelu? Työmarkkinatorilla kerromme eri vaihtoehdoista, joilla voit saada työelämääsi uutta vipinää.
Onko sinulla ammattiosaamista, jota haluat kehittää? Nykyisen osaamisesi hyödyntäminen ja sen kehittäminen voi auttaa sinua urallasi tai ammatissasi haluamasi suuntaan.
Työmarkkinatorilta löydät vinkkejä, joilla voit kehittää nykyisiä tietojasi ja taitojasi.
Tunnista osaamisesi
Tiedätkö jo kaiken mitä osaat? Osaamiskartoituksen avulla voit oppia lisää itsestäsi ja taidoista, joita sinun kannattaisi kehittää.
- Skills panorama (europa.eu, vain englanninkielinen)
- Skills for jobs (oecdskillsforjobsdatabase.org, vain englanninkielinen)
Opintojen ja tutkintojen täydentäminen
Korkeakoulujen kautta on myös mahdollista suorittaa aiempia korkeakoulututkintoja täydentäen ja aiempaan osaamiseen pohjautuen. Nämä opinnot sujuvat usein myös työn ohessa.
Aiheesta muualla
Työssä oppiminen
Opitko paremmin tekemällä? Työssä oppiminen voi olla vaihtoehto sinulle. On erilaisia tapoja oppia ja opiskella työssä.
Oppisopimus
Oppisopimus on työpaikalla tapahtuvaa kouluttautumista. Saat siis tutkinnon työtä tekemällä. Oppisopimukseen kuuluu myös teoriapäiviä oppilaitoksessa.
Työkokeilu
Jos haluat kokeilla, sopiiko jokin ala sinulle tai millaisia työtehtäviä johonkin ammattiin kuuluu, voit hakeutua työkokeiluun TE-toimiston kautta. Työkokeilu on tarkoitettu työttömille ja osa-aikatyössä oleville.
Työharjoittelu
Työharjoittelu on tärkeä osa myös useimpia ammatillisia- ja korkeakouluopintoja, jolloin pääset ehkä ensimmäistä kertaa viemään teorian käytäntöön. Paikan valintaan kannattaakin käyttää aikaa, sillä saat kenties jalkasi oven väliin.
Trainee-ohjelma
Jos haluaisit edetä omassa organisaatiossasi, selvitä, onko työpaikallasi mahdollisuutta trainee-ohjelmaan.
Palkkatuki
Jos työllistyminen on ollut sinulle haastavaa osaamisessa olevien puutteiden takia, voit mahdollisesti työllistyä palkkatuen avulla ja kehittää ammatillista osaamistasi työtä tekemällä. Voit hakea palkkatukikorttia TE-toimistosta ja kertoa potentiaalisille työnantajille, että tuot osan palkasta mukanasi.
Palvelut
Lue lisää
Työvoimakoulutus
Työvoimakoulutuksena järjestettävän yrittäjyyskurssin kautta voit aloittaa oman yritystoiminnan matalalla kynnyksellä. Työvoimakoulutuksena voi suorittaa myös ammatillisen tutkinnon tai sen osan. Työvoimakoulutuksia ovat myös suositut F.E.C.-koulutusohjelmat. Työvoimakoulutukset ovat ensisijaisesti työttömille.
Palvelut
Osaamisen kehittäminen työttömänä
Jos haluat hyödyntää mahdollisuuden kehittää osaamistasi työttömyysaikana, tutustu omaehtoiseen opiskeluun. Tai jos sinulla puuttuu vain pieni pala tutkintoa tai mielessäsi on jokin lyhyt täydentävä kurssi, kuten vaikka taksikurssi, tutustu lyhytkestoisiin opintoihin työttömyysetuudella.
Palvelut
- Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella
- Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella
- Koulutusneuvonta
Lue lisää
Onko kurssi hukassa opintojen ristiaallokossa? Olemme koonneet Työmarkkinatorille tietoa eri opiskelutavoista.
Opiskelemalla voit suorittaa kokonaan uuden tutkinnon, osatutkinnon tai hankkia itsellesi lisäpätevyyksiä. Työvoimakoulutuksella voit opiskella itsellesi uuden ammattitutkinnon tai sen osan. Voit opiskella nykyisen osaamisesi pohjalta tai vaihtaa kokonaan suuntaa.
Opiskeleminen ei useinkaan tänä päivänä tarkoita pulpetissa istumista, vaan opiskelutapoja on monia. Näitä ovat esimerkiksi etä- tai lähiopetus, monimuoto-opetus sekä itsenäinen opiskelu. Voit jopa oppia uuden kielen tai soittamisen taidon pelkän älypuhelinsovelluksen avulla.
Oppia ikä kaikki - voit tilanteeseesi sopien opiskella kokoaikaisesti, työn ohessa tai työttömänä ollessasi. Jos olet esimerkiksi kotoutuja, sairauslomalla, eläkkeellä tai vanhempainvapailla, se voi vaikuttaa mahdollisuuksiisi opiskella, mutta ihan kaikissa tilanteissa on kuitenkin mahdollista opiskella jotakin ja jotenkin.
Palvelut
Lue lisää
- Toimeentulo opintojen aikana
- Ammatinvalinta ja eri alojen työllisyystilanne
- Oppisopimuskoulutuksella uuteen ammattiin
Aiheesta muualla
- Opintopolku (opintopolku.fi)
- Kansalaisopistot (kansalaisopistot.fi)
- Kansanopistot (kansanopistot.fi)
- Kesäyliopistot (kesayliopistot.fi)
- Opiskelu työkyvyttömyyseläkkeellä tai kuntoutustuella (kela.fi)
Opiskelu työn ohessa
Jos olet töissä, sinua saattaa kiinnostaa erilaiset monimuoto-opinnot tai kurssit sekä mahdollisuus opiskella vuorottelu- tai opintovapaalla. Monimuoto-opinnot on suunniteltu käytäväksi työn ohessa, jolloin lähiopetusta on vähemmän ja se painottuu iltoihin ja viikonloppuihin.
Opintovapaakäytännöt vaihtelevat työpaikoittain, joten niistä kannattaa keskustella oman työnantajan kanssa.
Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla
Opiskelu työttömänä
Työttömänä sinulla on paljon erilaisia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamista tai kokeilla jotain ihan uutta. Jos olet työtön työnhakija, on tärkeää, että sovit opintojen aloittamisesta alueesi TE-toimiston kanssa aina ennen opintojen aloittamista.
Aiheesta muualla
Palvelut
On vähintään yhtä monta tapaa tulla toimeen opintojen aikana kuin on opiskelijaakin. Tutustu eri vaihtoehtoihin, olit sitten lähdössä opinpolulle työttömänä, lomautettuna, osa-aikatyöstä, yrittäjänä tai kokoaikatyöstä.
Kun opiskelet, mahdollisia tulonlähteitäsi ovat Kelan opintotuki, työstäsi saamasi palkka tai työttömyysturva. Pidemmän uran tehneille mahdollisia ovat myös aikuiskoulutustuki tai vuorottelukorvaus. Muita mahdollisuuksia ovat esimerkiksi kotoutumiskoulutus, oppisopimus tai erilaiset apurahat.
Palkan lisäksi voit saada samaan aikaan vain yhtä etuutta kerrallaan. Huomaa, että palkka voi vaikuttaa tukien määriin. Opintotuella on tulorajat, aikuiskoulutustuella on sivutuloraja ja työttömyysetuuskin sovitellaan palkkatulojen kanssa. Myös vuorottelukorvausta vähentävät muut tulot, joita saat vapaan aikana.
Työttömyysturvaa saadaksesi sinun pitää olla ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon. Työnhakijana sinun pitää ilmoittaa kaikista opinnoistasi TE-toimistolle, jossa niiden mahdollinen vaikutus työttömyysetuuden saamiseen selvitetään. Huomaa kuitenkin, että jos vähennät työtunteja tai irtisanoudut työstä opintojen takia, menetät samalla oikeuden työttömyysturvaan.
Opiskelu työttömänä
Työttömänä voit rahoittaa opintosi joko työttömyysetuudella tai Kelan opintotuella, jos opinnot kestävät vähintään kaksi kuukautta. Opiskelu ei estä työttömyysetuuden saamista, jos opiskelu on sovittu yhdessä TE-toimiston kanssa. Työvoimakoulutus on maksutonta ja sen aikana voi saada myös kulukorvausta.
Palvelut
- Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella
- Sivutoiminen opiskelu työttömyysetuudella
- Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella
- Työvoimakoulutus
Opiskelu osa-aikatyön ohessa
Osa-aikatyön ohessa voit rahoittaa opintoja palkkatuloilla tai sovitellulla työttömyysetuudella. Yli kahden kuukauden opintoihin voi saada myös Kelan opintotukea tai Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea.
Opiskelu lomautettuna
Lomautettuna opintojesi rahoitusmahdollisuudet ovat samat kuin työttömillä. Sinun tulee vain ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon ja ilmoittaa opinnoistasi.
Opiskelu yrittäjänä
Päätoimisena yrittäjänä voit rahoittaa opintojasi yritystoiminnasta saatavilla tuloilla tai yli kaksi kuukautta kestävät opinnot myös Kelan opintotuella tai yrittäjän aikuiskoulutustuella. Sivutoimisena yrittäjänä sinua koskevat samat rahoitusvaihtoehdot kuin työttömiä.
Opiskelu kokoaikatyön ohessa
Kokoaikatyössä käyvänä voit rahoittaa opintojasi palkalla, aikuiskoulutustuella, Kelan opintotuella tai vuorottelukorvauksella. Palkan lisäksi voit saada samaan aikaan vain yhtä etuutta kerrallaan. Huomaa, että palkka voi vaikuttaa tukien määriin. Opintotuki ja aikuiskoulutustuki on tarkoitettu yli kaksi kuukautta kestävään opiskeluun.
Lue lisää
- Muutosta työelämään aikuiskoulutustuella
- Lomautus
- Työttömyysturva
- Oppisopimuskoulutuksella uuteen ammattiin
- Apurahansaaja
Palvelut
Aiheesta muualla
Toimeentulotuki
Opiskelijana voit olla oikeutettu saamaan toimeentulotukea esimerkiksi silloin, kun opintotuki on katkaistu tai se on loppunut. Voit olla oikeutettu toimentulotukeen myös kesällä, jos opiskelu ei ole mahdollista etkä ole saanut työpaikkaa. Huomioithan, että elämäntilanteesi ja varallisuutesi vaikuttavat toimeentulotuen saamiseen. Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto.
Aiheesta muualla
Opitko tekemällä? Oppisopimuskoulutuksella voit opiskella koko toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia.
Oppisopimus on pääosin työpaikalla tapahtuvaa kouluttautumista. Saat siis tutkinnon työtä tekemällä. Koulutusta voi tarvittaessa täydentää esimerkiksi oppilaitoksessa järjestettävällä opiskelulla. Koulutus on yleensä maksutonta ja sen aikana saat alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Oppisopimus on määräaikainen työsuhde, joka solmitaan koulutuksen järjestäjän, opiskelija ja työpaikan kesken. Oppisopimusopiskelijan tulee olla vähintään 15-vuotias ja viikoittaisen työajan tulee olla vähintään 25 tuntia.
Sopivan paikan löytäminen
Oppisopimusta varten tarvitaan työpaikka, jonka oppisopimusopiskelijan tulee löytää itse. Jos olet työnhakija, voit etsiä tarjolla olevia oppisopimustyöpaikkoja TE-palvelujen avoimista työpaikoista tai ottaa yhteyttä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Jos olet työssä, voit kysyä työnantajaltasi, voisitko suorittaa oppisopimuskoulutuksen nykyisellä työpaikallasi. Kun työpaikka on tiedossa, ottakaa yhteyttä lähimpään oppisopimustoimijaan.
Koulutuksen järjestäjä varmistaa, että työpaikka on sopiva oppimisympäristöksi. Samalla arvioidaan työpaikan turvallisuutta opiskelijalle. Työpaikalta nimetään vastuullinen työpaikkaohjaaja. Jos edellytykset koulutuksen järjestämiselle ovat kunnossa, oppisopimus voidaan tehdä.
Opintojen suunnittelu
Opiskelija, työnantaja ja koulutuksen järjestäjä suunnittelevat oppisopimuskoulutuksen sisällön yhdessä. Opiskelijan osaamistarve arvioidaan ja aiemmin hankittu osaaminen otetaan huomioon. Oppisopimuksen liitteeksi tulevaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (HOKS) kirjataan työtehtävät, opinnot, näytöt ja ohjaustoimet.
Toimeentulo oppisopimuskoulutuksen aikana
- Ensisijaisesti oppisopimuskoulutuksessa opiskelija saa palkkaa.
- Jos työnantaja ei maksa sinulle palkkaa teoriaopintojen ajalta, voit saada siihen taloudellista tukea.
- Jos olet työtön työnhakija, kannattaa sinun selvittää mahdollisuutesi saada palkkatukea oppisopimuskoulutuksen ajaksi TE-toimistosta.
Lue lisää
Palvelu
Aiheesta muualla