Kannattaako palautteenanto?

Blogi

Olen törmännyt verkkopalveluja selatessani usein siihen, että palvelun tarjoaja pyytää palautetta tai kehittämisideoita käyttäjiltä. Siis minulta! Mutta kannattaako palautetta oikeasti antaa ja onko sillä mitään vaikutusta? Lukeekohan niitä edes kukaan?

blogikuva Leena Rankila

Työmarkkinatori ilman kirjautumista 

Olemme rakentaneet Työmarkkinatorin verkkopalvelua kaikessaan noin nelisen vuotta. Ja koko sen ajan olemme rohkaisseet käyttäjiä antamaan avoimesti palautetta palvelustamme. Palautetta on pyydetty ihan kaikesta. Ja sitä on myös saatu ihan kaikesta. 

Aluksi julkaisimme Työmarkkinatorin Hakupalvelu Beta -version. Palvelu pakotti käyttäjän kirjautumaan sisään päästäkseen näkemään mistä oli kyse. Saimmekin tuosta pakotetusta kirjautumisesta tuolloin paljon palautetta. 

Runsas vuosi sitten julkaisimme uuden tuotantoversion eli kokeile.tyomarkkinatori.fi. Nyt voit esimerkiksi katsoa Työmarkkinatorilla olevia avoimia työpaikkoja tai tilannelähtöisiä kokonaisuuksia ilman kirjautumista. Mutta jos haluat, että tekoäly osaa tarjota juuri sinun osaamiseesi soveltuvia työpaikkoja, niin silloin pitää kirjautua sisään ja luoda työnhakuprofiili palveluun. 

Työtoiveet näkyville 

Jos jostain palvelun kohdasta, niin työnhakuprofiilin luomisesta, on palautetta annettu oikein isolla kädellä. Kiitos siis kaikille teille palautteen lähettäneille. Olemme lukeneet ja kirjanneet ne kaikki talteen. 

Palautteet ovat olleet pääosin erittäin rakentavia. Suurin osa palauteen antajista on myös oivaltanut, että palvelumme on vasta rakennusvaiheessa. Ilolla olemme kuitenkin huomanneet, että kommentit on oikeasti olleet sellaisia, joiden avulla olemme saaneet sekä vahvistusta että ideoita tuleviin kehityskohteisiimme. 

Loppuvuoden tuotantopäivityksessä juuri työnhakuprofiili tulee kokemaan valtavan muutoksen. Profiilin täyttämistä tullaan helpottamaan monella tavoin. Olemme muun muassa tuoneet sinne vapaan tekstikentän, jossa voit luonnollisen kielen avulla kertoa itsestäsi. Eli käytännössä voit kirjoittaa sinne osaamisesi omin sanoin.  

Sen lisäksi, että voit kuvata työ- ja koulutushistoriasi, niin pian voit kertoa myös tulevaisuuden haaveistasi. Eli voit kertoa omin sanoin työtoiveistasi profiiliin ja katsoa mitä palvelu sinulle ehdottaa. 

Oi ESCO, ESCO 

Voidaksemme tarjota sinulle juuri oikeanlaisia työpaikkoja, niin sinun pitää valita omasta vapaasta tekstistäsi ESCO-luokituksen ehdottamia avainsanoja. Olemme rakentaneet konepellin alle eräänlaisen tekoälyn, joka auttaa meitä suositusten tekemisessä. Jos ESCO-luokituksesta ei löydy suoraan sopivaa kuvausta osaamiseesi, niin pääset lisäämään sen erillisen laatikon kautta.  

Osaamisten ja ammattinimikkeiden lisäämisten kanssa teillä on ollut paljon haasteita, ja siitä on tullut meille useita viestejä. Ymmärrämme saadut palautteet oikein hyvin. ESCO-luokituksessa tunnistetaan ja luokitellaan Euroopan työmarkkinoiden ja koulutusjärjestelmien kannalta merkittäviä taitoja, osaamista, pätevyyttä ja ammatteja. Se on siis eurooppalainen monikielinen taito-, osaamis-, tutkinto- ja ammattiluokitusjärjestelmä, jota niin ikään kehitetään ja päivitetään vielä hyvä tovi. Laihana lohtuna voin kertoa, että tämä saman haasteen kanssa kipuillaan useissa muissakin Euroopan maissa. Eurooppalaisen liikkuvuuden vuoksi tämäkin kehitystyö on äärimmäisen tärkeää. Kiitos siis erikseen kaikista osaamisista ja ammattinimikkeistä, joita olette meille lähettäneet. Lisäämme niitä kehitystyön lomassa palveluumme. 

Paljon on myös toivottu sitä, että pakotettuja kohtia profiilin täytössä ei olisi niin paljoa. Toiveenne on kuultu. Tulevaisuudessa saatkin heti ensimmäisen osaamisen kuvaamisen jälkeen työpaikkaehdotuksia. Toki mitä enemmän kerrot itsestäsi, niin sen tarkempia osumia palvelu osaa tarjota. 

Osaaminen keskiössä kohtaannon luonnissa 

Työnhakuprofiilin muokkaamisesta, tietojen aikajärjestykseen kirjaamisesta ja julkaisun keston merkitsemisestä palautetta on annettu useilla eri tyyleillä. Samoin olemme saaneet paljon ihmettelyjä siitä, että kun on valinnut tietyn työnhakualueen, niin rajauksesta huolimatta palvelu tarjoaa työpaikkoja koko suomesta.  

Kaikkiin näihin ja moneen muuhun palautteista saatuihin kohtiin saatte helpotusta uuden työhakuprofiilin tuotantopäivityksen jälkeen. Eli vielä hetki ja odottaminen palkitaan. 

Mutta pääperiaatteena tulevassakin profiilissa on, että ensin kerrot itsestäsi jotain ja sen jälkeen määrität työnhakuprofiilin julkaisulle keston ja muut tiedot. Työnantaja pääsee näkemään profiilisi ja osaamisesi vasta, kun julkaiset sen.  

Ja kyllä, tarkoituksemme on jatkossakin nostaa osaamiseesi sopivia työpaikkoja kaikkialta suomesta ei pelkästään hakemiltasi alueilta. Näin pääset näkemään laajemminkin osaamiseesi kohtaavia työelämän trendejä palvelun kautta. 

Leena Rankila
kehittämisasiantuntija, Työmarkkinatori