Palkansaajan työttömyysturva
Palkansaajana teet työtä työ- tai virkasuhteessa ja voit työttömäksi joutuessasi saada työttömyysturvaa.
Työttömyysturvan saaminen edellyttää, että
- olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi
- työnhakusi on voimassa
- haet kokoaikatyötä.
Työttömyysturva on vastikkeellista. Se tarkoittaa, että olet valmis
- ottamaan vastaan työtä tai koulutusta, jota sinulle tarjotaan
- osallistumaan palveluihin, jotka edistävät työllistymistäsi.
Työn keston vaikutus työttömyysturvaan
Tekemäsi työn kesto ja päättymisen syy voivat vaikuttaa työttömyysturvaasi.
Enintään kaksi viikkoa kestävä työsuhde
Ilmoita työllistymisen päättymisestä työttömyysturvan maksajalle.
Sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan, jos työllistyt enintään kaksi viikkoa kestävään kokoaikatyöhön tai osa-aikatyöhön.
Yli kaksi viikkoa kestävä työsuhde
Ilmoita työllistymisestäsi TE-toimistoon Oma asiointi -palvelun kautta tai puhelimitse henkilöasiakkaan puhelinpalveluun.
Sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan, jos työllistyt osa-aikatyöhön.
Sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan, jos työllistyt yli kaksi viikkoa kestävään kokoaikatyöhön.
Voit halutessasi jatkaa työnhakijana TE-toimistossa tai päättää työnhaun kokonaan
Jos päätät työnhaun, sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan.
Jos jatkat työnhakijana, TE-toimisto selvittää oikeutesi saada työttömyysturvaa. Työttömyysturvan saaminen edellyttää muun muassa, että pidät työnhakusi voimassa ja haet työkykysi mukaista kokoaikatyötä.
Työnhakijalla voi olla oikeus työttömyysturvaan yritystoiminnan ja omassa työssä työllistymisen estämättä neljän kuukauden ajalta, jos uusi toiminta alkaa työttömänä ollessa. Työnhakijalla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan, jos kyseessä on yli kaksi viikkoa kestävä osa-aikainen työsuhde.
Työsuhteen päättyminen
Työsuhteen kestosta riippumatta työsuhteesi päättymisen syyllä voi olla merkitystä työttömyysturvan saamisen näkökulmasta.
Jos työsuhde on ollut määräaikainen ja olet työskennellyt sen päättymiseen saakka, sinulla on oikeus työttömyysturvaan työn päättymisen jälkeen, mikäli edellytykset muuten täyttyvät
Jos työsuhteesi päättyy omasta pyynnöstäsi, TE-toimisto selvittää irtisanoutumisen vaikutuksen työttömyysturvan saamiseen.
Toimintaohjeet työn alkaessa ja päättyessä
Ollessasi TE-toimiston asiakkaana ilmoita aina muutoksista työtilanteessasi TE-toimistolle. Sen voi tehdä helpoiten verkossa Oma asiointi-palvelussa.
Ilmoita TE-toimistolle myös aiotko hakea työttömyysturvaa muutoksen jälkeen. TE-toimisto tekee tällöin tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan.
Huomaa, että työttömyysturvaa voidaan maksaa sinulle vain ajalta, jolloin olet työnhakijana TE-toimistossa ja haet kokoaikatyötä. Työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä saavan työnhakijan ei tarvitse hakea kokoaikatyötä.
Vapaaehtois- ja talkootyö
Vapaaehtois- ja talkootyö ei vaikuta työttömyysturvaasi, jos se on palkatonta ja tavanomaista yleishyödyllistä työtä. Työttömyysturvaa ei voi saada, jos et vapaaehtoistyön tai talkootyön takia voi vastaanottaa kokoaikatyötä.
Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle
Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, kotikuntasi antaa työvoimapoliittisen lausunnon työttömyysetuuden maksajalle silloin, kun sen antaminen kuuluu kunnan tehtäviin kuntakokeilusta säädetyn lain mukaan. Myös kunta voi tehdä sinulle tarvittaessa selvityspyynnön, johon voit helpoiten vastata Oma asioinnissa.
- Lisätietoa työllisyyden kuntakokeilusta (kuntaliitto.fi)
Palvelut
Lue lisää
Päivitetty: