Lomauttaminen

Jos työaikajärjestelyt tai lisäkoulutukset eivät ratkaise yrityksesi haastavaa tilannetta, voit välttää pysyvät irtisanomiset lomauttamalla henkilökuntaa. Tällöin työntekijän työnteko sekä palkanmaksu päättyvät, mutta työsuhde ei.

Lomauttaminen on väliaikaista ja tarvitset siihen pätevän syyn, joka voi olla joko 

  • taloudellinen tai tuotannollinen tilanne  
  • mahdollisuus tarjota työtä on huonontunut väliaikaisesti eikä työntekijää voi kouluttaa  

Voit lomauttaa vain vakituisia työntekijöitä tai näiden sijaisina toimivia määräaikaisia.  Jos mahdollisuus tarjota työtä on heikentynyt väliaikaisesti, lomautus saa kestää enintään 90 päivää. Huomaa kuitenkin, ettei lomautuksen tarvitse olla koko-aikaista: myös päivittäistä tai viikottaista työaikaa voi lyhentää.   

Työnantajana sinun on ilmoitettava lomautuksesta sitä koskevalle henkilöstölle vähintään kaksi viikko aikaisemmin. Lisäksi sinun tulee tehdä kirjallinen selvitys lomautuksen syistä ja kestosta.  Lue lisää lomauttamista koskevista velvollisuuksista ja katso valmis lomake Työsuojelun verkkosivuilta.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Työntekijä - muista, että sinulla on oikeus saada kirjallinen selvitys lomautuksesta etukäteen. Työnantajan on kerrottava lomautuksen alkamisajankohta, syy ja arvioitu kesto. Huomaa, että voit tehdä töitä toiselle työnantajalle lomautuksen aikana. Jos löydät uuden työpaikan ja lomautusta on jäljellä yli viikko, voit irtisanoa itsesi ilman irtisanomisaikaa. Työttömyysturvaa saadaksesi ole yhteydessä TE-palveluihin. 

Aiheesta muualla

Päivitetty: