Toimintaohjeet työn alkaessa ja päättyessä

Mietitkö, tarvitseeko sinun ilmoittaa TE-palveluille tai työttömyysturvan maksajalle työn aloittamisesta tai lopettamisesta? Tilanne riippuu siitä, onko työsuhde yli vai alle kaksi viikkoa.

Ollessasi TE-toimiston asiakkaana ilmoita aina muutoksista työtilanteessasi TE-toimistolle. Sen voi tehdä helpoiten verkossa Oma asiointi-palvelussa.

Ilmoita TE-toimistolle myös aiotko hakea työttömyysturvaa muutoksen jälkeen. TE-toimisto tekee tällöin tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan.

Huomaa, että työttömyysturvaa voidaan maksaa sinulle vain ajalta, jolloin olet työnhakijana TE-toimistossa ja haet kokoaikatyötä. Työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä saavan työnhakijan ei tarvitse hakea kokoaikatyötä.  

Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, ilmoita muutoksista kotikuntaasi tai tarvittaessa TE-toimistoon. Kotikuntasi antaa sinulle ne työvoimapoliittiset lausunnot, jotka kuuluvat sen tehtäviin kuntakokeilusta säädetyn lain mukaan. Kotikuntasi kertoo sinulle, mihin kunnan antamat työvoimapoliittiset lausunnot perustuvat.

Työsuhde:  

 • Ilmoita työllistymisestäsi työttömyysturvan maksajalle.  

Yritystoiminta:   

 • Ilmoita työllistymisestäsi työttömyysturvan maksajalle.  
 • Ilmoita työllistymisestäsi myös TE-toimistoon, jos TE-toimisto on aiemmin katsonut yritystoimintasi sivutoimiseksi ja yritystoimintasi laajenee tai yritystoiminnan kestosta ei ole varmuutta. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse henkilöasiakkaan puhelinpalveluun. 

Työsuhde ja yritystoiminta:   

 • Ilmoita työllistymisen päättymisestä työttömyysturvan maksajalle.  

Työsuhde ja yritystoiminta:  

 • Ilmoita työllistymisestäsi TE-toimistoon Oma asiointi -palvelun kautta tai puhelimitse henkilöasiakkaan puhelinpalveluun.
 • Ilmoita työllistymisestäsi työttömyysturvan maksajalle.  

Voit halutessasi jatkaa työnhakijana TE-toimistossa tai päättää työnhaun kokonaan.  

 • Jos päätät työnhaun, sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan.  
 • Jos jatkat työnhakijana, TE-toimisto selvittää oikeutesi saada työttömyysturvaa. Työttömyysturvan saaminen edellyttää muun muassa, että pidät työnhakusi voimassa ja haet työkykysi mukaista kokoaikatyötä.   
 • Työnhakijalla voi olla oikeus työttömyysturvaan yritystoiminnan ja omassa työssä työllistymisen estämättä neljän kuukauden ajalta, jos uusi toiminta alkaa työttömänä ollessa. Työnhakijalla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysturvaan, jos kyseessä on yli kaksi viikkoa kestävä osa-aikainen työsuhde.  

Työsuhde ja yritystoiminta:   

 • Jos työnhakusi ei ole voimassa, ilmoittaudu työnhakijaksi käynnistämällä työnhaku Oma asiointi -palvelun kautta tai jos et voi käyttää sähköistä asiointia, soittamalla TE-toimistoon henkilöasiakkaan puhelinpalveluun.  
 • Jos työnhakusi on jo voimassa, ilmoita tilanteen muuttumisesta Oma asiointi -palvelun kautta tai soittamalla TE-toimistoon henkilöasiakkaan puhelinpalveluun.  
 • TE-toimisto selvittää oikeutesi työttömyysturvaan ja pyytää tarvittaessa toimittamaan todistuksia yritystoiminnastasi tai työsuhteestasi.  

Aiheesta muualla

Lue lisää

Päivitetty: