Floristi

Haastattelut Julkaistu

”Parasta floristin ammatissa on se, että saa käyttää luovuutta. Saa suunnitella ja toteuttaa omia visioitaan. Aina tulee uusia trendejä ja uusia materiaaleja, joiden myötä työhön tulee vaihtelua.”

Floristi Heini Vainikkala
  • Heini Vainikkala
  • Floristina Mevent Oy:ssä.
  • Valmistunut puutarhuriksi ja floristiksi Ahlman Edusta.
  • Työkokemusta alalta 13 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Työskentelen floristina yrityksessä nimeltä Mevent. Mevent on yritys, joka on erikoistunut juhlien ja tapahtumien suunnitteluun, stailaukseen ja toteutukseen. Kesällä suurin osa järjestämistämme juhlista ja tilaisuuksista on häitä, ja talvella työmme pääpaino on yritysjuhlissa ja yksityistilaisuuksissa. Vastuulleni kuuluu kukkien tilaaminen ja hinnoittelu, kukkien käsittely säilytystä varten, kukituksen suunnittelu ja toteuttaminen.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Sukulaiseni toimi puutarhurina, ja ajattelin että se voisi olla myös minua kiinnostava ammatti. Suoritin AhlmanEdussa puutarhurin perustutkinnon aikuiskoulutuksena. Puutarhuriopintojen aikana minua alkoi kiinnostaa floristin työ, joten jatkoin opiskelua floristiikan alalla. Uskon, että ammatinvalintaani vaikutti myös se, että visuaalisuus ja taiteellisuus ovat aina kiehtoneet minua.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypillinen työviikkoni esimerkiksi kesällä häitä järjestettäessä voisi olla seuraavanlainen. Maanantaina minulla on usein vapaapäivä tai päivä, jolloin hoidan sähköposteja. Kukat tilataan kukkatukusta yleensä noin 1,5 viikkoa ennen tilaisuutta, ja ne saapuvat tukusta useimmiten tiistaisin. Kuorman purkamisen yhteydessä käsittelen kukat säilytystä varten. Teen kukkiin uudet imupinnat, poistan huonot osat, laitan kukat veteen ja siirrän kylmiöön. 

Keskiviikko kuluu erilaisiin valmisteluihin ja pakkaamiseen. Voi olla, että tehdään valmiiksi pohja-asetelmia kukitusta varten. Torstaina alamme valmistelemaan kukka-astelemia, joita voidaan toteuttaa jo siinä vaiheessa. Jos häät ovat lauantaina, niin perjantai ja lauantai kuluu itse kukituksen toteutukseen paikan päällä. Sunnuntaina on usein purkupäivä, mutta yleensä työnkuvaani ei kuulu purkuun osallistuminen vaan minulla on vapaapäivä.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Teen työtä kotona, toimistolla, yrityksemme varastohallilla ja juhlapaikoilla. Työhön kuuluu paljon matkustelua, sillä järjestämme tilaisuuksia ja juhlia ympäri Suomea. Kesällä tilaisuudet voivat olla myös ulkona.

Työaikani on epäsäännöllinen, ja poikkeaa tyypillisen, kukkakaupassa työskentelevän floristin työstä, koska työni sisältää paljon matkustelua. Juhlat ovat usein iltaisin tai viikonloppuisin, joten työhöni kuuluu paljon ilta- ja viikonlopputyötä varsinkin kesällä, jolloin on paljon häitä. Työaikaani vaikuttaa myös se, paljonko meillä on tilaisuuksia tai juhlia tulossa. Kiireisinä aikoina pitää olla valmis joustamaan. Toisinaan voi olla tilanteita, että suuria häitä valmistellaan yön pikkutunneille saakka.

Floristin työhön kuuluu erilaisia terveysriskejä, kuten allergiat ja herkistymiset. Nämä johtuvat muun muassa siitä, että työssä altistuu torjunta-aineille, joilla kukat on käsitelty säilyvyyden takaamiseksi. Lisäksi kädet joutuvat sietämään paljon kylmää ja märkää. Myös hajuaisti voi muuttua. Itse en enää monta vuotta alalla olleena haista kukkien erilaisia tuoksuja.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Luovuus ja kyky ideoida ovat tärkeitä ominaisuuksia floristin työssä. Erilaiset kukkamateriaalit tulee tuntea, sillä kukitukset toteutetaan aina käyttötarkoitukseen ja paikkaan soveltuen. Kukkamateriaaleissa täytyy huomioida eri asioita riippuen siitä, toteutetaanko kukka-asetelma marraskuussa ulos vai onko kyseessä morsiuskimppu heinäkuussa järjestettäviin häihin.  

Työssä menestymisen edellytys on kiinnostus kukka-alan trendejä kohtaan ja halu oppia uutta. Itselläni menee paljon aikaa kukka-alan ammattilaisten seuraamiseen sosiaalisessa mediassa, koska haluan kehittyä työssäni. Omat esikuvat löytyvät sekä kotimaasta että ulkomailta.

Mikä on parasta ammatissasi?

Ehdottomasti se, että saa käyttää luovuutta. Saa suunnitella ja toteuttaa omia visioitaan. Aina tulee uusia trendejä ja uusia materiaaleja, joiden myötä työhön tulee vaihtelua. Pidän ideoinnista, vaikka se ei aina tunnu helpolta. Toisinaan on vaikeaa yrittää miettiä miten erilaisia kukkamateriaaleja saisi yhdisteltyä uudella tavalla.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Valehtelisin, jos sanoisin, että työhön ei liity stressiä. Esimerkiksi häiden järjestämiseen liittyy lukuisia yksityiskohtia, ja muistettavien asioiden lista on pitkä. Kaikkeen ei myöskään itse pysty vaikuttamaan, kuten esimerkiksi siihen, että tukusta saapuva kukkakuorma ei vastaa laadultaan toiveitasi. Kukat tulevat vain pari päivää ennen tilaisuutta, joten korjaaviin toimenpiteisiin ei yleensä jää paljoa aikaa. Myös kukkien säilyvyydessä on eroja.

Voisi myös sanoa, että floristi on usein töissä silloin kun muut ovat vapaalla. Työni ajoittainen hektisyys ja epäsäännölliset työajat kuormittavat myös perhe-elämää, mutta siitä huolimatta koen olevani unelmatyössäni.

Itse mietin myös kukkamateriaaleihin liittyviä eettisiä näkökulmia, joista on vaikea kertoa lyhyesti. Pyrin omassa työssäni siihen, että se mitä tilataan, käytetään mahdollisimman tarkasti hävikin välttämiseksi. Joskus kukka-asetelmia- ja kimppuja lahjoitetaan esimerkiksi vanhainkoteihin tilaisuuden jälkeen, jotta niiden tuottama ilo olisi mahdollisimman pitkäaikainen.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee kouluttautumista floristin ammattiin?

Sanoisin, että asenne ratkaisee, kuten monessa muussakin työssä. Muistan, että ensimmäisenä koulupäiväni minun teki mieli lähteä kotiin kesken päivän, koska en osannut spiraalia (kimpun sitomistekniikka). Jos on avoin mieli ja valmis opettelemaan, selviytyy myös tässä ammatissa.

Lisäksi suosittelisin opettelemaan alusta alkaen suojakäsineiden käytön, jotta mahdolliset herkistymiset ja vaivat voisi välttää. Työergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota uran alkuvaiheesta asti, sillä työ kuluttaa erityisesti käsiä.

Kolmas asia, jota suosittelisin pohtimaan, on oma asenne yrittäjyyteen. Se on kuitenkin yksi hyvin yleinen tapa työllistää itsensä tällä alalla.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Koen, että perinteinen kukkakauppa-ala elää tällä hetkellä murrosvaihetta. Tämä näkyy siten, että perinteiset tavat toimia ja tehdä eivät välttämättä enää myy yhtä hyvin kuin ennen. Sitä sukupolvea, joka on ostanut vuosikymmeniä neilikkakimpun tai joulukorin tottumuksesta, on koko ajan vähemmän. Uusia sukupolvia täytyy houkutella kukkatuotteiden pariin erilaisilla tuotteilla ja ideoilla. Uskon kuitenkin, että ihmisten mieltymys kauniisiin asioihin ei tule katoamaan, joten kukille on kysyntää myös tulevaisuudessa.

Ammatit

Ammattialat

Jaa artikkeli