Olen tulossa Suomeen töihin

Oletko tulossa Suomeen töihin tai yrittäjäksi? Työmarkkinatorilta löydät tietoa työn aloittamisesta, yrityksen perustamisesta ja työelämästä Suomessa.

Työmarkkinatorilta löydät askelmerkit työnteon aloittamiseen ja elämään Suomessa.

Suomi on yksi maailman parhaista paikoista asua ja työskennellä. Suomalainen työelämä on tasa-arvoista ja oikeudenmukaista.

Selvitä etukäteen, löytyykö Suomesta oman alasi työtä ja aloita työnhaku ennen kuin muutat. Työmarkkinatorilta löydät parhaillaan avoinna olevat työpaikat. Myös Euroopan unionin komission ylläpitämässä EURES-ammatillisen liikkuvuuden portaalissa on kootusti tietoja avoimista työpaikoista ja työmarkkinatilanteesta Suomessa. Jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, ota selvää, mitä kaikkea yrityksen perustamisessa tulee ottaa huomioon. 

Lue lisää

Palvelut

Aiheesta muualla

Varmista ammattipätevyytesi 

Joissakin ammateissa on kelpoisuusvaatimus, jolloin tarvitset päätöksen ammatti- tai korkeakoulututkintosi tunnustamisesta. Selvitä, mikä taho vastaa tutkintosi tai ammattisi tunnustamisesta. Lisäksi joillakin aloilla tarvitaan ammattipätevyyslupia. Ne ovat ammatillisia osaamistestejä, jotka suoritettuasi sinulla on lupa toimia ammatissa. 

Aiheesta muualla

Huolehdi lupa-asiat kuntoon 

Tarvittavat luvat ja rekisteröinnit riippuvat siitä, minkä maan kansalainen olet. Jos olet sopinut kotimaasi (EU/ETA-maa tai Sveitsi) viranomaisen kanssa työnhausta Suomessa, ilmoittaudu henkilökohtaisesti TE-toimistossa seitsemän päivän kuluttua lähdöstäsi ja ota henkilöllisyystodistuksen lisäksi mukaan U2-lomake. Näin sinun on mahdollista saada työttömyysturvaa kotimaastasi ajalta, jona haet töitä Suomesta. Varmista, että passisi tai EU:n virallinen henkilökorttisi on voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.  

Jos olet EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa. Voit muuttaa Suomeen ja etsiä työpaikkaa kolmen kuukauden ajan. Pohjoismaiden (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) kansalaiset rekisteröivät oleskelunsa maistraatissa. Jos olet EU:n, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa, kun olet Suomessa pidempään kuin kolme kuukautta.  

Jos olet jonkin muun kuin EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, sinun täytyy hakea työntekijän oleskelulupaa kotimaastasi käsin. Ennen luvan saamista sinun on hankittava työpaikka Suomessa. Saapuessasi rekisteröidy ja tee muuttoilmoitus maistraatissa, jos oleskelet Suomessa vähintään vuoden. 

Palvelut

Aiheesta muualla

Kun aloitat työnteon Suomessa 

Tee ensin työnantajasi kanssa kirjallinen työsopimus. Siinä määritellään työsuhteesi ehdot, jotka sovitte työnantajasi kanssa. Avaa pankkitili, sillä tarvitset sen palkanmaksua varten. Selvitä verotusasiat, tilaa verokortti verotoimistosta ja toimita se työnantajallesi, joka vähentää verokortissasi määrätyn ennakonpidätyksen palkastasi. Täydennä kielitaitoasi - suomen tai ruotsin kielen osaaminen on avain kotiutumiseen. 

Aiheesta muualla

Kotoutumispalvelut apunasi

Kun tulet maahanmuuttajana Suomeen, on tärkeää, että kotoudut eli omaksut suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Tarjolla on erilaisia kotoutumispalveluita, jotka auttavat sinua kotoutumisessa. Myös mukanasi muuttavilla perheenjäsenillä voi olla oikeus saada kotoutumispalveluita.

Palvelut

 

Edessä ensitreffit työpaikalla? Lakisääteisten velvollisuuksien pyörteissä kokenutkin työnantaja saattaa unohtaa, mitä käytännön asioita kannattaa ottaa huomioon, jotta uusi työntekijä tuntee olonsa tervetulleeksi ensimmäisenä työpäivänään. 

Annat varmasti mainion kuvan itsestäsi esimiehenä, kun muistat ainakin seuraavat seikat: 

  • ole paikalla, kun työntekijä saapuu ensimmäistä kertaa tehtäviinsä 
  • satsaa perehdytykseen ja tee siitä työtehtävien näköistä: sopiva yhdistelmä esimerkiksi itseopiskeltavaa materiaalia ja käytännön harjoitusta on monesti toimiva yhdistelmä 
  • esittele työtavat, työtilat ja työkaverit, jotta uusi tekijä tuntee itsensä tervetulleeksi: halutessasi voitte sopia työyhteisöstä myös henkilön, joka auttaa tulokasta alkuun uudessa yhteisössä 
  • rupatelkaa ja tutustukaa esimerkiksi lounaan tai iltapäiväkahvien merkeissä

Aiheesta muualla

Työsopimuksessa sovitte tehtävästä työstä, työajasta, palkasta ja mahdollisista muista eduista ja ehdoista.

Pelaa varman päälle - tee työsopimus kirjallisena.

Kun työnantaja haluaa solmia määräaikaisen sopimuksen, siihen on oltava hyväksyttävä syy. Tavallisimpia määräaikaisuuden syitä ovat sijaisuus, työn kausiluontoisuus tai projektityö.  

Lisäksi on hyvä muistaa, että etenkin työnantajan on huomioitava työehtosopimusten vähimmäismääräykset. Oman alan työehtosopimukseen kannattaa tutustua, olet sitten työntekijä tai työnantaja. 

Jos työsopimuksen sisältö huolettaa, tutustu vielä Työsuojeluhallinnon sivustoon, johon on kerätty kattavasti tietoa työsopimuksista ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä.  

Aiheesta muualla