Ulkomailta Suomeen
Työmarkkinatorilta löydät askelmerkit työnteon aloittamiseen ja elämään Suomessa.
Suomi on yksi maailman parhaista paikoista asua ja työskennellä. Suomalainen työelämä on tasa-arvoista ja oikeudenmukaista.
Selvitä etukäteen, löytyykö Suomesta oman alasi työtä ja aloita työnhaku ennen kuin muutat. Työmarkkinatorilta löydät parhaillaan avoinna olevat työpaikat. Myös Euroopan unionin komission ylläpitämässä EURES-ammatillisen liikkuvuuden portaalissa on kootusti tietoja avoimista työpaikoista ja työmarkkinatilanteesta Suomessa. Jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, ota selvää, mitä kaikkea yrityksen perustamisessa tulee ottaa huomioon.
Lue lisää
Palvelut
Aiheesta muualla
- Tietoa työmarkkinoista Suomessa (ec.europa.eu)
- Tietoa ja palveluja yrityksille ja yrityksen perustajille (suomi.fi)
Varmista ammattipätevyytesi
Joissakin ammateissa on kelpoisuusvaatimus, jolloin tarvitset päätöksen ammatti- tai korkeakoulututkintosi tunnustamisesta. Selvitä, mikä taho vastaa tutkintosi tai ammattisi tunnustamisesta. Lisäksi joillakin aloilla tarvitaan ammattipätevyyslupia. Ne ovat ammatillisia osaamistestejä, jotka suoritettuasi sinulla on lupa toimia ammatissa.
Aiheesta muualla
Huolehdi lupa-asiat kuntoon
Tarvittavat luvat ja rekisteröinnit riippuvat siitä, minkä maan kansalainen olet. Jos olet sopinut kotimaasi (EU/ETA-maa tai Sveitsi) viranomaisen kanssa työnhausta Suomessa, ilmoittaudu henkilökohtaisesti TE-toimistossa seitsemän päivän kuluttua lähdöstäsi ja ota henkilöllisyystodistuksen lisäksi mukaan U2-lomake. Näin sinun on mahdollista saada työttömyysturvaa kotimaastasi ajalta, jona haet töitä Suomesta. Varmista, että passisi tai EU:n virallinen henkilökorttisi on voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.
Jos olet EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa. Voit muuttaa Suomeen ja etsiä työpaikkaa kolmen kuukauden ajan. Pohjoismaiden (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) kansalaiset rekisteröivät oleskelunsa maistraatissa. Jos olet EU:n, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa, kun olet Suomessa pidempään kuin kolme kuukautta.
Jos olet jonkin muun kuin EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, sinun täytyy hakea työntekijän oleskelulupaa kotimaastasi käsin. Ennen luvan saamista sinun on hankittava työpaikka Suomessa. Saapuessasi rekisteröidy ja tee muuttoilmoitus maistraatissa, jos oleskelet Suomessa vähintään vuoden.
Palvelut
Aiheesta muualla
- Oleskelulupa (migri.fi)
- Ulkomaalaisen rekisteröinti (dvv.fi)
- Suomeen muuttajan muistilista (infoFinland.fi)
Kun aloitat työnteon Suomessa
Tee ensin työnantajasi kanssa kirjallinen työsopimus. Siinä määritellään työsuhteesi ehdot, jotka sovitte työnantajasi kanssa. Avaa pankkitili, sillä tarvitset sen palkanmaksua varten. Selvitä verotusasiat, tilaa verokortti verotoimistosta ja toimita se työnantajallesi, joka vähentää verokortissasi määrätyn ennakonpidätyksen palkastasi. Täydennä kielitaitoasi - suomen tai ruotsin kielen osaaminen on avain kotiutumiseen.
Aiheesta muualla
Kotoutumispalvelut apunasi
Kun tulet maahanmuuttajana Suomeen, on tärkeää, että kotoudut eli omaksut suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Tarjolla on erilaisia kotoutumispalveluita, jotka auttavat sinua kotoutumisessa. Myös mukanasi muuttavilla perheenjäsenillä voi olla oikeus saada kotoutumispalveluita.
Palvelut
Päivitetty: