Tekoälypilotit käytäntöön syksyllä

Blogi

Ennen kesälomia Työmarkkinatorin AI Goes to Work –tekoälyhaasteen yhteiskehittämis- tai hackathonvaiheessa innovoimme ja ideoimme yhdessä osallistuneiden tiimien kanssa tulevia tekoälyratkaisua auttamaan asiakasta Työmarkkinatorin kehittyessä.

Kuusi osallistunutta tiimiä tuottivat kuusi hyvin erilaista ratkaisuehdotusta. Ehdotuksissa oli muun muassa asiakasta ohjaava ja kannustavat chatbotti sekä henkilön kiinnostuksen kohteita keräävä ja sen pohjalta työ- ja koulutusmahdollisuuksia ehdottava sovellus. Tiimit ja mentorit viettivät kaksi hyvin tiivistä ja pitkää päivää yhdessä työskennellen Aalto Design Factoryn innostavassa vanhassa tehdasmiljöössä. Päivien aikana ratkaisuehdotuksia hiottiin teknisesti ja sisällöllisesti toivottuun suuntaan ja aikaa käytettiin runsaasti myös siihen, mihin tuomariston kanssa käytössä oleva kymmenminuuttinen hyödynnettäisiin mahdollisimman hyvin.

Jokaisella tiimillä oli oma nimetty mentori, jolla oli vahva tuntemus Työmarkkinatorin kehityksestä. Mentorit auttoivat tiimejä kehittämään ratkaisuehdotuksiaan oikeaan suuntaan ja keskittymään juuri Työmarkkinatorin kehityksen kannalta oleellisiin asioihin. Mentorien avulla tiimit pystyivät aidosti räätälöimään ehdotuksensa Työmarkkinatorin tarpeisiin ja tavoitteisiin sopiviksi — ilman asiaan perehtyneitä mentoreita ehdotukset olisivat voineet jäädä hyvinkin yleiselle tasolle ja vaille näkemystä siitä, mihin yhteyteen ratkaisuehdotus aidosti olisi tulossa.

Kaksipäiväisen yhteiskehittämisen loppuhuipennuksena tuomaristo pääsi kuulemaan ratkaisuehdotukset ja valitsemaan parhaat ehdotukset, joita lähdetään viemään konkreettisina pilotteina eteenpäin. Tuomaristo keskittyi erityisesti siihen, millaiset ratkaisut tuottavat jatkossa jotakin sellaista, joka auttaa asiakasta löytämään helpommin oman mielekkään polun tulevaan työhön tai auttaa kehittämään ja tunnistamaan omaa osaamista. Tuomaristo päätyi valitsemaan kaksi hyvin erilaista mutta toisiaan täydentävää tiimiä, Kwork Innovationsin ja Head AI:n, joiden kanssa pilottivaiheeseen jatketaan innovaatiokumppanuuden muodossa.

Syksyn edetessä pääsemmekin käytännöntyöhön viemään tekoälypilotteja käytäntöön kahden voittajatiimin kanssa ja näkemään ja erityisesti kokeilemaan, millaiset tekoälyn tuomat mahdollisuudet helpottavat asiakkaan osaamiselle soveltuvien vaihtoehtojen löytymistä mielekkäällä tavalla.

Henriikka Kokkola
kehittämisasiantuntija, KEHA-keskus/Työmarkkinatori