Kotoutumiskoulutus TE-toimisto

Kotoutumiskoulutuksessa saat kielitaidon opetuksen lisäksi tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä.

TE-toimisto ohjaa sinut kotoutumiskoulutukseen, jos olet vähintään 17-vuotias työtön työnhakija ja koulutus vastaa opiskeluvalmiuksiasi ja -taitojasi sekä tukee kotoutumiseen ja työllistymiseen liittyviä tavoitteitasi.

TE-toimisto voi ohjata sinut ensin kielitaidon tasotestiin ennen kotoutumiskoulutukseen ohjausta. Vaikka et osaisi vielä suomea tai ruotsia, tasotestissä arvioidaan, millainen kotoutumiskoulutus sopii sinulle parhaiten.

Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on auttaa sinua saamaan riittävät

  • kielelliset
  • yhteiskunnalliset
  • kulttuuriset ja
  • elämänhallintaan liittyvät valmiudet.

Näin pystyt joko itsenäisesti hoitamaan arkiasiat (esimerkiksi kaupassa käynti tai asioiminen virastoissa) tai siirtymään työelämään, ammatillisia valmiuksia kehittävään koulutukseen tai ammattiopintoihin.

Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomea tai ruotsia ja siihen voi myös sisältyä aiemman osaamisesi tunnistamista tai tutkintosi tunnustamista. Kielellisesti tavoitteena on, että kotoutumiskoulutukset suoritettuasi sinulla on suomen tai ruotsin kielen taito tasolla B1.1.

Työelämätuntemusta saat työelämäjaksoilta ja sinun on mahdollista myös suorittaa työelämässä tarvittavia erilaisia lupia ja passeja, kuten esimerkiksi työturvallisuuskortti tai hygieniapassi.

TE-toimiston luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen (ABC-koulutus/LUKI-koulutus) tavoitteena on, että opit suomen tai ruotsin kielen luku- ja kirjoitustaidon perusteet ja alkeet, jotta voisit myöhemmin jatkaa opintojasi muussa kotoutumiskoulutuksessa.

Haussa oleva työvoimakoulutus

Haussa oleva työvoimakoulutus -hakupalvelussa luet ilmoituksia työvoimakoulutuksista, joihin voit hakea.

Siirry verkkoasiointiin

Kotoutumiskoulutuksen ensisijainen kohderyhmä ovat ne maahanmuuttajat, jotka ovat asuneet Suomessa alle kolme vuotta ja jotka ovat työttömiä työnhakijoita tai jotka ovat jäämässä työttömäksi.

Kotoutumiskoulutukset löydät Haussa olevat työvoimakoulutukset -palvelusta. Jos mietit, voitko päästä kotoutumiskoulutukseen, ota yhteyttä omaan TE-toimistoosi.

Kielet: suomi, ruotsi ja englanti
Toteuttaja: TE-toimisto
Maksullisuus: maksuton

Päivitetty: