Peliartisti

Ammatit Julkaistu

Peliartisti luo digitaalisten pelien visuaalisen ilmeen, jolla on suuri merkitys sekä pelikokemuksen että pelin menestymisen kannalta. Peliartisti suunnittelee ja toteuttaa pelin grafiikat 2D- ja 3D -taiteen keinoin. Tehtäviin kuuluu luoda esimerkiksi kuvia, taustoja ja pintarakenteita sekä pelin hahmoja, ympäristöjä ja animaatioita. Peliartistia voidaan kutsua myös peligraafikoksi, 2D-artistiksi, 3D-mallintajaksi tai pelianimaattoriksi. Työ vaatii mm. visuaalisuutta, luovuutta, yhteistyötaitoja ja grafiikkaohjelmistojen hallintaa.

Peliteollisuuden (pelialan, pelitoimialan) yritykset. Digitaalisiin peleihin keskittyneet pelistudiot ja muut pelialan yritykset kehittävät ja julkaisevat pelejä sekä tarjoavat peleihin liittyvää konsultointia ja asiantuntijapalveluja sekä sisällöntuottamista ja koulutusta.

Työpaikkoja on myös peleihin liittyvää tutkimusta harjoittavissa yliopistoissa sekä alan koulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Myös alan järjestöt, kaupan ala ja media työllistävät pelialalla.

Selaa avoimia työpaikkoja: Peliartisti

Pelitaiteilijoiden osaamisvaatimukset vaihtelevat. Yleisosaajat tekevät kaikenlaista graafista suunnittelua ja toteutusta, toiset ovat erikoistuneet jollekin osa-alueelle. Pelitaiteilijan on hallittava pelihahmojen, pelin taustojen ja ympäristöjen sekä käyttöliittymän graafinen suunnittelu ja toteutus sekä mallinnus, animointi ja efektien toteutus.

Työssä tarvitaan piirustustaitoa sekä sommittelun, perspektiivien, anatomian, arkkitehtuurin, värimaailmojen ja valaistuksen tuntemusta. Kuvataidealan koulutus tai tuntemus on työssä etu. Ammatti edellyttää visuaalista taiteellisuutta, luovuutta ja mielikuvitusta.

Työssä on hallittava grafiikkaohjelmistot 2D- ja 3D -ohjelmistoista kuvankäsittely- ja piirrosohjelmistoihin, joita ovat esimerkiksi Photoshop, Illustrator ja Flash. Työssä käytettävät pelimoottorit, kuten Unity, on myös tunnettava. Ohjelmointiosaamista vaaditaan usein grafiikan toteutuksen puolella.

Työssä on tunnettava eri käyttöjärjestelmät ja pelialustat eli laitteet, joilla pelaaminen tapahtuu. Työ edellyttää myös peligenrejen ja niihin kuuluvien pelien tuntemusta sekä kiinnostusta pelaamista ja pelejä kohtaan. Pelitaiteilijan on tunnettava digitaalisten pelien kehitysprosessi sekä pelisuunnittelua.

Hyviä viestintätaitoja tarvitaan esimerkiksi ongelmien kuvaamisessa ja muussa raportoinnissa. Työ edellyttää oma-aloitteisuutta, huolellisuutta ja pitkäjännitteisyyttä. Yhteistyötaidot ja vuorovaikutustaidot ovat tarpeen tiimityössä. Markkinointiosaaminen on työssä eduksi. Kielitaitoa, erityisesti englannin kielen taitoa, tarvitaan kansainvälisellä ala. Oman alan kehityksen ja teknologioiden jatkuva seuraaminen sekä täydennyskouluttautuminen tai itseopiskelu ovat tarpeen.

Hyvä stressinsietokyky on tarpeen kiireisten työvaiheiden ja aikataulujen vuoksi.

Peliartistilla voi olla graafisen suunnittelun tai kuvataiteen koulutus tai tietotekniikkaan liittyvä koulutus. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon osaamisalalla (pelituotannon toteuttaja). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto datanomi ohjelmistotuotantoon (pelialan) suuntautuen.  

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon medianomi (AMK) graafiseen suunnitteluun suuntautuen. Ammattikorkeakouluissa voi opiskella tietojenkäsittelyä ja suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikkaa tai sähkö- ja automaatiotekniikkaa opiskellen. Media-alaa opiskellen voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon medianomi (AMK). 

Graafista suunnittelua voi opiskella Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun visuaalisen kulttuurin osastolla ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti, ylempi taiteen maisteri.  Yliopistossa pelialan kursseja voidaan järjestää usealla eri tieteenalalla esimerkiksi tietojenkäsittelytieteessä. Alempi korkeakoulututkinto on yliopistosta ja tiedekunnasta riippuen humanististen tieteiden kandidaatti, tekniikan kandidaatti tai taiteen kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri, diplomi-insinööri tai taiteen maisteri. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

4600 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat