Sydän hakkaa ja kädet hikoilevat

Blogi

Leijona. Kuljen kohti Leijonaa tai no, oikeammin Leijona-korttelia. Kohteeni sijaitsee Senaatintorin, Kauppatorin, Katariinankadun ja Sofiankadun rajaamalla alueella Helsingin empire-keskustassa. Askeleeni vievät minua siis kohti Helsingin kaupungintaloa. Sokkeloinen talo on onneksi hyvin opastettu, sillä olen ensimmäistä kertaa menossa valtuuston istuntosaliin.

blogikuva Leena Rankila

Kello hakkaa tasaiseen tahtiin ja niin hakkaa sydämenikin. Mitä lähemmäs päästään esiintymisvuoroani, sitä useammin kurkkaan kelloa. Sydämeni lyö pienen hetken vilkkaammin, kunnes on vuoroni astua puhujapönttöön. Sitten oloni onkin varsin luottavainen ja rento. Onneksi nykyisin on jo näin.

”Mitä jos sanon jotain, mitä ei ole vielä päätetty loppuun saakka”

Runsas vuosi sitten, kun ensimmäistä kertaa pääsin esittelemään isoissa tilaisuuksissa rakenteilla olevaa Työmarkkinatori-palveluamme, oloni ei ollenkaan ollut niin luottavainen ja rento kuin nykyisin. Olin itsekin tuolloin vasta tutustumassa uuteen toimenkuvaani ja TE-digi-hankkeessa tehtävään Työmarkkinatoriin.

Koin alkuvaiheessa esiintyessäni oloni jollain tapaa epävarmaksi ja nimenomaan epävarmaksi siksi, että en tuntenut vielä palveluamme kunnolla. Itse esiintyminen ei jännittänyt suuresti tuolloinkaan. Mielessä pyöri monenlaisia ajatuksia, kuten "mitä jos joku kysyykin jotain sellaista mihin en osaa vastata" tai "mitä jos sanonkin jotain sellaista, mitä ei ole vielä päätetty loppuun saakka".

Varsin tyypillisiä ajatuksia monelle meistä, kun on yksin kertomassa omasta uudesta työnkuvastaan. Näin ainakin luulen.

Yleisöltä saa ideoita palvelun kehitykseen

Onneksi sydän hakkaa edelleenkin rinnassani ja kädet saattavat välillä hikoilla esiintyessä. Liekö muuten tuo hikoileminen keski-iän tuomaa iloa, tiedä tuota. Mutta tärkeintä esiintyessä on, että jännittäminen ei vie liikaa huomiota pois itse esityksen ilosanomasta.

Palataan lopuksi takaisin "Leijonan luolaan" ja Helsingin kaupungin digineuvojien koulutuspäivään. Itselläni oli joulukuun puolivälissä ilo kertoa heille puolen tunnin ajan Työmarkkinatorista, josta ollaan rakentamassa tulevaisuuden työelämäpalvelua.

Tässäkin esiintymisessä parasta oli se, että keskustelua syntyi ja sain mukaani uusia kehitysideoita.

Leena Rankila
kehittämisasiantuntija, Työmarkkinatori