Erityisdiakonian viranhaltija

Haastattelut Julkaistu

"Tässä työssä tarvitaan sosiaalisuutta ja ryhmänohjaustaitoja sekä kykyä kuunnella. Lisäksi pitää pystyä etsimään tietoa eri lähteistä. Koska tähän ammattiin kuuluu myös taloudellisen neuvonnan tarjoaminen, tarvitaan myös matemaattista ja taloudellista osaamista."

Diakoni Antti Härö
  • Antti Härö 
  • Erityisdiakonian viranhaltija Rovaniemen seurakunnassa. 
  • Valmistunut talosähköasentajaksi Oulun ammattioppilaitoksesta ja kirkon nuorisohjaajaksi Sisälähetysseuran opistosta sekä sosionomi-diakoniksi Diakonia-ammattikorkeakoulusta. 
  • Työkokemusta alalta 25 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Teen diakoniatyötä Rovaniemen seurakunnassa, jossa vastaan päihde-, kriminaali- ja katulähetystyöstä. Työni koostuu yksilö- ja ryhmätapaamisista sekä erilaisten tapahtumien, kuten keittolounaiden järjestämisestä. Asiakastapaamisissa tarjoan henkistä tukea, sielunhoitoa ja taloudellista neuvontaa. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Valmistuin talosähköasentajaksi lama-aikaan. Töitä ei ollut tai niitä oli hyvin vaikea löytää, joten partioharrastuksen innoittamana päätin lähteä opiskelemaan nuoriso-ohjaajaksi. Valmistumiseni jälkeen huomasin, että Merimieskirkolla on vapaaehtoistyöntekijän paikka avoinna ulkomailla. Sain työpaikan ja ajan kuluessa huomasin, että diakoniatyö voisi olla enemmän minun juttuni kuin nuoriso-ohjaajan työ. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Aamulla luen toimistolla ensimmäisenä sähköpostit, minkä jälkeen minulla on yleensä yksilö- tai ryhmätapaaminen, vierailu yhteistyökumppanin luona sekä ryhmätapaamisten ja keittolounaiden suunnittelua ja järjestelyitä. Yksilö- ja ryhmätapaamisten aiheet vaihtelevat, mutta ne liittyvät useimmiten henkiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin.  

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Teen suunnittelutyötä toimistolla. Asiakastapaamisia pidetään  melkein missä vain, kuten laavulla, lenkkipolulla tai asiakkaan kotona. Minulla on työajaton työ, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että joudun itse ottamaan vastuun siitä, että en tee liian vähän tai liikaa töitä. Pyrin tekemään suurimman osan työstä aamun ja iltapäivän välillä, mutta minulla on myös ilta- ja viikonlopputyötä. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Tässä työssä tarvitaan sosiaalisuutta ja ryhmänohjaustaitoja sekä kykyä kuunnella. Lisäksi pitää pystyä etsimään tietoa eri lähteistä. Koska tähän ammattiin kuuluu myös taloudellisen neuvonnan tarjoaminen, tarvitaan myös matemaattista ja taloudellista osaamista. Keittolounaiden järjestäminen puolestaan vaatii jonkinlaista ruoanvalmistamiseen tai ainakin kypsentämiseen, liittyviä taitoja. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta tässä ammatissa ovat ihmiskohtaamiset sekä vapaus toimia itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Diakoniatyötä ohjaavat kirkkolaki ja säännöstö, jotka antavat diakoniatyöntekijöille ohjeiden lisäksi myös paljon vapautta. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Jos ei osaa vetää rajoja omalle työajalleen ja jaksamiselleen, työajattomuus voi muodostua haasteeksi. Ihmisten tilanteet voivat olla vaikeita ja surullisia, ja ymmärrettävästi se heijastuu toisinaan asiakkaiden käytökseen. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee diakonin ammattia? 

Tämä on jollain tasolla kutsumusammatti, ja halu auttaa saa monet hakeutumaan alalle. Siinä piilee kuitenkin vaara, että ajautuu liian syvälle työn syövereihin, eikä osaa rajata omaa tehtäväkenttäänsä ja työaikaansa. Pitää muistaa pitää huolta itsestään, jotta auttajasta ei tule autettava. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Olen aivan varma, että tämän työn tarve ei tule vähenemään, mutta resurssit tulevat olemaan todennäköisesti entistä rajallisemmat tulevaisuudessa. 

Jaa artikkeli