Tarvitsen tukea työnantajuuteen
Työnantajana voit välillä kohdata tilanteita, jolloin tarvitset vetoapua. Työmarkkinatorilla kerromme, mistä voit saada palveluita, rahallista tukea tai neuvontaa.
Työantajana oleminen on usein palkitsevaa ja sisältää monia onnistumisen hetkiä. Välillä voi tulla vastaan tilanteita, jolloin tarvitset vetoapua.
Työmarkkinatorilla kerromme, mistä voit saada palveluita, rahallista tukea tai neuvontaa.
Palvelut
- Työntekijöiden rekrytointi
- Työsuojeluviranomaisen neuvontapalvelut
- Palkkatuki työttömän palkkauskustannuksiin
- Työllistä taidolla
Aiheesta muualla
Työmarkkinatorilla työt ja tekijät kohtaavat - kirjaudu siis sisään, ilmoita avoin työpaikka ja näet ehdotuksia sopiviksi työntekijöiksi.
Tekijän löytämiseen voit käyttää apuna myös te-palveluita tai kunnan työllistämisyksikköä, yksityisiä yrityksiä tai hoitaa sen itse vaikkapa sosiaalisen median kautta.
Jaamme tietoa ja palveluja rekrytoinnin tueksi.
Tiedätkö hyvän tyypin, jonka haluaisit palkata mutta jolla ei ole vielä täyttä osaamista tehtävään? Voit kouluttaa itsellesi osaavaa työvoimaa esimerkiksi oppisopimuksella, rekrykoulutuksella tai palkkatuen avulla. Joissain tilanteissa voitte myös kokeilla soveltuvuutta työkokeilun avulla.
Jos palkkaat osatyökykyisen työntekijän, voit usein myös saada tukea palkkaukseen. Myös työolosuhteita voidaan järjestellä uudestaan työntekijän tarpeiden mukaan. Kannattaa selvittää myös se, tarjoaako kuntasi työllistämispalkkioita ja millä ehdoin.
Huomioitavaa on erityisesti silloin, jos haluat rekrytoida nuoria tai työntekijöitä ulkomailta.
Tutustu myös yhteistyökumppaneidemme tarjoamiin rekrytoimista tukeviin palveluihin.
Palvelut
- Työntekijän rekrytointi
- Palkkatuki työnhaun apuna
- RekryKoulutus
- Työkokeilun järjestäminen työpaikalla
- Yrityskumppanin tai yritystoiminnan jatkajan hakeminen
Aiheesta muualla
Työsopimuksessa sovitte tehtävästä työstä, työajasta, palkasta ja mahdollisista muista eduista ja ehdoista.
Pelaa varman päälle - tee työsopimus kirjallisena.
Kun työnantaja haluaa solmia määräaikaisen sopimuksen, siihen on oltava hyväksyttävä syy. Tavallisimpia määräaikaisuuden syitä ovat sijaisuus, työn kausiluontoisuus tai projektityö.
Lisäksi on hyvä muistaa, että etenkin työnantajan on huomioitava työehtosopimusten vähimmäismääräykset. Oman alan työehtosopimukseen kannattaa tutustua, olet sitten työntekijä tai työnantaja.
Jos työsopimuksen sisältö huolettaa, tutustu vielä Työsuojeluhallinnon sivustoon, johon on kerätty kattavasti tietoa työsopimuksista ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä.
Aiheesta muualla
Haluatko päästä eteenpäin työnantajana tai yrittäjänä, mutta sinulla ei ole tietoa, miten edetä käytännössä?
Olemme listanneet tilanteita ja palveluita, joista voi olla hyötyä, kun tarvitset tukea työnantajuuteen tai yrittäjyyteen. Ne voivat auttaa sinua esimerkiksi löytämään hyvän työntekijän, johtamaan paremmin tai toimimaan rakentavasti konfliktitilanteissa.
Onko sinun yrityksesi kasvamassa tai haluatko kehittää sitä uuteen suuntaan? Ohjaamme eteenpäin analyysi- ja konsultointipalveluihin, tietopalveluihin ja muihin tilanteisiin, joista toivomme sinulle olevan hyötyä yrityksesi tiellä. Löydät tietoa myös mahdollisuuksista hallittuun omistajanvaihdokseen.
Kannattaa tutustua myös oman alueesi kunnallisiin yrityspalveluihin.
Yrityskumppanin tai yritystoiminnan jatkajan hakeminen
Yrityksen kehittämispalvelut: Analyysi
Yritysten kehittämispalvelut: Kasvuun johtaminen -koulutus
Yritysten kehittämispalvelut: Konsultointi
Yritysten kehittämispalvelut: Markkinoinnin ja asiakkuuksien johtaminen -koulutus
Yritysten kehittämispalvelut: Talouden ja tuottavuuden johtaminen -koulutus
Onko työyhteisössäsi tarve kehittää toimintaa uuteen suuntaan? Osaamisen kehittäminen voi olla moniulotteista: se voi olla uuden taidon opettelua, kommunikaation tai toimintatapojen parantamista tai vaikkapa työyhteisön ilmapiirin kehittämistä. Tee monimuotoisuudesta työyhteisösi voimavara.
Hyvä työntekijä on työnantajalle suuri investointi ja arvon tuoja. Voit hakea sopivia työntekijöitä kirjautumalla sisään Työmarkkinatorille ja luomalla työpaikkailmoituksen tai selaamalla työnhakijoiden profiileja. Olemme koonneet sivuille myös listauksen erilaisista palveluissa, joita on saatavilla rekrytoinnin tueksi.
Onko sinulla tarjolla työtehtävä, joihin tarvittava osaaminen on melko harvinaista tai muuten erityislaatuista? Voit etsiä sopivan osaamisen omaavia työnhakijoita kirjautumalla palveluumme ja hakemalla profiileja erilaisilla kriteereillä.
Työtehtävän mukaan sinun voi olla mahdollista myös kouluttaa siihen tekijä tai ostaa työsuoritus yrittäjältä. Neuvomme sinua myös rekrytoinnissa ulkomailta, jos sopivia osaajia löytyisi kansainvälisesti.
Hyvän henkilöstöhallinnon tavoitteena on löytää oikeat ihmiset oikealle paikalle ja tehdä työyhteisöstä mahdollisimman hyvinvoiva. Jos sinulla on ongelmia työnantajana tai henkilöstöhallinnossa, voit löytää neuvoja ja apua alle listatuista sisällöistä ja palveluista.
Joskus työntekijän, tehtävän ja työnantajan yhteensopivuuden huomaa vasta rekrytoinnin jälkeen. Irtisanomiselle on olemassa erilaisia vaihtoehtoja tai työntekijän osaamista voi olla mahdollista kehittää haluttuun suuntaan. Joskus työsuhteen päättyminen taas on selkein ratkaisu tilanteeseen.
Jos työsuhde päättyy työnantajan aloitteesta, kyseessä on joko irtisanominen tai työsuhteen purku. Joskus irtisanomisia voi edeltää esimerkiksi yhteistoimintaneuvottelut eli YT-neuvottelut.
Onko aika kasvaa tai muuttua? Voit saada rahoitusapua eri tilanteisiin - olet sitten aloittava yrittäjä tai jo konkari, kehittelet uutta bisnesideaa tai olet sopeutumassa muuttuviin markkinoihin.
Muutoksia voi tapahtua tuotannossa tai työyhteisössä, jolloin voidaan esimerkiksi järjestellä työolosuhteita tai kehittää toimintaympäristöä. Paikalliset yritysverkostosikin voivat tukea sinua kasvun ja muutoksen tiellä. Investoinnit tai laina voivat myös tulla tarpeeseen kasvun yhteydessä.
Palvelut työnantajalle
- Palkkatuki työttömän palkkauskustannuksiin
- Toimintaympäristön kehittämisavustus
- RekryKoulutus
- Työolosuhteiden järjestelytuki
Palvelut yrittäjälle
- Business Finlandin rahoituspalvelut
- Starttiraha, tuki aloittavan yrittäjän toimeentuloon
- Yrityksen kehittämisavustus
- Yritystuki maaseutualueelle
Aiheesta muualla
Vastuu työhyvinvoinnista kuuluu kaikille työpaikalla. Työkykyinen ja motivoitunut henkilöstö on myös työnantajalle suuri etu.

Työhyvinvointi on monen tekijän summa. Yrityksen arvot, yksilön hyvinvointi ja liiketoiminta voivat vaikuttaa työyhteisön hyvinvointiin. Miten teidän työyhteisössänne voidaan?
Työturvallisuudesta ja työterveydestä huolehtiminen ovat työnantajat vastuulla. Samoin on työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun varmistaminen ja hyvä johtaminen.
Kun nämä puitteet ovat kunnossa, on jokaisella työntekijällä ja esihenkilöllä mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointiin työyhteisössänne.
Työnantaja - mitä voit tehdä?
- Ole joustava siellä missä pystyt
- Sovi työntekijöiden kanssa selkeät tavoitteet, resurssit ja roolit
- Tarjoa tilaisuuksia oman osaamisen kehittämiseen
- Huolehdi työturvallisuudesta
- Kohtele kaikkia tasa-arvoisesti
Palvelut
Aiheesta muualla
Jos yrityksesi taloudellinen tilanne on ajautumassa huonoon jamaan, on irtisanominen tai lomauttaminen varmasti ensimmäisiä mieleen tulevia ratkaisuja. Vaihtoehtoihin kannattaa kuitenkin aina tutustua, etenkin jos ahdinko näyttää vain väliaikaiselta.
Työaikajärjestelyillä, kuten työaikapankilla, voit säännöstellä työaikaa ja luoda joustavuutta kausiluonteiseen työhön. Tällöin kiireisinä aikoina voit työllistää työntekijöitäsi enemmän ja tätä kautta kerryttää heille palkallista vapaata hiljaisempaa kautta varten. Kiireisinä aikoina työntekijöiden jaksamisesta on pidettävä erityistä huolta.
Vuosiloman siirrolla voit myös mahdollisesti välttää irtisanomisen tai lomauttamisen. Muista kuitenkin neuvotella tilanteesta ensin työntekijän kanssa.
Täydentävällä koulutuksella voit taas kehittää työntekijöitäsi ja antaa mahdollisuuksia vastaamaan muuttuvaa työympäristöä. Keskustele työntekijän kanssa hänen kiinnostuksesta koulutukseen ja sen mahdollisesti tuomiin työtehtävämuutoksiin ennen kuin teet koulutuspäätöksiä.
Muun työn tarjoaminen on laissakin määritelty velvoite ennen irtisanomista. Työnantajana sinun tulee aina selvittää, olisiko yrityksessäsi toista avointa tehtävää irtisanottavalle tekijälle. Olet myös velvoitettu järjestämään mahdollista lisäkoulutusta uuteen tehtävään, jos tämä on kohtuullista sekä sinun että työntekijän näkökulmasta.