Lomautus

Joutuessasi lomautetuksi työskentelysi ja palkanmaksusi keskeytyy lomautuksen keston ajaksi. Työsuhteesi on voimassa lomautuksen ajan. Työttömyysturva voi turvata toimeentulosi lomautuksen aikana. 

Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Voit ilmoittautua jo ennen kuin lomautus tai lyhennetty työviikko alkaa.

Muista, että sinulla on oikeus saada kirjallinen selvitys lomautuksesta etukäteen. Työnantajan on kerrottava lomautuksen alkamisajankohta, syy ja arvioitu kesto. Huomaa, että voit tehdä töitä toiselle työnantajalle lomautuksen aikana. Jos löydät uuden työpaikan ja lomautusta on jäljellä yli viikko, voit irtisanoa itsesi ilman irtisanomisaikaa.

Voit joutua lomautetuksi työsuhteestasi joko toistaiseksi tai määräajaksi. Kokoaikainen lomautus tarkoittaa työvelvoitteesi poistumista kokonaan. Osa-aikaisessa lomautuksessa päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi lyhennetään. 

Jos sinut lomautetaan tai on lomautettu toistaiseksi tai määräaikaisesti yli kolmeksi kuukaudeksi, tutustu huolellisesti ohjeisiin siitä, miten asiakkuutesi TE-palveluissa etenee työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen.    

Jos lomautuksesi on määräaikainen ja kestää enintään kolme kuukautta, et todennäköisesti tarvitse henkilökohtaista asiantuntijapalveluamme. Jos kuitenkin haluat henkilökohtaista palvelua, voit itse ottaa yhteyttä TE-toimistoon.  

Lomautuksen ajalta saat työttömyyskorvausta, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon ja myös muut etuuden edellytykset täyttyvät. TE-toimisto antaa työttömyyskassalle tai Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyyskorvaukseen lomautuksen ajalta.  

Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Työllisyyden kuntakokeilut alkavat 1.3.2021. Tästä lähtien 25 eri alueella osa asiakkaista siirtyy TE-toimistosta kuntakokeilun asiakkaaksi. Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon noudattamalla ilmoittautumisohjeita. Saat ilmoittautumisen jälkeen tiedon, jos sinut siirretään kuntakokeilun asiakkaaksi. Ilmoita lomautuksen aikana tapahtuvista muutoksista, esimerkiksi lomautuksen päättymisestä, kotikuntaasi.

Lue lisää

Palvelut

Aiheesta muualla

Päivitetty: