Työmarkkinatori — väylä työnantajan palveluihin

Blogi

Olemme kehittäjien kanssa käyneet esittelemässä Työmarkkinatoria erilaisilla messuilla, liittojen tilaisuuksissa ja vastaavissa. Silti tuntuu, että useammalle ihan tavalliselle työnantajalle ja yrittäjälle Työmarkkinatori ja sen tulevaisuudessa näkyvät hyödyt ovat vielä vieraita. Tämä on toki aivan ymmärrettävää — onhan kiireisellä yrittäjällä kädet täynnä työtä muutenkin. Työmarkkinatorin syyskuisen uudistuksen lähestyessä on otollinen hetki avata hieman, mitä Työmarkkinatori tulevaisuudessa tulee tarkoittamaan ja tarjoamaan työnantajille ja miksi palvelusta kannattaa jo nyt olla kuulolla vähintäänkin sivukorvalla.

Tällä hetkellä Työmarkkinatorilta löytyy Hakupalvelu-toiminnallisuus, jonne voit työnantajana käydä julkaisemassa oman työpaikkailmoituksesi. Jos olet jo julkaissut ilmoituksesi “Molliin”, eli virallisemmin TE-palveluiden verkkosivuilta löytyvään Avoimet työpaikat -palveluun, on ilmoituksesi jo siirtynyt myös Työmarkkinatorille.

Tekoäly etsii ilmoituksista työssä tarvittavia osaamisia

Voit käydä tsekkaamassa ja muokkaamassa ilmoitustasi, koska olemme automaattisen siirron yhteydessä pistäneet tekoälyä töihin ja työpaikkailmoitukseesi on lisätty ilmoitustekstiin pohjautuen sopivia osaamis- ja taitosanoja.

Tätä ilmoitusten osaamissanoittamista palvelumme on tehnyt nyt reilun vuoden päivät ja onkin siinä kehittynyt rutkasti alkukankeuksien jälkeen. Silti tekoäly ei aina osaa lukea lauseita oikein, joten väärinymmärryksiä ja ei-niin-osuvia taitosanoja saattaa yhä päätyä ilmoitukseen, jolloin muokkaus voi olla tarpeen. Esimerkiksi lauseen ”et malta olla tarttumatta työhön” on tekoäly saattanut tulkita niin, että hakijalta toivotaan maltan kielen osaamista. Kaikki sympatia tästä toimeliaalle tekoälylle, mutta pieleen meni ja pahoittelemme tätä ja muita kehitysvaiheen väärintulkintoja.

Ei tarvitse odotella, että sopiva hakija löytää ilmoituksen

Jotta sinun ei tarvitsisi vain odotella ja toivoa, että sopiva hakija bongaa ilmoituksesi, voit käydä kurkkaamassa, millaisia ehdokkaita tehtävään löytyisi Työmarkkinatorin kautta. Voit katsoa julkaistuun ilmoitukseesi sopivat ehdokkaat vaikka heti. Syyskuun julkaisun jälkeen pääset myös tarkastelemaan sopivia tekijöitä myös hakusanojen avulla. Sopivan ehdokkaan osuessa kohdalle voit laittaa hänelle vaikkapa haastattelukutsua suoraan Työmarkkinatorin kautta.

”Mutta entäpä jos henkilö onkin jo hakenut meille töihin?” Tällaisia palautteita olemme saaneet muutamia, koska Työmarkkinatorilla työnhakijoiden profiilit ovat anonyymeja, eli nimi- tai yhteystietoja ei julkaista. Toki henkilö niin halutessaan voi julkaista omassa profiilissaan esimerkiksi linkin Linkedin-profiilinsa, mutta pääsääntöisesti Työmarkkinatorilla toimitaan ilman työnantajille julkaistavaa nimeä. Näin kaikki ehdokkaat ovat esillä nimenomaan osaamisensa ja kokemuksensa kautta.

Sopivien työntekijäehdokkaiden tarkastelun ja työpaikkailmoitusten julkaisun lisäksi Työmarkkinatori tulee tarjoamaan tietoa ja apua erilaisiin työelämän tilanteisiin. Kiireistä yrittäjää varmastikin kiinnostaa, millaisia asioita tulisi huomioida vaikkapa ensimmäisen työntekijän rekrytoinnin yhteydessä ja kasvavaa työnantajaa ilahduttaa yhteen paikkaan koottu tieto siitä, millaisia vaihtoehtoja oman henkilöstön kehittämiseen löytyy. Tai millaisia apuja on olemassa, jos oma työpaikkailmoitus ja ehdokkaiden etsintä ei vaan tuottanut toivottua tulosta.

Myös yksityiset työnantajapalvelut tulevat Työmarkkinatorille

Työmarkkinatori ei tule olemaan samanlainen verkkosivusto, mihin esimerkiksi TE-palveluiden osalta on totuttu. Täyteen mittaansa rakennuttuaan Työmarkkinatori tulee tarjoamaan sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaiden avuksi työelämään liittyviä palveluita niin julkiselta, yksityiseltä kuin kolmannelta sektorilta. Käytännössä löydät luotettavasti ja helposti kaikki vaihtoehdot tilanteeseesi ilman sen suurempia googlailuja Työmarkkinatorille rakentuvan yhteistyökumppaniverkoston avulla.

Jatkossa löydät myös kattavasti erilaista tilastotietoa esimerkiksi eri ammattien kysynnästä ja osaamisen tarjonnasta, mikä voi auttaa vaikkapa tulevien rekrytointien tai henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnittelussa.

Työmarkkinatoria rakennetaan pala kerrallaan, kohden kattavaa työelämäpalveluiden kokonaisuutta. Kokonaisuuden rakentamisessa kuulemme mielellämme palautettasi ja ideoitasi, jotta Työmarkkinatori varmasti helpottaa työnantajan arkea. Annathan meille palautetta joko verkkolomakkeen kautta tai osallistu mukaan konkreettiseen yhteiskehittämiseen.

Henriikka Kokkola
kehittämisasiantuntija, KEHA-keskus / Työmarkkinatori