Työnhaku

Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Omia työnhakutaitojaan voi ja kannattaa kehittää. Tutustu työnhaun vinkkeihin ja sääntöihin Työmarkkinatorilla. Kirjaudu ja luo oma profiili, jonka avulla saat työpaikkasuosituksia ja työnantajat saavat sinuun suoraan yhteyden. Anna työnantajan löytää sinut.

juu

Työn hakeminen on kokopäivätyötä. Älä lannistu, jos ei heti tärppää. Etsi töitä laajalta alueelta ja hae erityyppisiä töitä. Ole valmis kokeilemaan myös määräaikaisia työsuhteita tai vuokratyötä, sillä ne voivat johtaa pysyvämpään työsuhteeseen. Koulutus tai työkokeilu voi olla myös yksi väylä uuteen työhön. Joskus vähemmän mielenkiintoinen työ saattaa johtaa todella mieluisaan tehtävään. Kaikenlaisesta työkokemuksesta on sinulle hyötyä. 

Omia työnhakutaitojaan voi ja kannattaa kehittää. Jos tuntuu, että tarvitset siinä apua, kokeile työnhakuvalmennuksia, joita esimerkiksi TE-toimistot tarjoavat. Tutustu työnhaun vinkkeihin ja sääntöihin Työmarkkinatorilla.  

Hyödynnä eri kanavia, kuten työpaikkasivustoja verkossa, yksityisiä rekrytointiyrityksiä, rekrytointitapahtumia tai sosiaalista mediaa. Meillä Työmarkkinatorilla voit luoda oman profiilin, jolloin näet sinulle sopivia avoimia työpaikkoja. Palvelussa myös työnantajat etsivät tekijöitä, joten luo profiilisi huolella. 

Palvelut

Lue lisää

  • Työnhaku on taito, jonka voi oppia ja jossa voi kehittyä, vaikka mestariksi asti.

  • Jos jäät työttömäksi tai opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu heti - viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi - TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi verkossa TE-palveluiden Oma asioinnissa.  Ilmoittaudu työnhakijaksi myös jos jäät lomautetuksi.

  • Työnsaanti ei ole aina kiinni pelkästään omasta aktiivisuudesta. Työllistymiskynnys voi olla korkea eri syistä - olet ehkä ollut kotona pienten lasten kanssa, työttömyys on pitkittynyt tai työllistymistä hankaloittaa vamma tai sairaus.

  • Työsuhde syntyy, kun sovit työnantajan kanssa, mitä työtä teet ja paljonko saat siitä palkkaa.

  • Työntekoon tai opiskeluun ulkomailla vaikuttaa, hakeudutko EU- tai ETA-maahan vai niiden ulkopuolelle. Ennen kuin aloitat työnhaun ulkomailta, kartoita kielitaitosi ja osaamisesi sekä oman alasi työllisyystilanne kohdemaassa.

  • Ulkomailla työskentelemällä tai opiskelemalla kehität kielitaitoasi ja saat arvokasta kokemusta, josta on varmasti hyötyä myös jatkossa. Jos olet 30-vuotias tai sitä nuorempi, voit hakea myös nuorisovaihtoon. Tältä sivulta löydät tietoa eri vaihtoehdoista.

  • Työmarkkinatorilta löydät askelmerkit työnteon aloittamiseen ja elämään Suomessa.

  • Harvalla on koulun jälkeen selvää, mitä haluaa tehdä työkseen. Ammatteja ja koulutusvaihtoehtoja on satoja – sinullekin löytyy varmasti kiinnostavia vaihtoehtoja. Omaa juttuaan kannattaa etsiä huolella. 

  • Miten saa työkokemusta ilman työkokemusta – siinä on aikamoinen haaste! Älä ole turhan ronkeli, kun etsit ensimmäistä työpaikkaa - siitä ovat kuitenkin kaikki työurat alkaneet. Aluksi tarjolla on yleensä erilaisia pätkätöitä: kesätöitä, sijaisuuksia, harjoittelua. Tärkeintä on, että saat jalkasi työpaikan oven väliin.  

  • Työpaikan vaihtaminen voi olla ajankohtaista, jos kaipaat muutosta työhösi, uusia haasteita tai olet muuttamassa toiselle paikkakunnalle.

Päivitetty: