Työkokemuksen hankkiminen

Miten saa työkokemusta ilman työkokemusta – siinä on aikamoinen haaste! Älä ole turhan ronkeli, kun etsit ensimmäistä työpaikkaa - siitä ovat kuitenkin kaikki työurat alkaneet. Aluksi tarjolla on yleensä erilaisia pätkätöitä: kesätöitä, sijaisuuksia, harjoittelua. Tärkeintä on, että saat jalkasi työpaikan oven väliin.  

Työpaikkaa metsästämässä  

Kun kartutat työkokemusta, kannattaa olla luova – kaikki työpaikat eivät ole avoimessa haussa vaan niitä täytetään, kun ”sopiva tyyppi” osuu kohdalle. Työnhaussa kannattaa haravoida kaikenlaiset työnantajat, kuten yritykset, virastot ja yksityishenkilöt.  

Työkokemusta voi kartuttaa myös vapaaehtoistyöllä ja yhdistystoiminnalla. Tuo esiin myös omat harrastukset ja sen myötä kertyneet erityistaidot, vaikka ne eivät suoranaisesti liity hakemaasi työtehtävään.  

Jos työpaikkailmoituksessa on yhteystiedot, kannattaa rohkeasti soittaa tai käydä paikan päällä. Henkilökohtainen kontakti parantaa mahdollisuuksia – nimesi ja kasvosi jäävät työnantajan mieleen.  

Näytä taitosi työpaikalla  

Lyhytaikaisiinkin työsuhteisiin kannattaa suhtautua vakavasti. Tee työsi hyvin – voihan olla, että yrityksessä ilmaantuu hyvälle työntekijälle jossain vaiheessa jatkomahdollisuuksia.  

Työskentely samassa työpaikassa useampana kesänä peräkkäin kertoo tuleville työnantajille, että sinusta on pidetty. Toisaalta työnantaja voi arvostaa monipuolista työkokemusta eri paikoista.   

Palvelut

Listasimme vielä vinkkejä, joiden avulla lisäät mahdollisesti viihtyvyyttä työpaikallasi ja saat enemmän irti työkokemuksesta:

  • Tue kollegoja työssä    
  • Jaksa opetella uutta   
  • Jos huomaat epäkohtia, niistä ei kannata vaieta   
  • Keskity ratkaisuihin - rakentava kritiikki on taitolaji    
  • Jaa hyvää palautetta   
     

Päivitetty: