Eri tavat teettää töitä

Työn tekemisen tavat muuttuvan. Tämä avaa sinulle uusi mahdollisuuksia saada erilaiset työtehtävät tehdyksi.

Perinteisen rekrytoinnin lisäksi voit myös ostaa tai tilata työsuorituksen toiselta yrittäjältä tai ammattilaiselta. Sinulla on myös mahdollisuus hankkia vuokratyövoimaa palvelukseesi.

Eri tavat teettää töitä tarjoavat sinulle joustoa myös työelämän muutoksiin. Olennaista on ymmärtää työtehtävän tarpeet, vaadittava ammattitaito ja tehtävän toisteisuus. Näin sinun on mahdollista löytää siihen paras mahdollinen tekijä myös pitkällä aikavälillä.

Kaikesta teetetystä työstä maksetaan joko palkkaa tai työkorvausta. Sinua työn tilaajana koskee yleensä tilaajavastuu, eli sinulla on velvollisuus selvittää, onko sopimuskumppani hoitanut lakisääteiset velvollisuutensa. Tilaajavastuu koskee vuokratyö- ja alihankintasopimuksia, mutta se ei sido esimerkiksi kaikkia yksityisiä elinkeinonharjoittajia tai kotitalouksia.

Elinkeinotoimintaa voi olla mahdollista teettää myös talkootyönä, silloin pitää ottaa huomioon talkootyön verotus ja muu talkootyöhön liittyvä lainsäädäntö.

Jos kyseessä on kotitaloutena teetettävä työ, vaikkapa siistiminen tai remontointi, voit luoda siitä oman työpaikkailmoituksen Työmarkkinatorille kotitaloustyönantajana ja löytää tekijän sitä kautta. 

Jos sinua kiinnostaa erilaiset tavat tehdä töitä työnhakijan näkökulmasta, voit tutustua niihin alta.

Lue lisää

Itsensä työllistäminen

Työnantajan velvollisuudet

Aiheesta muualla

Päivitetty: