Tanssitaiteilija

Ammatit Julkaistu

Tanssitaiteilijan työnkuva vaihtelee sen mukaan, minkälaista tanssia hän esittää ja missä hän työskentelee. Tanssilajit vaihtelevat nykytanssista balettiin. Työpaikat ovat teattereissa ja tanssiryhmissä. Tanssijan työ on luovaa ja sosiaalista ja vaatii musikaalisuutta ja hyvää fyysistä kuntoa.

Teatteritanssijoita on päätoimisesti ja vierailusopimuksin kiinnitetty muutamiin suurimpiin teattereihin ja tanssiryhmiin.

Suuri osa tanssitaiteilijoista työskentelee freelanceina tehden produktiokohtaisia kiinnityksiä eri teoksiin.

Selaa avoimia työpaikkoja: Tanssitaiteilija

Tanssijalta edellytetään luovuutta, taiteellisuutta, musikaalisuutta, luontevaa liikkumista ja hyvää fyysistä kuntoa. Kyky ryhmätyöskentelyyn on tärkeää, sillä tanssityö on yleensä hyvin sosiaalista. Teattereissa esitykset tehdään usein monien tanssijoiden yhteistyönä ja myös freelancet tekevät paljon ryhmäesityksiä.

Ammattitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen vaatii jatkuvaa, usein päivittäistä harjoittelua. Etenkin freelance-tanssija saattaa harjoitella paljon yksin, jolloin häneltä vaaditaan sitkeyttä työskennellä myös ilman ulkopuolista tukea.

Tanssitaiteilijan on toisinaan siedettävä epävarmuutta taloudellisesta toimeentulosta, sillä vakituista työtä on alalta vaikea saada.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa on tanssin koulutusohjelma, joka johtaa tanssitaiteen kandidaatin tutkintoon. Kandidaatin tutkinnon pohjalta voi jatkaa tanssitaiteen maisterin tutkintoon. 

Ammattikorkeakouluissa on mahdollista suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto, tanssinopettaja (AMK). 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tanssialan perustutkinnon (tanssija). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2706 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat