Työvälinevalmistaja

Ammatit Julkaistu

Työvälinevalmistaja on työkalujen valmistukseen erikoistunut koneistaja, joka valmistaa, korjaa ja huoltaa teollisessa tuotannossa tarvittavia työkaluja. Tyypillinen työympäristö on työkalujen valmistukseen erikoistunut metalliverstas tai konepajan työkaluosasto. Ammatissa tarvitaan työstötekniikoiden ja materiaalien tuntemusta sekä käsityötaitoja, tarkkuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja.

Työvälineiden valmistukseen erikoistunut metalliverstas. Kone- ja metallituoteteollisuuden yrityksen oma työkaluosasto.

Työvälinevalmistajia työskentelee myös muiden teollisuuden toimialojen palveluksessa, esimerkiksi muoviteollisuudessa.

Työkaluja valmistetaan myös valimoissa valamalla ne muotteihin.

Selaa avoimia työpaikkoja: Työvälinevalmistaja

Työvälinevalmistajan työssä tarvitaan työstötekniikoiden (koneistus, hitsaus jne.), työkoneiden ja käytettävien materiaalien tuntemusta sekä käsityötaitoja. Ammatti edellyttää työpiirustusten lukutaitoa ja materiaalien taloudellista käyttöä.

Tarkkuus, huolellisuus ja pitkäjännitteisyys ovat tarpeellisia ominaisuuksia. Työssä tarvitaan myös matemaattista osaamista sekä tietotekniikan käyttötaitoa. Ammatissa tarvitaan kykyä itsenäiseen ja oma-aloitteiseen työskentelyyn, solutuotanto edellyttää yhteistyötaitoja.

Työssä on tärkeää huomioida tuotantotyöntekijöiden tarpeet, jotta valmistettavista välineistä tulisi mahdollisimman helppokäyttöisiä. Kielitaitoa tarvitaan yhä useammin vieraskielisten teknisten selvitysten ja työohjeiden ymmärtämiseksi.

Työturvallisuustekijöiden noudattaminen on tärkeää. Työ edellyttää yleensä kuulo-, hengitys- ja silmäsuojaimien käyttöä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (esim. koneistaja).  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tuotantotekniikan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.  

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3008 €/kk

Yksityinen sektori

3008 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat