Vieraskynä: Maailma koronan jälkeen – digitaalisuus luontevaksi osaksi työelämää

Blogi
vaakakuva_Raija-Wirkkala-Blomster.png

Olemme vuosia puhuneet digiloikista ja rakentaneet yhteiskuntaa pala palalta kohti alustatalouden päällä toimivaa modernia, digitaalista kokonaisuutta. Kokonaisuuden osina ovat muun muassa pankkipalvelut, virastopalvelut, terveyspalvelut sekä lukemattomat muut julkisen ja yksityisen sektorin palvelut.

Tätä kehitystä vauhdittamassa ovat olleet tietoturvaratkaisujen paraneminen sekä ihmisten tapa käyttää verkon palveluja; mobiililaitteet ovat lähes jokaisen saatavilla nopeine yhteyksineen. On siis luonnollista, että myös työelämä ja työn välittäminen siirtyy pääpainoisesti verkkoon ja sen ympärille syntyy uusia palveluita.

Työn tekemisen perusasiat muutoksessa

Vielä 15 vuotta sitten työtä tehtiin perinteisissä työsuhteissa – määräaikaisissa tai niin sanotusti vakityöpaikoissa. Työn sopimisen osapuolina olivat perinteinen työnantaja ja työntekijä.

Globaalin kehityksen ja itse työn tehostumisen myötä työt ovat pirstaloituneet monilla aloilla ja tarve erilaisiin lyhytkestoisiin mikrotöihin on ollut kasvava mutta vastapuolella on ollut Suomen hitaasti muuttuvat työmarkkinat, järjestelmät sekä lainsäädäntö. Silti kohti uutta työtä on astuttu haparoivin askelin.

Koronakriisin myötä meidät on vain sysätty harkittujen askelmerkkien sijaan jyrkänteeltä alas selviytymään digitaalisen työn ja etätöiden viidakkoon muutamassa viikossa. Onneksi pohjatyöt on tehty hyvin. Sillä koronan jälkeen Suomella on suuret mahdollisuudet ottaa työn teosta taas kunnon niskaote digimahdollisuuksia hyödyntäen.

Uudet palvelut palvelevat uusia työn muotoja

Suomessa on paljon työtä ja tekijöitä, jotka eivät ole kohdanneet riippuen monista eri tekijöistä. Nyt markkinoille on kehitetty uudenlaisia toimeksiantopalveluita, muun muassa 4works Oy:n Poseidon.works, jotka yhdistävät tekoälyä hyödyntäen toimeksiannot niiden potentiaalisiin tekijöihin, jos molemmin puoleiset ehdot toteutuvat. Näin ollen perinteiset työnvälityksen välikädet poistuvat ja työ kohtaa tekijänsä helposti ja luotettavasti.

Mahdollisuudet ovat rajattomat luoda uusia mielenkiintoisia toimeksiantoja kuten ”tilaa julkkis etänä laulamaan privaatisti syntymäpäivälaulu” tai osoita toimeksiantosi taloyhtiönä, vaikka lähellä oleville nuorille tekemään kesän ruohonleikkuu. Palvelu hoitaa kaiken byrokratian puolestasi – toimeksiantajan tarvitsee vain maksaa tekijän lähettämä lasku työsuorituksen jälkeen.

Raija Wirkkala Blomster

yrittäjä, 4works Oy

4works Oy:n palvelut löytyvät Työmarkkinatorin kautta, sillä 4works Oy kuuluu Työmarkkinatorin yhteistyökumppaniverkostoon.