Verkkotoimituksen villi vuosi

Blogi

Vaikka uuden verkkopalvelun luominen vaatii valtavan teknisen ponnistuksen, ei Työmarkkinatorin syntyminen ole ollut ainoastaan koodareiden ja määrittelijöiden käsissä. Tässä blogissa kynä onkin verkkotoimituksen käsissä - toisin sanoen meidän, jotka olemme luoneet Työmarkkinatorilta löytyvää tietosisältöä ja kuvitusta.

verkkotoimitus-blogi.jpg

Itse asiassa työmme alkoi tarkalleen vuosi sitten, kun ensimmäisen kerran kokoonnuimme Tampereelle suunnittelemaan tulevia sisältöjä. Siitä alkoikin aika villi vuosi, johon mahtui paljon haasteita ja onnistumisia. 

Tehtävä ei ollut helppo: meillä oli kahdeksan kuukautta aikaa luoda järkevä kokoelma tietosisältöä työelämän monista eri vaiheista ja näkökulmista. Tehtävään valikoitui luovuutta puhkuva ja innostunut virkahenkilöporukka KEHA-keskuksesta. Työ ei suinkaan ole ollut pelkkää kirjoittamista, vaan myös sisältöjen rakenteen luomista, asiakkaiden ajatusten peilaamista, asiatarkastamista, käännättämistä ja jopa aiheisiin sopivien valokuvien ottamista. Kaikkea työtä on johtanut keskeiset linjauksemme: haluamme käyttää asiakkaiden kieltä, välttää turhan jäykkää ja byrokraattista tekstiä sekä sitä kautta lähestyä julkisen toimijan tuottamaa verkkosisältöä hieman uudesta näkökulmasta. 

Työelämän erilaiset tilanteet, yksityiskohdat ja moniulotteinen lainsäädäntö ovat tehneet tietosisältöjen tuottamisesta kieltämättä haastavaa, mutta silti olemme pitäytyneet periaatteessa: asiakkaan sana on meidän “lakimme”. Samaan aikaan olemme saaneet useassakin virastossa työskenteleviltä kollegoiltamme loistavia kommentteja tietosisällöistämme, ja toisaalta kysyneet teiltä lukijoilta mielipiteitä esimerkiksi siitä, mitkä termit ja millaiset sisältörakenteet ovat helpoimpia ymmärtää.  

Tätä kaikkea olemme työstäneet paljon virtuaalikokouksissa, läppäreiden edessä ja luurit päässä, mutta koska me verkkotoimituksen jäsenet asustelemme ympäri Suomea, olemme ottaneet tavaksi myös kokoontua yhteen työstämään verkkosisältöjä. Yhteisinä työpäivinä teemme etenkin haastavaksi osoittautuneita sisältöjä ja suunnittelemme tulevaa.

Käymme läpi myös asiakkaiden palautteita ja käyttäjätutkimusten tuloksia hieman syvemmin.  Haluamme tehdä Työmarkkinatorista palvelun, joka kulkee tukenasi läpi elämän - ennen aktiivisinta työ- tai työnantajauraa, sen aikana ja jälkeenkin. 

Viimeiset viikot ennen Työmarkkinatorin uuden kokeiluversion julkaisua olivat kieltämättä kiireistä aikaa. Viimeisiä sisältöjä vielä kirjoitettiin ja syötettiin verkkopalveluun, huolehdittiin käännöksistä, tarkennettiin faktoja ja valikoitiin valokuvia. Julkaisupäivänä syyskuussa olo olikin väsynyt, mutta isosti onnellinen. Työ ei kuitenkaan loppunut tähän, vaan hetken hengähdyksen jälkeen jatkoimme sisältötyötä. Julkaisun jälkeen olemme kehittäneet sisältöjä asiakkaiden palautteiden ja tilastojen perusteella. Uusia sisältöjä on tulossa, ja tänä vuonna aiomme keskittyä erityisesti ajankohtaisen sisällön tuottamiseen. Tämän lisäksi palveluja tullaan nostamaan entistä paremmin sisältöjen yhteyteen. Erityisen innokkaita olemme siitä, että alamme kerätä teidän käyttäjien tarinoita työelämästä ja jakamaan niitä Työmarkkinatorilla.

Kaiken kaikkiaan vuotemme on ollut täynnä aherrusta ja monia tunteita. Välillä aherrus on ollut sen verran stressaavaa, että päiviä on ollut pakko tasapainottaa hurtillakin huumorilla. Toisinaan olemme pohtineet, olemmeko jopa liian villejä virastoon, mutta ehkäpä luovuus ja iloinen ote ovat liaaneja, joilla liihotamme aina tiedon puusta toiseen täällä työelämätiedon pykäläviidakossa. 

Toivottavasti sinäkin olet löytänyt tilannettasi helpottavaa tietoa ja palveluita Työmarkkinatorilta! 

Ihanaa alkanutta vuotta 2020! 

Työmarkkinatorin verkkotoimitus - HeisQ, Heidi, Kati, Miina, Sari & Ville