Vinkkejä työnhakuun

Työnhaku on taito, jonka voi oppia ja jossa voi kehittyä vaikka mestariksi asti.

Tee töitä saadaksesi töitä. Näe vaivaa, ole rohkea!

Työnhaku ei juuri koskaan ole helppoa ja matkan varrella joutuu usein painimaan monimutkaistenkin ongelmien kanssa. 

Löysitkö kiinnostavan työpaikan? Alla on muutama vinkki, miten sinun kannattaa toimia.

 • Mitkä ovat tehtävän päävastuut ja erityisvaatimukset? 
 • Vaatiiko työpaikka tiettyä tutkintoa tai työkokemusta? 
 • Mitkä tehtävän vaatimuksista voit oppia? 
 • Millaista henkilöä työtehtävään etsitään? 
 • Vastaavatko tehtävät osaamistasi? 
 • Kiinnostavatko työantaja, toimiala ja työtehtävät sinua? 

Hanki työnantajasta lisää taustatietoja. Selvitä ainakin työnantajan 

 • toimiala, koko ja visio sekä organisaatiorakenne 
 • eri osastot ja niissä työskentelevien työtehtävät. 

Ota yhteyttä työnantajaan ja varmista, että haettu tehtävä vastaa osaamistasi ja toiveitasi. Yhteydenottotavat on yleensä tarkkaan ilmaistu ilmoituksessa. Soita aina, kun se on mahdollista – se auttaa, kun päätät lähetätkö hakemuksen vai et. 

Työnhaku on neuvottelua työnantajan ja mahdollisen työntekijän välillä. Soittosi saa parhaimmassa tapauksessa työnantajan kiinnostumaan osaamisestasi. Nimesi jää mieleen ja auttaa, kun valinnat etenevät. Kysy, millaista henkilöä tehtävään halutaan, ja millainen osaaminen valinnassa painottuu. 

Kirjoita keskustelua varten itsellesi muistilista työhön liittyvästä osaamisestasi ja vahvuuksistasi ja pidä CV esillä. Jos työ ei täysin vastaa työ- ja koulutuskokemustasi, mutta on sinusta silti kiinnostava, yritä miettiä, miten hankkimiasi taitoja voisi käyttää myös toisentyyppisissä työtehtävissä. 

Eri työtehtävät vaativat erilaisia henkilökohtaisia ominaisuuksia ja valmiuksia – ne voivat olla vahvuuksiasi. Tärkeintä kaikissa työtehtävissä asiaosaamisen ja ominaisuuksien lisäksi on oikea asenne. Luota itseesi hyvänä hakijana ja mahdollisena uutena työntekijänä. 

Kun soitat työnantajalle, jolla ei ole paikkaa haussa 

 • yritä ensin selvittää, kuka yrityksessä vastaa rekrytoinnista haluamaasi työhön 
 • varmista, että saat ylös tittelin, nimen ja puhelinnumeron 
 • soita yhteyshenkilölle ja kerro, millaisia tehtäviä olet hakemassa ja miksi juuri heidän organisaationsa kiinnostaa sinua työpaikkana 
 • tavoitteenasi on sopia tapaaminen tai saada lupa lähettää CV. 

Vaikka perinteisen työnhakudokumentin kirjoittaminen voi joskus tuntua vanhanaikaiselta, se vaaditaan edelleen lähes jokaisessa työnhakuprosessissa. Oman osaamisen muotoilu kiinnostavaan ja kaiken olennaisen esiintuovaan muotoon voi kuitenkin olla haastavaa. Erityisesti, kun CV:tä kirjoittaa ensimmäisen kerran tai hakemusta muotoilee ensimmäistä työpaikkaa varten, saattaa runosuoni olla ajoittain tukossa. Mitään maagista kikkailua näiden dokumenttien laatiminen ei kuitenkaan vaadi. Keräsimmekin muutaman perusohjeen ja vinkkivitosen oman työnhakuprofiilin parantamiseen. 

Työhakemuksessasi kerrot, miten täytät työtehtävän valintakriteerit. Kerro myös muista vahvuuksistasi, jos niistä on hyötyä hakemassasi työssä. Jos haet muuta kuin täsmälleen oman alasi työtehtäviä, sinun on arvioitava, miten osaamisesi soveltuu juuri hakemaasi työpaikkaan. 

Pitkiä poissaoloja työelämästä ei kannata selvittää hakemuksessa. Kerro neutraalisti vaikeistakin asioista. 

Pyri erottautumaan, sillä hyvä hakemus on portti työhaastatteluun. Erottuminen on helppoa, mutta edukseen erottuminen on vaikeaa. 

Hakemusten lukijoillakin on erilaisia mieltymyksiä. Joskus vaikutuksen voi tehdä myös pidempi ja poikkeavampi, markkinoiva hakemus. Voit kirjoittaa luovasti oman mallisi, kunhan se ei poikkea liikaa yleisistä asiakirjastandardeista. Työnantaja saattaa olla tottunut löytämään tietyt asiat tietyiltä paikoilta. Tärkeää on, että se on vastaanottajasta houkutteleva. 

Varmin muoto hyvälle hakemukselle on yksisivuinen hakukirje sekä riittävän tarkka, kaksisivuinen ansioluettelo. 

Hyvä hakemus on 

 • visuaalisesti houkutteleva 
 • selkeä ja virheetön 
 • ymmärrettävä ensi lukemisella – siitä selviää, täytätkö työtehtävän ammatilliset vaatimukset ja henkilökohtaiset ominaisuudet. 

Liitä sähköpostiviestiisi saate, johon kirjoitat tervehdyksesi ja yhteystietosi sekä osaamisesi lyhyesti muutamalla rivillä. 

LinkedIn -profiili ei ole vielä täysin syrjäyttänyt perinteistä CV:tä, mutta useissa tapauksissa palvelu toimii CV:n tukena työnhakuprosessissa. LinkedIn toimii myös hyvänä online -versiona CV:stäsi myös silloin, kun et aktiivisesti hae töitä. 

Mallihakemuksen avulla jäsennät ja kerrot osaamisestasi ja taidoistasi helposti. Hakemuksen 

 • aloituksessa lähestyt aihetta 
 • keskiosassa kerrot osaamisestasi ja taidoistasi 
 • lopuksi toivotaan henkilökohtaista tapaamista. 

Avoimella hakemuksella tai markkinointikirjeellä haet työtehtäviä, joita ei ole ilmoitettu julkisesti. Kiinnitä huomiota osaamisesi rajaamiseen – älä maalaa liian leveällä pensselillä. 

 • Pyri tuomaan esille osaamisesi vain niihin tehtäviin, joita olet hakemassa. 
 • Mieti valmiiksi, mitä tehtäviä haluat tehdä. 
 • Pohdi, millaisiin työnantajan tarpeisiin pystyt vastaamaan. 

Hakemuksen voi kirjoittaa myös sähköpostin viestikenttään. Mieti sähköpostiviesti yhtä huolellisesti kuin jos tekisit perinteisen hakemuksen. Voit hyödyntää perinteisen hakemuksen mallia. 

Kirjoita otsikkoriviin Hakemus ja haettavan tehtävän nimi. 

 • Aloita tervehdyksellä. 
 • Kirjeen muotoon kirjoitettu hakemus voi olla tyyliltään perinteistä hakemusta kertovampi ja poiketa asiakirjastandardista. 
 • Kerro ennen lopputervehdystä, että CV on hakemuksen liitteenä. 
 • Päätä kirje lopputervehdykseen ja yhteydenottotietoihin. 

Verkkopalvelujen sähköisissä hakemuksissa on omat erityispiirteensä. Rekrytoija voi tehdä niihin sanahakuja, joten etsi ilmoituksesta tehtävän luonnetta ja hakijan ominaisuuksia kuvaavia sanoja. Hyödynnä hakemuksessasi näitä avainsanoja, mutta huomioi myös erityisosaamisesi. 

Kun teet hakemuksen 

 • lue täyttöohjeet 
 • kirjoita avoimiin kohtiin tarkoitettu teksti valmiiksi ja kopioi se sähköiseen hakemukseen 
 • tulosta hakemus itsellesi 
 • päivitä sitä myöhemmin säännöllisesti, jos kyseessä on avoin hakemus. 

Videohakemusten pyytäminen on yleistynyt nopeasti. Työnhakijalle video tarjoaa keinon erottautua massasta ja työnantajan kannalta videomateriaalin saaminen helpottaa hakijoiden esikarsinta. Videon välityksellä voit antaa itsestäsi aidomman kuvan, kuin perinteisen työhakemuksen kautta.

Tee lyhyt, 1–3 minuutin mittainen video, jonka lataat videopalveluun ja lähetät linkkinä työnantajalle. 

Esittely kannattaa opetella tekemään luontevasti ilman paperin lukemista.  Voit esimerkiksi 

 • kuvailla erityistaitojasi 
 • kertoa luonteestasi tai vahvuuksistasi 
 • antaa näytteen kielitaidostasi.

Video-CV -ohjeita löytyy verkkosivuilta, kannattaa etsiä itselle sopiva ohje ja tyyli.

Olemme keränneet muutaman ohjelinkin, joiden avulla pääset liikkeelle:

Vinkkejä Video-CV:n tekemiseen

Millainen on hyvä videohakemus? – 5 huikeaa esimerkkiä (duunitori.fi)

Portfolio on kokoelma parhaista ja tärkeimmistä töistä tai saavutuksista. Sen tavoitteena on antaa lisäarvoa työnhakuun. Portfolion voi koota eri tavoin. Se voi olla kansio, salkku, näytetyö, suunnitelma tai piirros, valokuvakokoelma, muistitikku tai dvd. 

Luovilla suunnittelualoilla näkee paljon portfolioita, mutta ne toimivat monilla muillakin aloilla. Esimerkiksi kokin portfoliossa voisi olla itse kehitettyjä reseptejä, valokuvia annoksista ja asiakaspalautteita. 

Jokaista työnhakukertaa varten on hyvä koota uusi portfolio. Älä tee portfoliosta kuitenkaan liian laajaa. 

Portfolio voi sisältää 

 • todistuksia, suosituksia ja arviointeja 
 • näytteitä erilaisista työtehtävistä, esimerkiksi esitteinä, julisteina, käsiohjelmina tai lehtiartikkeleina 
 • mitä tahansa, mikä auttaa sinua saamaan työpaikan. 

Voit lähettää portfolion työnantajalle tai ottaa sen mukaan työhaastatteluun ja esitellä siellä. Voit myös laittaa linkin portfolioon, jos se löytyy netistä.   

Työhaastattelua ei pidä ajatella yksipuolisena kuulusteluna, vaan mahdollisuutena tutustua puolin ja toisin. Työnantajalle haastattelu on tapa testata työnhakijan sopivuutta tiettyyn tehtävään ja työyhteisöön, mutta myös hakija testaa samalla sopivuuttaan kyseiseen yritykseen. Hakijan vastuu usein unohtuu töitä hakiessa, mutta haastamalla haastattelijaa voit jättää itsestäsi motivoituneen ja aidosti kiinnostuneen kuvan ja samalla miettiä kriittisesti, sopiiko kyseinen paikka juuri sinulle. Alta löydät lisää vinkkejä niin perinteisessä haastattelussa kuin videohaastattelussakin onnistumiseen. 

Kun valmistaudut haastatteluun hyvin, voit itse tilaisuudessa rentoutua ja olla oma itsesi. Pieni jännittäminen ei haittaa. 

Toimi seuraavasti ennen haastattelua: 

 • Hanki tietoa työnantajasta. 
 • Palauta mieleesi, millainen on tehtävänkuva, jota olet hakenut ja mitä ilmoituksessa on kerrottu. 
 • Kertaa osaamisesi käymällä läpi ansioluettelosi. Valmistaudu kertomaan myös, millaisissa työtehtäviin liittyvissä asioissa saatat tarvita apua. 
 • Valmistaudu kertomaan motiivit ja syyt työpaikkojen vaihdoksiin, aukkoihin CV:ssä ja valintoihisi elämässäsi. 
 • Mieti kysymyksiä, joita haluat esittää tehtävästä ja työnantajasta. 

Myönteisellä ensivaikutelmalla on suuri merkitys, kun ihmiset kohtaavat. Pukeudu haastatteluun haettavan tehtävän ja työnantajan mukaan. Ota mukaan hakemuksesi, työ- ja koulutodistuksesi sekä mahdollinen portfoliosi. Ole ajoissa paikalla. 

Haastattelussa rekrytoija arvioi, oletko aidosti kiinnostunut tehtävästä, ja millaisia ovat taitosi ja osaamisesi. Haastattelussa selviää ennen kaikkea, millaisia ovat vuorovaikutustaitosi ja asenteesi. Jos haastattelijoita on enemmän kuin yksi, huomioi kaikki haastattelijat tasapuolisesti. 

Muista, että eleillä, ilmeillä ja tavallasi puhua kerrot itsestäsi paljon. Kuuntele, mitä sinulta kysytään ja mieti rauhassa vastaukset. Ole vastatessasi rehellinen, mutta arvioi myös, mitä kannattaa jättää kertomatta. 

Haastattelussa on yleensä kolme vaihetta: 

 • Alussa jutellaan usein yleisistä asioista – tavoitteena on luoda yleiskuva haastateltavasta. 
 • Haastattelun keskivaiheen kysymykset selvittävät miten motivoitunut olet. Kysymykset koskevat myös työuraasi ja siinä tapahtuneita muutoksia. Lisäksi haastattelijat haluavat tietää, millainen ihminen olet sekä millaisia arvoja ja asenteita sinulla on. 
 • Haastattelun loppuvaihe käy läpi työtehtävään liittyviä käytännöllisiä asioita, kuten palkkaa, työaikaa ja aloitusaikaa. Usein kerrotaan myös, miten hakuprosessi jatkuu seuraavaksi – tarvittaessa kysy tätä itse lopuksi. 

Pohdi haastattelun jälkeen, miten haastattelu mielestäsi sujui. Mikä meni hyvin ja missä voisi parantaa.

Ellet tule valituksi, selvitä työnantajalta tai haastattelijalta, mitkä tekijät painottuivat valinnassa ja mitkä vaikuttivat siihen, että et tullut valituksi. 

Alla on luettelo työpaikkahaastatteluissa yleisesti kysytyistä kysymyksistä. Harjoittele vastaamista. Mitä paremmin valmistaudut, sitä varmempi olo sinulla on haastattelussa. 

 • Kerro lyhyesti itsestäsi. 
 • Kuvaile tämän hetkistä tai viimeisintä työsuhdettasi. 
 • Miksi haet tätä työpaikkaa? 
 • Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa? 
 • Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi? 
 • Millainen työtoveri tai esimies olet? 
 • Mitä tärkeää olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi? 
 • Millainen on unelmatyöpaikkasi tai -tehtäväsi? 
 • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi? 
 • Miten vahvuutesi auttavat sinua onnistumaan tehtävässäsi? Mitä olet tehnyt tai aiot tehdä korjataksesi heikkouksiasi? 
 • Mikä motivoi sinua työntekijänä? 
 • Millaisessa työyhteisössä viihdyt? 
 • Millainen on mielestäsi hyvä työpaikka? 
 • Työskenteletkö mieluiten yksin vai ryhmässä? 
 • Miksi haet paikkaa, joka ei vastaa aiempaa työkokemustasi ja koulutustasi? 
 • Miten työskentelet paineen alla? Anna konkreettinen esimerkki. 
 • Oletko valmis matkustamaan työsi vuoksi? 
 • Oletko valmis joustamaan työajoissa? 
 • Mikä on palkkatoiveesi? 
 • Mitä olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi? 
 • Mistä saavutuksestasi olet erityisen ylpeä? 
 • Miksi juuri sinut pitäisi valita? 
 • Mitä haluat tietää meistä? 
 • Kuka sinua voisi suositella? 
 • Jos soitamme suosittelijallesi, mitä hän sinusta kertoisi? 

Sinulta saatetaan kysyä useita samankaltaisia kysymyksiä tai kysymysten järjestys voi tuntua täysin sattumanvaraiselta. Tosiasiassa haastattelija voi testata paineensietokykyäsi. 

On kysymyksiä, joihin työhaastattelussa ei tarvitse vastata. Tällaisia ovat muun muassa kysymykset, jotka liittyvät 

 • uskontoon 
 • perhesuhteisiin 
 • seksuaaliseen suuntautumiseen 
 • poliittisiin vakaumuksiin. 

Henkilökohtaisen työhaastattelun lisäksi pätevyyttäsi ja soveltuvuuttasi tehtävään voidaan selvittää myös muilla tavoin. 

Ammatillista pätevyyttä voidaan arvioida erilaisilla menetelmillä, esimerkiksi antamalla työnäyte työtä muistuttavassa tilanteessa. Tehtävä voi olla myös ryhmätyötilanne tai pienimuotoinen esiintymistilanne. 

Psykologinen arviointi selvittää tai ennustaa, miten suoriudut työssä tutkimalla ajatteluasi, osaamistasi, kykyjäsi, ominaisuuksiasi tai toimintamallejasi. 

Psykologisen arvioinnin kautta työnantaja haluaa esimerkiksi tietää 

 • miten ratkaiset ongelmia 
 • millainen on paineensietokykysi 
 • millainen on vuorovaikutustyylisi ja persoonallisuutesi – oletko siis hyvä tyyppi. 

Työnantajan velvollisuus on varmistaa, että testit perustuvat luotettaviin menetelmiin ja testauksella saatavat tiedot ovat virheettömiä. Niiden suorittajien tulee olla riittävän asiantuntevia. 

Valmistaudut testeihin parhaiten, kun olet oma itsesi ja menet paikalle avoimin mielin. Sinulla on aina oikeus saada halutessasi kopio tai suullinen palaute testiraportista. 

 

Päivitetty: