Olen työtön tai jäämässä työttömäksi

Tutustu työnhaun vinkkeihin ja sääntöihin Työmarkkinatorilla. Kirjaudu ja luo oma profiili, jonka avulla saat työpaikkasuosituksia ja työnantajat saavat sinuun suoraan yhteyden. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asioinnin kautta viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi.

Jos jäät työttömäksi tai opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu heti - viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi - TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi verkossa TE-palveluiden Oma asioinnissa.  Ilmoittaudu työnhakijaksi myös jos jäät lomautetuksi.

Työttömällä työnhakijalla tarkoitetaan ilman työtä olevien työnhakijoiden lisäksi lomautettuja, lyhennetyllä työviikolla olevia ja työvoiman ulkopuolella olevia työnhakijoita.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, tai et ole EU- tai ETA-maan kansalainen, voit ilmoittautua työnhakijaksi puhelinpalvelussa, tai henkilökohtaisesti TE-toimistossa.  

Jos haet työttömyysturvaa, niin työnhaun aloittamisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan tai lisäselvityspyynnön lausunnon antamista varten. On monia seikkoja, jotka voivat vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyysturvaa. Niistä on kerrottu tarkemmin kohdassa työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet. TE-palveluiden Oma asioinnissa voit vastata selvityspyyntöön, näet annetut työvoimapoliittiset lausunnot ja antamiesi selvitysten käsittelyn tilan.  

Työnhaun aloittaminen ja työttömyysturvan hakeminen kuntakokeilun aikana  

Työllisyyden kuntakokeilut alkavat 1.3.2021. Tästä lähtien 25 eri alueella osa asiakkaista siirtyy TE-toimistosta kuntakokeilun asiakkaaksi. Sekä kuntakokeilun että TE-toimiston asiakkaat ilmoittautuvat työnhakijaksi TE-palvelujen sivuilla Oma asiointi -palvelussa. Kuntakokeilu ei aiheuta muutosta työttömyysetuuden hakemiseen Kelasta tai työttömyyskassasta. Työnhaku tulee olla kuitenkin voimassa. 

Aiheesta muualla

Voit hakea työttömyysturvaa joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Työttömyysturvaa maksetaan vain ajalta, jolloin olet työnhakijana TE-palveluissa tai kuntakokeilussa.  

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi uudestaan myös mahdollisen työvoimakoulutuksen ja palkkatukijakson jälkeen.  

Lue lisää

Palvelut

Voit selata avoimia työpaikkoja vapaasanahaun avulla. Jos haluat rajata hakutuloksia, valitse "Enemmän hakuehtoja". Kannattaa myös kirjautua sisään ja luoda oma työnhakuprofiili. Tällöin näet sinulle parhaiten sopivia avoimia työpaikkoja, ja työntekijöitä etsivät työnantajat voivat olla sinuun suoraan yhteyksissä.

Muutosturva astuu kuvioihin siinä vaiheessa, kun sinua ollaan irtisanomassa tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Muutosturva on palvelu, jonka tavoitteena on antaa sinulle tukea työnhakuun ja auttaa työllistymään uudelleen mahdollisimman nopeasti.

Irtisanomistilanteessa TE-toimisto tekee yhteistyötä työnantajasi sekä henkilöstön edustajien kanssa ja järjestää muun muassa infotilaisuuksia TE-toimiston asiakkuudesta sekä palveluista. Irtisanottuna sinulla on oikeus palkalliseen vapaaseen, kun laadit työllistymissuunnitelmaa tai osallistut suunnitelmassa sovittuun työvoimakoulutukseen, työnhakuun tai uudelleensijoittumisvalmennukseen.

Sinulla on myös oikeus työllistymissuunnitelmaan jo irtisanomisaikanasi. Työllistymissuunnitelmassa sovitaan toimista ja palveluista, jotka parhaiten edistävät työllistymistäsi.

Pidä huolta oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi työsuhteen poikkeuksellisissa tilanteissa.

Kysy neuvoja TE-palveluista  

TE-toimistoissa työskentelee nimettyjä muutosturva-asiantuntijoita, jotka auttavat sekä työnantajia että työntekijöitä muutosturvaan liittyvissä asioissa.

Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Työllisyyden kuntakokeilut alkavat 1.3.2021. Tästä lähtien 25 eri alueella osa asiakkaista siirtyy TE-toimistosta kuntakokeilun asiakkaaksi. Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, kotikuntasi neuvoo sinua muutosturva-asioissa. Sen lisäksi alueesi TE-toimiston muutosturva-asiantuntijat auttavat sinua muutosturvatilanteissa. Käytössäsi ovat myös TE-puhelinpalvelut.

Palvelut

Aiheesta muualla

Työnhaku on taito, jonka voi oppia ja jossa voi kehittyä vaikka mestariksi asti.

Tee töitä saadaksesi töitä. Näe vaivaa, ole rohkea!

Työnhaku ei juuri koskaan ole helppoa ja matkan varrella joutuu usein painimaan monimutkaistenkin ongelmien kanssa. 

Löysitkö kiinnostavan työpaikan? Alla on muutama vinkki, miten sinun kannattaa toimia.

 • Mitkä ovat tehtävän päävastuut ja erityisvaatimukset? 
 • Vaatiiko työpaikka tiettyä tutkintoa tai työkokemusta? 
 • Mitkä tehtävän vaatimuksista voit oppia? 
 • Millaista henkilöä työtehtävään etsitään? 
 • Vastaavatko tehtävät osaamistasi? 
 • Kiinnostavatko työantaja, toimiala ja työtehtävät sinua? 

Hanki työnantajasta lisää taustatietoja. Selvitä ainakin työnantajan 

 • toimiala, koko ja visio sekä organisaatiorakenne 
 • eri osastot ja niissä työskentelevien työtehtävät. 

Ota yhteyttä työnantajaan ja varmista, että haettu tehtävä vastaa osaamistasi ja toiveitasi. Yhteydenottotavat on yleensä tarkkaan ilmaistu ilmoituksessa. Soita aina, kun se on mahdollista – se auttaa, kun päätät lähetätkö hakemuksen vai et. 

Työnhaku on neuvottelua työnantajan ja mahdollisen työntekijän välillä. Soittosi saa parhaimmassa tapauksessa työnantajan kiinnostumaan osaamisestasi. Nimesi jää mieleen ja auttaa, kun valinnat etenevät. Kysy, millaista henkilöä tehtävään halutaan, ja millainen osaaminen valinnassa painottuu. 

Kirjoita keskustelua varten itsellesi muistilista työhön liittyvästä osaamisestasi ja vahvuuksistasi ja pidä CV esillä. Jos työ ei täysin vastaa työ- ja koulutuskokemustasi, mutta on sinusta silti kiinnostava, yritä miettiä, miten hankkimiasi taitoja voisi käyttää myös toisentyyppisissä työtehtävissä. 

Eri työtehtävät vaativat erilaisia henkilökohtaisia ominaisuuksia ja valmiuksia – ne voivat olla vahvuuksiasi. Tärkeintä kaikissa työtehtävissä asiaosaamisen ja ominaisuuksien lisäksi on oikea asenne. Luota itseesi hyvänä hakijana ja mahdollisena uutena työntekijänä. 

Kun soitat työnantajalle, jolla ei ole paikkaa haussa 

 • yritä ensin selvittää, kuka yrityksessä vastaa rekrytoinnista haluamaasi työhön 
 • varmista, että saat ylös tittelin, nimen ja puhelinnumeron 
 • soita yhteyshenkilölle ja kerro, millaisia tehtäviä olet hakemassa ja miksi juuri heidän organisaationsa kiinnostaa sinua työpaikkana 
 • tavoitteenasi on sopia tapaaminen tai saada lupa lähettää CV. 

Vaikka perinteisen työnhakudokumentin kirjoittaminen voi joskus tuntua vanhanaikaiselta, se vaaditaan edelleen lähes jokaisessa työnhakuprosessissa. Oman osaamisen muotoilu kiinnostavaan ja kaiken olennaisen esiintuovaan muotoon voi kuitenkin olla haastavaa. Erityisesti, kun CV:tä kirjoittaa ensimmäisen kerran tai hakemusta muotoilee ensimmäistä työpaikkaa varten, saattaa runosuoni olla ajoittain tukossa. Mitään maagista kikkailua näiden dokumenttien laatiminen ei kuitenkaan vaadi. Keräsimmekin muutaman perusohjeen ja vinkkivitosen oman työnhakuprofiilin parantamiseen. 

Työhakemuksessasi kerrot, miten täytät työtehtävän valintakriteerit. Kerro myös muista vahvuuksistasi, jos niistä on hyötyä hakemassasi työssä. Jos haet muuta kuin täsmälleen oman alasi työtehtäviä, sinun on arvioitava, miten osaamisesi soveltuu juuri hakemaasi työpaikkaan. 

Pitkiä poissaoloja työelämästä ei kannata selvittää hakemuksessa. Kerro neutraalisti vaikeistakin asioista. 

Pyri erottautumaan, sillä hyvä hakemus on portti työhaastatteluun. Erottuminen on helppoa, mutta edukseen erottuminen on vaikeaa. 

Hakemusten lukijoillakin on erilaisia mieltymyksiä. Joskus vaikutuksen voi tehdä myös pidempi ja poikkeavampi, markkinoiva hakemus. Voit kirjoittaa luovasti oman mallisi, kunhan se ei poikkea liikaa yleisistä asiakirjastandardeista. Työnantaja saattaa olla tottunut löytämään tietyt asiat tietyiltä paikoilta. Tärkeää on, että se on vastaanottajasta houkutteleva. 

Varmin muoto hyvälle hakemukselle on yksisivuinen hakukirje sekä riittävän tarkka, kaksisivuinen ansioluettelo. 

Hyvä hakemus on 

 • visuaalisesti houkutteleva 
 • selkeä ja virheetön 
 • ymmärrettävä ensi lukemisella – siitä selviää, täytätkö työtehtävän ammatilliset vaatimukset ja henkilökohtaiset ominaisuudet. 

Liitä sähköpostiviestiisi saate, johon kirjoitat tervehdyksesi ja yhteystietosi sekä osaamisesi lyhyesti muutamalla rivillä. 

LinkedIn -profiili ei ole vielä täysin syrjäyttänyt perinteistä CV:tä, mutta useissa tapauksissa palvelu toimii CV:n tukena työnhakuprosessissa. LinkedIn toimii myös hyvänä online -versiona CV:stäsi myös silloin, kun et aktiivisesti hae töitä. 

Mallihakemuksen avulla jäsennät ja kerrot osaamisestasi ja taidoistasi helposti. Hakemuksen 

 • aloituksessa lähestyt aihetta 
 • keskiosassa kerrot osaamisestasi ja taidoistasi 
 • lopuksi toivotaan henkilökohtaista tapaamista. 

Avoimella hakemuksella tai markkinointikirjeellä haet työtehtäviä, joita ei ole ilmoitettu julkisesti. Kiinnitä huomiota osaamisesi rajaamiseen – älä maalaa liian leveällä pensselillä. 

 • Pyri tuomaan esille osaamisesi vain niihin tehtäviin, joita olet hakemassa. 
 • Mieti valmiiksi, mitä tehtäviä haluat tehdä. 
 • Pohdi, millaisiin työnantajan tarpeisiin pystyt vastaamaan. 

Hakemuksen voi kirjoittaa myös sähköpostin viestikenttään. Mieti sähköpostiviesti yhtä huolellisesti kuin jos tekisit perinteisen hakemuksen. Voit hyödyntää perinteisen hakemuksen mallia. 

Kirjoita otsikkoriviin Hakemus ja haettavan tehtävän nimi. 

 • Aloita tervehdyksellä. 
 • Kirjeen muotoon kirjoitettu hakemus voi olla tyyliltään perinteistä hakemusta kertovampi ja poiketa asiakirjastandardista. 
 • Kerro ennen lopputervehdystä, että CV on hakemuksen liitteenä. 
 • Päätä kirje lopputervehdykseen ja yhteydenottotietoihin. 

Verkkopalvelujen sähköisissä hakemuksissa on omat erityispiirteensä. Rekrytoija voi tehdä niihin sanahakuja, joten etsi ilmoituksesta tehtävän luonnetta ja hakijan ominaisuuksia kuvaavia sanoja. Hyödynnä hakemuksessasi näitä avainsanoja, mutta huomioi myös erityisosaamisesi. 

Kun teet hakemuksen 

 • lue täyttöohjeet 
 • kirjoita avoimiin kohtiin tarkoitettu teksti valmiiksi ja kopioi se sähköiseen hakemukseen 
 • tulosta hakemus itsellesi 
 • päivitä sitä myöhemmin säännöllisesti, jos kyseessä on avoin hakemus. 

Videohakemusten pyytäminen on yleistynyt nopeasti. Työnhakijalle video tarjoaa keinon erottautua massasta ja työnantajan kannalta videomateriaalin saaminen helpottaa hakijoiden esikarsinta. Videon välityksellä voit antaa itsestäsi aidomman kuvan, kuin perinteisen työhakemuksen kautta.

Tee lyhyt, 1–3 minuutin mittainen video, jonka lataat videopalveluun ja lähetät linkkinä työnantajalle. 

Esittely kannattaa opetella tekemään luontevasti ilman paperin lukemista.  Voit esimerkiksi 

 • kuvailla erityistaitojasi 
 • kertoa luonteestasi tai vahvuuksistasi 
 • antaa näytteen kielitaidostasi.

Video-CV -ohjeita löytyy verkkosivuilta, kannattaa etsiä itselle sopiva ohje ja tyyli.

Olemme keränneet muutaman ohjelinkin, joiden avulla pääset liikkeelle:

Vinkkejä Video-CV:n tekemiseen

Millainen on hyvä videohakemus? – 5 huikeaa esimerkkiä (duunitori.fi)

Portfolio on kokoelma parhaista ja tärkeimmistä töistä tai saavutuksista. Sen tavoitteena on antaa lisäarvoa työnhakuun. Portfolion voi koota eri tavoin. Se voi olla kansio, salkku, näytetyö, suunnitelma tai piirros, valokuvakokoelma, muistitikku tai dvd. 

Luovilla suunnittelualoilla näkee paljon portfolioita, mutta ne toimivat monilla muillakin aloilla. Esimerkiksi kokin portfoliossa voisi olla itse kehitettyjä reseptejä, valokuvia annoksista ja asiakaspalautteita. 

Jokaista työnhakukertaa varten on hyvä koota uusi portfolio. Älä tee portfoliosta kuitenkaan liian laajaa. 

Portfolio voi sisältää 

 • todistuksia, suosituksia ja arviointeja 
 • näytteitä erilaisista työtehtävistä, esimerkiksi esitteinä, julisteina, käsiohjelmina tai lehtiartikkeleina 
 • mitä tahansa, mikä auttaa sinua saamaan työpaikan. 

Voit lähettää portfolion työnantajalle tai ottaa sen mukaan työhaastatteluun ja esitellä siellä. Voit myös laittaa linkin portfolioon, jos se löytyy netistä.   

Työhaastattelua ei pidä ajatella yksipuolisena kuulusteluna, vaan mahdollisuutena tutustua puolin ja toisin. Työnantajalle haastattelu on tapa testata työnhakijan sopivuutta tiettyyn tehtävään ja työyhteisöön, mutta myös hakija testaa samalla sopivuuttaan kyseiseen yritykseen. Hakijan vastuu usein unohtuu töitä hakiessa, mutta haastamalla haastattelijaa voit jättää itsestäsi motivoituneen ja aidosti kiinnostuneen kuvan ja samalla miettiä kriittisesti, sopiiko kyseinen paikka juuri sinulle. Alta löydät lisää vinkkejä niin perinteisessä haastattelussa kuin videohaastattelussakin onnistumiseen. 

Kun valmistaudut haastatteluun hyvin, voit itse tilaisuudessa rentoutua ja olla oma itsesi. Pieni jännittäminen ei haittaa. 

Toimi seuraavasti ennen haastattelua: 

 • Hanki tietoa työnantajasta. 
 • Palauta mieleesi, millainen on tehtävänkuva, jota olet hakenut ja mitä ilmoituksessa on kerrottu. 
 • Kertaa osaamisesi käymällä läpi ansioluettelosi. Valmistaudu kertomaan myös, millaisissa työtehtäviin liittyvissä asioissa saatat tarvita apua. 
 • Valmistaudu kertomaan motiivit ja syyt työpaikkojen vaihdoksiin, aukkoihin CV:ssä ja valintoihisi elämässäsi. 
 • Mieti kysymyksiä, joita haluat esittää tehtävästä ja työnantajasta. 

Myönteisellä ensivaikutelmalla on suuri merkitys, kun ihmiset kohtaavat. Pukeudu haastatteluun haettavan tehtävän ja työnantajan mukaan. Ota mukaan hakemuksesi, työ- ja koulutodistuksesi sekä mahdollinen portfoliosi. Ole ajoissa paikalla. 

Haastattelussa rekrytoija arvioi, oletko aidosti kiinnostunut tehtävästä, ja millaisia ovat taitosi ja osaamisesi. Haastattelussa selviää ennen kaikkea, millaisia ovat vuorovaikutustaitosi ja asenteesi. Jos haastattelijoita on enemmän kuin yksi, huomioi kaikki haastattelijat tasapuolisesti. 

Muista, että eleillä, ilmeillä ja tavallasi puhua kerrot itsestäsi paljon. Kuuntele, mitä sinulta kysytään ja mieti rauhassa vastaukset. Ole vastatessasi rehellinen, mutta arvioi myös, mitä kannattaa jättää kertomatta. 

Haastattelussa on yleensä kolme vaihetta: 

 • Alussa jutellaan usein yleisistä asioista – tavoitteena on luoda yleiskuva haastateltavasta. 
 • Haastattelun keskivaiheen kysymykset selvittävät miten motivoitunut olet. Kysymykset koskevat myös työuraasi ja siinä tapahtuneita muutoksia. Lisäksi haastattelijat haluavat tietää, millainen ihminen olet sekä millaisia arvoja ja asenteita sinulla on. 
 • Haastattelun loppuvaihe käy läpi työtehtävään liittyviä käytännöllisiä asioita, kuten palkkaa, työaikaa ja aloitusaikaa. Usein kerrotaan myös, miten hakuprosessi jatkuu seuraavaksi – tarvittaessa kysy tätä itse lopuksi. 

Pohdi haastattelun jälkeen, miten haastattelu mielestäsi sujui. Mikä meni hyvin ja missä voisi parantaa.

Ellet tule valituksi, selvitä työnantajalta tai haastattelijalta, mitkä tekijät painottuivat valinnassa ja mitkä vaikuttivat siihen, että et tullut valituksi. 

Alla on luettelo työpaikkahaastatteluissa yleisesti kysytyistä kysymyksistä. Harjoittele vastaamista. Mitä paremmin valmistaudut, sitä varmempi olo sinulla on haastattelussa. 

 • Kerro lyhyesti itsestäsi. 
 • Kuvaile tämän hetkistä tai viimeisintä työsuhdettasi. 
 • Miksi haet tätä työpaikkaa? 
 • Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa? 
 • Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi? 
 • Millainen työtoveri tai esimies olet? 
 • Mitä tärkeää olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi? 
 • Millainen on unelmatyöpaikkasi tai -tehtäväsi? 
 • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi? 
 • Miten vahvuutesi auttavat sinua onnistumaan tehtävässäsi? Mitä olet tehnyt tai aiot tehdä korjataksesi heikkouksiasi? 
 • Mikä motivoi sinua työntekijänä? 
 • Millaisessa työyhteisössä viihdyt? 
 • Millainen on mielestäsi hyvä työpaikka? 
 • Työskenteletkö mieluiten yksin vai ryhmässä? 
 • Miksi haet paikkaa, joka ei vastaa aiempaa työkokemustasi ja koulutustasi? 
 • Miten työskentelet paineen alla? Anna konkreettinen esimerkki. 
 • Oletko valmis matkustamaan työsi vuoksi? 
 • Oletko valmis joustamaan työajoissa? 
 • Mikä on palkkatoiveesi? 
 • Mitä olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi? 
 • Mistä saavutuksestasi olet erityisen ylpeä? 
 • Miksi juuri sinut pitäisi valita? 
 • Mitä haluat tietää meistä? 
 • Kuka sinua voisi suositella? 
 • Jos soitamme suosittelijallesi, mitä hän sinusta kertoisi? 

Sinulta saatetaan kysyä useita samankaltaisia kysymyksiä tai kysymysten järjestys voi tuntua täysin sattumanvaraiselta. Tosiasiassa haastattelija voi testata paineensietokykyäsi. 

On kysymyksiä, joihin työhaastattelussa ei tarvitse vastata. Tällaisia ovat muun muassa kysymykset, jotka liittyvät 

 • uskontoon 
 • perhesuhteisiin 
 • seksuaaliseen suuntautumiseen 
 • poliittisiin vakaumuksiin. 

Henkilökohtaisen työhaastattelun lisäksi pätevyyttäsi ja soveltuvuuttasi tehtävään voidaan selvittää myös muilla tavoin. 

Ammatillista pätevyyttä voidaan arvioida erilaisilla menetelmillä, esimerkiksi antamalla työnäyte työtä muistuttavassa tilanteessa. Tehtävä voi olla myös ryhmätyötilanne tai pienimuotoinen esiintymistilanne. 

Psykologinen arviointi selvittää tai ennustaa, miten suoriudut työssä tutkimalla ajatteluasi, osaamistasi, kykyjäsi, ominaisuuksiasi tai toimintamallejasi. 

Psykologisen arvioinnin kautta työnantaja haluaa esimerkiksi tietää 

 • miten ratkaiset ongelmia 
 • millainen on paineensietokykysi 
 • millainen on vuorovaikutustyylisi ja persoonallisuutesi – oletko siis hyvä tyyppi. 

Työnantajan velvollisuus on varmistaa, että testit perustuvat luotettaviin menetelmiin ja testauksella saatavat tiedot ovat virheettömiä. Niiden suorittajien tulee olla riittävän asiantuntevia. 

Valmistaudut testeihin parhaiten, kun olet oma itsesi ja menet paikalle avoimin mielin. Sinulla on aina oikeus saada halutessasi kopio tai suullinen palaute testiraportista. 

 

Työntekoon tai opiskeluun ulkomailla vaikuttaa, hakeudutko EU- tai ETA-maahan vai niiden ulkopuolelle. Ennen kuin aloitat työnhaun ulkomailta, kartoita kielitaitosi ja osaamisesi sekä oman alasi työllisyystilanne kohdemaassa.

Työskentely EU- tai ETA -maissa ja Sveitsissä 

Suomen kansalaisena sinulla on samat oikeudet ja velvollisuudet työnteossa kuin maan omilla kansalaisilla. 

Kun hakeudut Suomesta toiseen EU- tai ETA-maahan tai sieltä Suomeen, EURES-verkkopalvelusta löydät parhaiten tietoa avoimista työpaikoista, koulutuksesta ja työmarkkinoista. 

Aiheesta muualla

Työskentely EU- ja ETA-alueen ulkopuolisissa maissa 

EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle tarvitset pääsääntöisesti työluvan, jonka myöntää kunkin maan maahanmuuttoviranomainen. Työnhakijana sinun täytyy itse selvittää työlupiin liittyvät vaatimukset ja menettelyt. Lisätietoja löydät muun muassa maiden edustustoista. 

Harjoittelu ulkomailla 

Harjoittelu tukee ammatillista kehittymistäsi ja kielitaitoasi sekä valmiuksiasi kansainvälistyä. 
Jos opiskelet ammatillisessa oppilaitoksessa, voit hakea työssäoppimispaikkaa ulkomailta oman oppilaitoksesi kautta. 

Kun olet korkeakouluopiskelija, työharjoittelupaikkoja ulkomailta välittävät esimerkiksi 

 • oma oppilaitos 
 • EDUFI-harjoittelun osalta Opetushallitus, joka vastaa kansainvälisestä liikkuvuudesta ja yhteistyöstä 
 • kansainväliset opiskelijajärjestöt. 

Työhaastattelu- tai työnhakumatka EU- ja ETA-alueelle ja Sveitsiin 

TE-toimisto voi myöntää korvausta toiseen EU- tai ETA-maahan tehtyjen edestakaisten työhaastattelumatkojen matka- ja yöpymiskustannuksista, jos työ kestää vähintään kaksi viikkoa ja työaika on keskimäärin vähintään 18 tuntia viikossa.   

Työnhakumatka työttömyyspäivärahalla 

Työttömänä työnhakijana voit lähteä kolmeksi kuukaudeksi työnhakuun toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin ja säilyttää samalla oikeutesi Suomesta maksettavaan työttömyyspäivärahaan.   

Työnhakumatkan aikana voit mahdollisesti saada vain ansiopäivärahaa ja peruspäivärahaa. Työmarkkinatukea et voi saada matkan ajalta. 

Työttömyysturvan saanti ulkomaille edellyttää, että olet ennen matkaa ollut työttömänä vähintään neljä viikkoa. TE-toimisto voi harkintansa mukaan lyhentää tätä jaksoa erityisestä syystä, jos olet esimerkiksi sopinut työhaastattelun. Työttömyysajaksi voi lukeutua myös aika, jolloin olet osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin. 

Hae työttömyysetuutta ajoissa 

Ilmoita matkustuspäivä hyvissä ajoin ennen lähtöäsi TE-toimistoon, joka 

 • tutkii, että edellytykset siirtää sen toimivaltaan kuuluvaa työttömyyspäivärahaa täyttyvät 
 • tiedottaa työttömyysetuuden maksajalle, että lähdet työnhakuun toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin. 

Tilaa myös hyvissä ajoin ennen lähtöäsi Kelalta tai työttömyyskassaltasi U2-lomake, jonka viet kohdemaan työvoimatoimistoon. Kela tai työttömyyskassa ratkaisee, täyttyvätkö edellytykset siirtää niiden toimivaltaan kuuluvaa työttömyyspäivärahaa. 

Ilmoittaudu ulkomailla työvoimatoimistoon 

Ilmoittaudu kohdemaassa seitsemän päivän kuluessa työnhakijaksi paikalliseen työvoimatoimistoon. Näin saat päivärahan myös matkan ajalta. Jos ilmoittaudut myöhemmin, maksatus alkaa ilmoittautumispäivästäsi. 

Työnhakusi aikana sinun pitää noudattaa velvoitteita ja valvontamenettelyjä, jotka kohdemaan työvoimaviranomaiset ovat asettaneet. 

Työttömyyspäivärahan maksaa Kela tai työttömyyskassa. Työhakumatkan aikana haet työttömyyspäivärahaa tavalliseen tapaan internetissä tai postittamalla työttömyysajan ilmoituksesi maksajalle. 

Ilmoittaudu TE-toimistoon matkan jälkeen 

Kun palaat Suomeen, ilmoittaudu TE-toimistossa välittömästi. 

Työttömyyspäivärahaasi vaikuttaa, jos et palaa Suomeen etkä ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa viimeistään paluupäivänä, joka on mainittu U2-lomakkeessa. Tällöin et saa työttömyyspäivärahaa ennen kuin olet ollut työssä tai työvoimakoulutuksessa Suomessa neljä viikkoa. Työmarkkinatukeen sinulla voi olla oikeus. 

Saat tarkempia ohjeita TE-toimistosta sekä Kelasta ja työttömyyskassoilta. 

Jos et ole EU- tai ETA-maan etkä Sveitsin kansalainen, ota yhteyttä TE-toimistoon ja työttömyysturvan maksajaan. 

Eka EURES-työpaikka -työnhaun tukiin nuorille 

Eka EURES-työpaikka -hankkeella pyritään auttamaan 18–35-vuotiaita nuoria löytämään työpaikka toisesta EU-maasta. Työnsaantiasi voidaan tukea taloudellisesti.  

Eka Eures työpaikka- hankkeita on kolmella EU-maalla: Ruotsilla, Italialla ja Saksalla. 

Eka EURES-työpaikka voi auttaa sinua, jos haluat  

 • saada oman alan työkokemusta, vaikka olisitkin jo ollut töissä EU-maassa 
 • startin työurasi alkuun  
 • vaihtaa ammatillista suuntautumistasi. 

Voit hakea tukea Eka EURES-työpaikka -hankkeesta, jos olet 

 • 18–35-vuotias 
 • EU-kansalainen, joka asuu virallisesti jossakin EU-maassa. 
Aiheesta muualla

Reactivate-tuki 35 vuotta täyttäneille 

Reactivate -hankkeella pyritään auttamaan vähintään 35-vuotiaita työnhakijoita löytämään työpaikka toisesta EU-maasta. Reactivate -hankkeita on kahdella EU-maalla: Italialla ja Saksalla. Voit hakea tukea Reactivate -hankkeesta, jos olet 

 • vähintään 35-vuotias 
 • EU-kansalainen, joka asuu virallisesti jossakin EU-maassa 
 • työtön työnhakija, osa-aikatyötä tekevä työnhakija, alanvaihtaja tai työnvaihtaja. 
Aiheesta muualla

Maastamuuttajan muistilista 

Ota hyvissä ajoin selvää asioista ja perehdy kohdemaan työelämään ja tapoihin, kun harkitset lähtöä tai olet lähdössä ulkomaille. Monet asiat täytyy hoitaa jo kotimaassa. Kun valmistaudut hyvin ennakkoon, saat hoidettua asioita ulkomailla mahdollisimman helposti ja sopeudut nopeammin uuteen maahan ja kulttuuriin. 

Työttömyysturvaa työnhakuun ulkomaille 

Varmista, voitko saada Suomesta työttömyysturvaa ajalta, jolloin haet työtä Euroopassa. 
Voit siirtää oman työttömyysturvasi enintään kolmen kuukauden työnhakumatkan ajaksi toiseen EU- tai ETA-maahan, jos olet 

 • oikeutettu peruspäivärahaan tai ansiosidonnaiseen päivärahaan 
 • ollut työttömänä työnhakijana vähintään neljä viikkoa ennen ulkomaille lähtöäsi. 

Tilaa siirtoa varten U2-lomake maksajalta eli Kelalta tai työttömyyskassalta. Niiden lisäksi saat tarkempia tietoja myös TE-toimistosta. 

Siirrä työhistoriasi maasta toiseen U1-lomakkeella, jonka saat Suomessa työttömyysturvasi maksajalta. Muista pyytää U1-lomake myös paikallisilta viranomaisilta, kun lopetat työskentelyn toisessa maassa. Tarvitset sitä, kun palaat Suomeen. Lisätietoja saat Kelasta tai työttömyyskassoista. 

Tee seuraavat ilmoitukset ennen muuttoa ulkomaille

 • Ilmoita muutosta TE-toimistolle. Käytä sähköistä asiointipalvelua ja päivitä omia työnhakutietojasi. Tämä koskee sinua, jos olet työtön työnhakija. 
 • Tee postiosoite- ja maastamuuttoilmoitus. Se täytyy tehdä aina kirjallisesti. Lomakkeen löydät Väestörekisterikeskuksen sivuilta tai maistraatista, Postista tai Kelan toimistosta. Ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Lisätietoa saat väestörekisterikeskuksesta. 
 • Ilmoita muutosta isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle. 
 • Ilmoita muutosta verotoimistoon. 
 • Ilmoita lähdöstäsi Kelaan, josta saat tarvittaessa eurooppalaisen sairaanhoitokortin. 

Ota mukaan tärkeät asiakirjat 

 • Passi on edelleen kätevin, vaikka virallisen henkilötodistuksen pitäisi riittää Pohjoismaissa ja Schengen-alueella. Ota tarvittaessa mukaan viisumi ja rokotustodistukset. Varmista, tarvitsetko oleskelu- tai työluvan kohdemaahasi. 
 • Varaudu tarvittaessa esittämään syntymätodistus. 
 • Hanki kansainvälinen ajokortti tai selvitä Autoliitosta, onko suomalaisen ajokortin käytölle aikarajoituksia. 
 • Jos muutat lemmikkieläimen kanssa, tarkista maa- ja metsätalousministeriön sivuilta tarvitsemasi asiakirjat, kuten EU-lemmikkieläinpassi. 

Mieti ja järjestä taloudelliset asiat etukäteen 

 • Selvitä, miten teet veroilmoituksen Suomeen ulkomailta käsin. 
 • Varmista, karttuuko työeläkkeesi ulkomaan työskentelysi aikana. 
 • Solmi mahdolliset maksupalvelusopimukset pankin kanssa. Tarkista samalla, onko pankillasi niin sanottua yhteistyöpankkia kohdemaassasi. 
 • Vakuutusten tarpeeseen vaikuttaa, oletko ulkomailla työssä vai et. EU- ja ETA-maissa olet joka tapauksessa oikeutettu perussairaanhoitoon paikallisilla hinnoilla. Kun muutat EU- ja ETA-alueen ulkopuolelle, mieti tarvitsetko lisävakuutusta. 
 • Anna tarvittaessa valtakirja esimerkiksi pankki- ja vero-asioihin kontaktihenkilöllesi Suomessa. 

Ota ajoissa selvää kohdemaan olosuhteista 

Perehdy ennakkoon ainakin seuraaviin kohdemaasi asioihin: 

 • Suomen ulkomaan edustustojen kotisivut 
 • asunnot ja niiden varustelu, kustannukset ja sähkölaitteiden pistokkeet 
 • lääkäri- ja hammaslääkäripalveluiden taso ja kustannukset sekä vakuutukset 
 • kulttuuri ja elinolot. 

Muista kohdemaassasi 

Tee seuraavat ilmoitukset: 

 • Jos olet ilmoittanut TE-toimistoon, että lähdet EU- tai ETA-maahan työnhakuun enintään kolmeksi kuukaudeksi, muista ilmoittautua myös kohdemaan työnvälitykseen. Ilmoittaudu seitsemän päivän kuluessa lähtöpäivästäsi, jotta saat työttömyyspäivärahaa myös matkapäiviltä. 
 • Tee maahanmuuttoilmoitus ja ilmoita yhteystietosi paikalliseen Suomen edustustoon. Kun muutat toiseen Pohjoismaahan, ilmoittaudu maan rekisteriviranomaiselle. 

Tee seuraavat sopimukset: 

 • Pyydä kirjallinen työsopimus. 
 • Tee kirjallinen vuokrasopimus asunnostasi. 
 • Solmi tarvittavat sähkö-, kaasu- ja vesisopimukset. 
 • Solmi pankkisopimukset. 

Selvitä myös terveyspalveluiden saatavuus ja hätänumerot. 

Kysymyksiä ja vastauksia

EU- ja ETA-maiden avoimet työpaikat löydät Eurooppalaisesta ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalista. Työpaikkailmoitukset tulevat EURESin jäseniltä ja yhteistyökumppaneilta, erityisesti Euroopan julkisilta työnvälitystoimistoilta. Tunnistat ne lyhenteestä EPES. 

Portaalissa työnantajat ilmoittavat työpaikoista, joihin he ovat erityisen kiinnostuneita palkkaamaan työntekijöitä muista Euroopan maista. Nämä "EURES-työpaikat" tunnistat sinisestä lipusta. 

EURES-portaalista saat apua myös CV:n laadintaan. Portaalin lisäksi löydät vinkkejä ja linkkejä työnhakuun TE-palveluiden sivuilta. Käytä Avoimet paikat -haussa Ulkomaat-hakuvalikkoa. 

Kysy ensin työnantajaltasi, voiko hän auttaa sinua löytämään asunnon. EURES-työpaikkatiedoissa voi olla maininta siitä, onko työnantajalla tarjota asuntoa. 

Usein asunto täytyy kuitenkin etsiä itse yksityisiltä markkinoilta samaan tapaan kuin Suomessa. 

Työnantajasi ratkaisee, mitä kielitaitoa tehtävä edellyttää. Työnhaussa tarvitset pääsääntöisesti vähintään hyvää kohdemaan kielitaitoa. Kansainvälisissä yrityksissä työskentelykieli voi olla esimerkiksi englanti maasta riippumatta. Arkielämässä tarvitset kuitenkin usein paikallista kieltä. 

Työpaikkailmoituksesta useimmiten selviää, millaista hakemusta työnantaja toivoo. Hakukirjeen ja CV:n sisällöt ovat samantyyppiset kuin suomalaisessa hakumenettelyssä. 

Ota kuitenkin huomioon, että eri maiden käytännöissä on eroja. Esimerkiksi Britanniassa hakemukseen liitetään suosittelijoiden yhteystiedot ja Saksassa myös todistusjäljennöksiä. 

EU:ssa on hyväksytty ansioluettelon yhtenäinen eurooppalainen malli. Se sopii sekä ammatillisen että akateemisen tutkinnon suorittaneille. Tämä Europass-ansioluettelo antaa selkeän kuvan pätevyydestäsi ja ammattitaidostasi. 

Merkitse Europass-ansioluetteloosi 

 • henkilötiedot 
 • koulutus 
 • aikaisempi työkokemus 
 • urasi ja elämäsi aikana karttuneet tiedot ja taidot, joista et välttämättä ole saanut todistusta. 

Voit ladata ansioluettelomallin EURES-portaalista kohdasta CV online tai Europassin verkkosivuilta. Se on saatavana usealla eri kielellä. 

Todistusjäljennöksiä ei kannata lähettää, ellei niitä työpaikkailmoituksessa erikseen pyydetä. Ota kuitenkin huomioon, että eri maissa on eri käytäntöjä – esimerkiksi Saksassa niitä voidaan pyytää. Useimmiten aluksi riittää, että lähetät hakukirjeen ja ansioluettelosi eli CV:n. 

Jos sinulla ei ole todistuksia valmiiksi kohdemaan kielellä, harkitse niiden kääntämistä. Itse käännetyistä todistuksista on hyötyä työnhaussa. 

Viralliset käännökset maksavat ja saatat tarvita niitä lähinnä silloin, jos haet säänneltyyn ammattiin. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkärin ja sairaanhoitajan ammatit, joihin maan laki tai muu säädös asettaa tietyt pätevyysvaatimukset. 

Et voi tietää tarkkaan, kuinka kauan työnhakuun kuluu aikaa, kun haet työtä Suomesta tai ulkomailta. Jos alalla on työvoimapulaa, voit löytää paikan nopeasti. Työnantajasi saattaa toivoa, että aloitat työn hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. 

Kun haet työtä ulkomailta, varaa hakuprosessiin enemmän aikaa, esimerkiksi 3–4 kuukautta. Ulkomaille muuttoon liittyy monia käytännön järjestelyjä, jotka vievät aikaa. 

Ulkomailla tekemäsi työn verotukseen vaikuttaa, maksaako palkkasi ulkomainen vai suomalainen työnantaja. 

Jos palkkasi maksaa ulkomainen työnantaja 

 • maksat verot siihen maahan, jossa työskentelet 
 • et tarvitse suomalaista verokorttia ulkomailla 
 • veroprosenttisi määräytyy työskentelyvaltion lainsäädännön mukaan. 

Palkka on veronalaista tuloa myös Suomessa, mutta käytännössä verosopimukset ehkäisevät kaksinkertaisen verotuksen. Käy heti ensimmäisinä työpäivinä ulkomailla paikallisessa verotoimistossa. 

Selvitä kohdemaan verotuksen perusasioita työnantajasi kanssa jo ennen kuin otat työn vastaan. On myös hyvä, että ennen lähtöäsi otat yhteyttä omaan verotoimistoosi Suomessa. 

TE-toimisto voi myöntää korvausta toiseen EU- tai ETA-maahan tehtyjen edestakaisten työhaastattelumatkojen matka- ja yöpymiskustannuksista, jos työ kestää vähintään kaksi viikkoa ja työaika on keskimäärin vähintään 18 tuntia viikossa.   

Työttömänä työnhakijana voit lähteä kolmeksi kuukaudeksi työnhakuun toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin ja säilyttää samalla oikeutesi Suomesta maksettavaan työttömyyspäivärahaan. 

Voit saada liikkuvuusavustusta kustannuksista, jotka aiheutuvat työn vastaanottamisesta. Korvauksen maksaa työttömyyskassa tai Kela. 

Lisätietoa työhaastattelu- tai työnhakumatkasta EU- ja ETA-alueelle ja Sveitsiin 
Lisätietoa matka- ja yöpymiskustannusten korvauksista 

Voit hakea tukea Eka EURES-työpaikka -hankkeesta ulkomaille työhaastatteluun tai töihin lähdettäessä, jos 

 • olet 18–35-vuotias 
 • olet EU-kansalainen ja asut virallisesti jossakin EU-maassa, Norjassa tai Islannissa 
 • työpaikkasi sijaitsee EU-maassa, Norjassa tai Islannissa, mutta ei Sveitsissä tai Liechtensteinissa. 

Lisätietoa Eka EURES-työpaikka -tuesta nuorelle 

Voit hakea tukea Reactivate-hankkeesta ulkomaille työhaastatteluun tai töihin lähdettäessä, jos 

 • olet vähintään 35-vuotias 

 • olet EU-kansalainen ja asut virallisesti jossain EU-maassa 

 • haet työtä toisesta EU-maasta 

Lisätietoa Reactivate-tuesta 

Lomakkeiden tietojen avulla määritellään sosiaalietuutesi, kun siirryt maasta toiseen. 

Lomakkeella U2 saat siirrettyä työttömyysturvasi toiseen maahan enintään kolmeksi kuukaudeksi, jolloin haet työtä ulkomailta.  

Lomakkeella U1 todistat vakuutus- ja työskentelykautesi. Jos olet työskennellyt EU-maassa ja jäät työttömäksi ennen kuin työttömyysetuuksiin tarvittava työssäoloaika on tullut täyteen, voit hyödyntää vakuutus- ja työskentelykautesi toisista EU-maista. 

Kun liikut EU-kansalaisena jäsenvaltiosta toiseen, sosiaaliturvasi määrittelee EU:n asetus sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta eli niin sanottu perusasetus. Sitä sovelletaan EU- ja ETA-jäsenmaissa. 

Sosiaaliturva-asetusta sovelletaan edelleen niin sanottuihin kolmansien maiden – eli muiden kuin EU- ja ETA-maiden sekä Sveitsin – kansalaisiin, jos lähtö- tai työnhakumaana on Yhdistynyt kuningaskunta tai Tanska. Tähän asetukseen kuuluvat lomakkeet E303 ja E301, ja ne vastaavat EU-maissa käytettäviä U-lomakkeita. 

Lisätietoja ja lomakkeita saat Kelasta sekä työttömyyskassoista. 

Ennen kuin palaat ulkomaantyöstäsi takaisin Suomeen, pyydä tietyt todistukset työttömyysturvaa ja -vakuutusta varten jo paikan päällä. Voi olla työlästä hankkia ne jälkikäteen. 

 • Työtodistukseen on hyvä pyytää työsi alkamis- ja päättymispäivä sekä päättymisen syy mahdollista työttömyysturvahakemusta varten. 
 • U1-todistuksen – tai E301-todistuksen – työskentely- ja vakuutusjaksoista voit pyytää viranomaiselta, joka hoitaa maassa työttömyysvakuutusta. 
 • Pyydä todistukset myös muusta kuin palkkatyöstä, jos olet esimerkiksi opiskellut tai ollut työnhakijana. 
 • Palkkatodistuksetkin voivat joskus olla tarpeellisia työttömyysvakuutusasioissa. 

Työ- ja elinkeinotoimistossa ei ole listoja ulkomailla toimivista suomalaisyrityksistä. TE-toimistosta löydät vain työpaikat, jotka työnantajat ovat ilmoittaneet sillä hetkellä avoimiksi. 

Jos suomalainen yritys ilmoittaa avoimeksi tehtävän, joka sijaitsee ulkomailla, löydät sen Avoimet työpaikat -sivulta. Valitse hakutekijäksi "ulkomaat". 

Lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan työntekijää, jonka työnantaja on lähettänyt työhön toiseen valtioon. 

 Suomesta ulkomaille lähetetyn työntekijän osalta 

 • Suomen lait ja työehtosopimukset pätevät työsuhteessa, mutta huomioon otetaan myös työntekomaan määräykset 
 • työnantaja maksaa lähetetyn työntekijän matkat ja asunnon. 

Hakeutuva työntekijä tarkoittaa, että työntekijä matkustaa oma-aloitteisesti ulkomaille ja hankkii sieltä työpaikan. 

Tällaisessa tapauksessa 

 • työsuhteessa pätevät työntekomaan työlait, sosiaaliturva ja työehtosopimukset 
 • hakeutuja joutuu yleensä kustantamaan itse matkat ja asunnon, ellei siitä ole erikseen toisin sovittu. 

Verotuksen, vakuutusten ja sosiaaliturvan kannalta lähetetyn ja hakeutuvan työntekijän tilanteessa on merkittävä ero. Katso esimerkiksi Kelan sivuilta Lähetetyt työntekijät. 

Jos et löydä vastauksia, kysy EURES-portaalin chatistä tai sähköpostilla: eures@te-toimisto.fi

Chattaa EURES-asiantuntijoiden kanssa (ec.europa.eu/eures) 

Vaikuttaako työllistymiseesi, että olet ollut pitkään työttömänä tai sinulla on terveysongelmia?   

Työnsaanti ei ole aina kiinni pelkästään omasta aktiivisuudesta. Työllistymiskynnys voi olla korkea eri syistä, olet ehkä ollut kotona pienten lasten kanssa, työttömyys on pitkittynyt tai työllistymistä hankaloittaa vamma tai sairaus.  

Työmarkkinoille pääsy voi vaatia henkilökohtaista ohjausta tai taloudellista tukea. Jos tuntuu siltä, että yksin asiat eivät etene, hae apua TE-palveluista.  

TE-palveluiden yhteistyö esimerkiksi kunnan, Kelan ja eri työllistämishankkeiden kanssa antaa lisää mahdollisuuksia työllistymisellesi. Polku voi myös olla pitkä ja sisältää erilaisia palvelujen yhdistelmiä. 

Aiheesta muualla 

Palvelut

Joutuessasi lomautetuksi työskentelysi ja palkanmaksusi keskeytyy lomautuksen keston ajaksi. Työsuhteesi on voimassa lomautuksen ajan. Työttömyysturva voi turvata toimeentulosi lomautuksen aikana. 

Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Voit ilmoittautua jo ennen kuin lomautus tai lyhennetty työviikko alkaa.

Muista, että sinulla on oikeus saada kirjallinen selvitys lomautuksesta etukäteen. Työnantajan on kerrottava lomautuksen alkamisajankohta, syy ja arvioitu kesto. Huomaa, että voit tehdä töitä toiselle työnantajalle lomautuksen aikana. Jos löydät uuden työpaikan ja lomautusta on jäljellä yli viikko, voit irtisanoa itsesi ilman irtisanomisaikaa.

Voit joutua lomautetuksi työsuhteestasi joko toistaiseksi tai määräajaksi. Kokoaikainen lomautus tarkoittaa työvelvoitteesi poistumista kokonaan. Osa-aikaisessa lomautuksessa päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi lyhennetään. 

Jos sinut lomautetaan tai on lomautettu toistaiseksi tai määräaikaisesti yli kolmeksi kuukaudeksi, tutustu huolellisesti ohjeisiin siitä, miten asiakkuutesi TE-palveluissa etenee työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen.    

Jos lomautuksesi on määräaikainen ja kestää enintään kolme kuukautta, et todennäköisesti tarvitse henkilökohtaista asiantuntijapalveluamme. Jos kuitenkin haluat henkilökohtaista palvelua, voit itse ottaa yhteyttä TE-toimistoon.  

Lomautuksen ajalta saat työttömyyskorvausta, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon ja myös muut etuuden edellytykset täyttyvät. TE-toimisto antaa työttömyyskassalle tai Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyyskorvaukseen lomautuksen ajalta.  

Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Työllisyyden kuntakokeilut alkavat 1.3.2021. Tästä lähtien 25 eri alueella osa asiakkaista siirtyy TE-toimistosta kuntakokeilun asiakkaaksi. Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon noudattamalla ilmoittautumisohjeita. Saat ilmoittautumisen jälkeen tiedon, jos sinut siirretään kuntakokeilun asiakkaaksi. Ilmoita lomautuksen aikana tapahtuvista muutoksista, esimerkiksi lomautuksen päättymisestä, kotikuntaasi.

Lue lisää

Palvelut

Aiheesta muualla