CNC-koneistaja

Haastattelut Julkaistu

"Työskentelen tehdashallissa. Ihmisillä on usein ennakkoluulo, että koneistuspaja on pimeä ja likainen, mutta asia on aivan päinvastoin. Meillä on puhdasta ja valot ovat kirkkaat."

CNC-koneistaja Angelo Ollikainen
  • Angelo Ollikainen
  • CNC-koneistajana Ingersoll Rand Finland Oy:ssä.
  • Suorittanut koneistajan ammattitutkinnon Tampereen seudun ammattiopistossa.
  • Työkokemusta alalta kuusi vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Olen CNC-koneistaja, eli teen erilaisia metallikappaleita, joita käytetään lähinnä kompressoreissa. CNC koostuu sanoista Computerized Numerical Control, joka tarkoittaa tietokoneohjattua ja lastuavaa eli sorvaamiseen, jyrsintään tai poraamiseen perustuvaa työstömenetelmää. Koneistamalla saadaan valmistettua tuote hyvin tarkoilla mitoilla.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Muutin Chilestä Suomeen vuonna 2015, ja opiskelin vuoden ajan suomen kieltä. Toivoin pääseväni töihin, sillä päivät tuntuivat pitkiltä ilman töitä. Hain opiskelupaikkaa Tampereen seudun ammattiopistosta metallialalta, koska alalla oli työvoimapula. Chilessä olin työskennellyt täysin erilaisissa tehtävissä ja olin suorittanut siellä yliopistokoulutuksen. Pääsin metallialan koulutukseen, jossa olin ainoa maahanmuuttaja. Pärjäsin hyvin, vaikka koulutuksessa puhuttiin vain suomea.

Vuonna 2017 aloitin opintoihin kuuluvan työharjoittelun, ja pääsin samaan työpaikkaan kesätöihin ja myöhemmin osa-aikatyöhön. Valmistuin vuonna 2019 ja halusin kehittyä CNC-koneistajana sekä päästä urallani eteenpäin, joten päätin vaihtaa työpaikkaa ja hakea Ingersoll Randin palvelukseen. Tykkään uuden oppimisesta, ja tällä hetkellä opiskelen työn ohella International Business -tutkintoa Turun ammattikorkeakoulussa.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Teemme kolmivuorotyötä, ja töissä on yhtä aikaa viisi koneistajaa. Välillä on todella kiire, mutta öisin on yleensä rauhallisempaa. Tarkkailemme laitteiden tilannetta ja pidämme huolta siitä, että tuotanto etenee moitteettomasti. Koneet tekevät äärimmäisen tarkkaa työtä, joten kaiken täytyy toimia sadasosamillin tarkasti. Teen myös terähuoltoa ja koneistuksen huoltoa.

Kaikkein raskain työvaihe on se, kun vaihdamme koneisiin kappaleita, jotka saattavat olla hyvinkin painavia. Lisäksi niissä on useita ruuveja, jotka pitää kiristää. Automatisointi lisääntyy koko ajan, ja nykyään meillä on robotti apunamme kappaleiden vaihdossa.

Menetelmäsuunnittelijat käyvät välillä koneistuspuolella. Keskustelen heidän kanssaan meneillään olevista töistä, jotta ne saadaan tehtyä mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen tehdashallissa. Ihmisillä on usein ennakkoluulo, että koneistuspaja on pimeä ja likainen, mutta asia on aivan päinvastoin. Meillä on puhdasta ja valot ovat kirkkaat. Arvostan todella paljon sitä, että työpaikallani pidetään hyvää huolta työturvallisuudesta, sillä ympärillä liikkuu esimerkiksi paljon trukkeja.

Tämä on kolmivuorotyötä, jota tehdään vuoroissa kello 6–14, 14–22 tai 22–6. Töissä tulee käyttää työvaatteita, suojalaseja sekä usein myös kuulosuojaimia ja käsineitä, jos työskennellään esimerkiksi kemikaalien kanssa.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Työssä tarvitaan eniten tarkkuutta, mutta myös kärsivällisyyttä, koska asiat pitää tehdä huolellisesti. Lisäksi koen, että halu oppia uutta on hyvä ominaisuus, sillä ala kehittyy koko ajan.

Mikä on parasta ammatissasi?

Pidän siitä, että tässä ammatissa näkee työnsä tuloksen heti, kun uusia kappaleita syntyy. Työympäristö ja -ilmapiiri ovat todella hyviä. Minulla on mukavat työkaverit, ja opin heiltä koko ajan uutta.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Perhe-elämä kärsii jonkin verran kolmivuorotyöstä, sillä yövuoron jälkeen päivä menee nukkuessa ja rutiinien ylläpitäminen on haastavaa. Välillä harmittaa, jos kappale on ollut huonosti kiinni koneessa, eikä sitä hyväksytä tuotannossa.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee CNC-koneistajan ammattia?

Alan markkinatilanne on mielestäni todella hyvä, eli töitä varmasti löytyy. Tässä työssä täytyy ymmärtää jonkin verran tietokoneiden toimintalogiikkaa ja koodausta, joten matemaattisesta osaamisesta on hyötyä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Alalla riittää töitä, mutta automatisaatio lisääntyy koko ajan, minkä vuoksi ammatissa toimivalla on oltava halu kehittyä jatkuvasti paremmaksi.

Kuva: Katja Lehtinen

Jaa artikkeli