Ulkomailta Suomeen

Työmarkkinatorilta löydät askelmerkit työnteon aloittamiseen ja elämään Suomessa.

Suomi on yksi maailman parhaista paikoista asua ja työskennellä. Suomalainen työelämä on tasa-arvoista ja oikeudenmukaista.

Selvitä etukäteen, löytyykö Suomesta oman alasi työtä ja aloita työnhaku ennen kuin muutat. Työmarkkinatorilta löydät parhaillaan avoinna olevat työpaikat. Myös Euroopan unionin komission ylläpitämässä EURES-ammatillisen liikkuvuuden portaalissa on kootusti tietoja avoimista työpaikoista ja työmarkkinatilanteesta Suomessa. Jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, ota selvää, mitä kaikkea yrityksen perustamisessa tulee ottaa huomioon. 

Lue lisää

Palvelut

Aiheesta muualla

Varmista ammattipätevyytesi 

Joissakin ammateissa on kelpoisuusvaatimus, jolloin tarvitset päätöksen ammatti- tai korkeakoulututkintosi tunnustamisesta. Selvitä, mikä taho vastaa tutkintosi tai ammattisi tunnustamisesta. Lisäksi joillakin aloilla tarvitaan ammattipätevyyslupia. Ne ovat ammatillisia osaamistestejä, jotka suoritettuasi sinulla on lupa toimia ammatissa. 

Aiheesta muualla

Huolehdi lupa-asiat kuntoon 

Tarvittavat luvat ja rekisteröinnit riippuvat siitä, minkä maan kansalainen olet. Jos olet sopinut kotimaasi (EU/ETA-maa tai Sveitsi) viranomaisen kanssa työnhausta Suomessa, ilmoittaudu henkilökohtaisesti TE-toimistossa seitsemän päivän kuluttua lähdöstäsi ja ota henkilöllisyystodistuksen lisäksi mukaan U2-lomake. Näin sinun on mahdollista saada työttömyysturvaa kotimaastasi ajalta, jona haet töitä Suomesta. Varmista, että passisi tai EU:n virallinen henkilökorttisi on voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.  

Jos olet EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa. Voit muuttaa Suomeen ja etsiä työpaikkaa kolmen kuukauden ajan. Pohjoismaiden (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) kansalaiset rekisteröivät oleskelunsa maistraatissa. Jos olet EU:n, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa, kun olet Suomessa pidempään kuin kolme kuukautta.  

Jos olet jonkin muun kuin EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, sinun täytyy hakea työntekijän oleskelulupaa kotimaastasi käsin. Ennen luvan saamista sinun on hankittava työpaikka Suomessa. Saapuessasi rekisteröidy ja tee muuttoilmoitus maistraatissa, jos oleskelet Suomessa vähintään vuoden. 

Palvelut

Aiheesta muualla

Kun aloitat työnteon Suomessa 

Tee ensin työnantajasi kanssa kirjallinen työsopimus. Siinä määritellään työsuhteesi ehdot, jotka sovitte työnantajasi kanssa. Avaa pankkitili, sillä tarvitset sen palkanmaksua varten. Selvitä verotusasiat, tilaa verokortti verotoimistosta ja toimita se työnantajallesi, joka vähentää verokortissasi määrätyn ennakonpidätyksen palkastasi. Täydennä kielitaitoasi - suomen tai ruotsin kielen osaaminen on avain kotiutumiseen. 

Aiheesta muualla

Kotoutumispalvelut apunasi

Kun tulet maahanmuuttajana Suomeen, on tärkeää, että kotoudut eli omaksut suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Tarjolla on erilaisia kotoutumispalveluita, jotka auttavat sinua kotoutumisessa. Myös mukanasi muuttavilla perheenjäsenillä voi olla oikeus saada kotoutumispalveluita.

Palvelut

 

Päivitetty: