Kengitysseppä

Ammatit Julkaistu

Kengitysseppä on hevosten kavionhoidon ja kengittämisen ammattilainen joka työskentelee ammatinharjoittajana. Kengityssepän on osattava käsitellä kaikenlaisia hevosia erilaisissa kengitystilanteissa. Työ vaatii rauhallisuutta ja määrätietoista otetta sekä hyvää fyysistä kuntoa. Kengityssepät neuvovat muissakin hevosten hoitoon liittyvissä asioissa.

Ammatinharjoittajana. Yrittäjänä. Isot ravitallit.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kengitysseppä

Kengitysseppä tarvitsee kädentaitoja ja ongelmanratkaisutaitoja sekä hyvää fyysistä kuntoa. Eläinten parissa työskentely vaatii rauhallisuutta ja määrätietoista otetta. Kengityssepän on osattava käsitellä kaikenlaisia hevosia erilaisissa kengitystilanteissa. Kengittäjän ja hevosen turvallisuus edellyttää rauhoittamiskeinojen taitamista. Hevosia lähestyttäessä, käsiteltäessä ja ruokittaessa on osattava toimia hätiköimättä.

Työ vaatii hätätilanteissa kykyä nopeaan mutta rauhalliseen toimintaan. Hevostalous on kansainvälinen ala, joten kielitaito on eduksi. Yrittäjänä toimivan kengityssepän on hallittava monipuolisesti yritystoimintaan liittyvät asiat. Kyky ensiluokkaiseen asiakaspalveluun on tärkeää.

Kengityssepän työ on fyysisesti raskasta, ja siihen sisältyy hankalia työasentoja. Tietyissä työvaiheissa käytetään suojalaseja ja kuulosuojaimia.

Kengityssepän työ ei sovi eläimille allergisille.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hevostalouden perustutkinnon (hevostenhoitaja). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös hevostalouden ammattitutkinto (kengittäjä) ja erikoisammattitutkinto (kengitysseppä). 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjänä toimivan kengityssepän ansiot perustuvat liiketoiminnan kannattavuuteen.

Työsuhteessa sovelletaan Maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta.

Kuva: Aleksi Mäkelä, Skills Finland.

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat