Niinan tarina: hevosalalta markkinointitoimistoon

Olen yrittäjäperheen lapsi. Vanhempamme pyörittivät puuteollisuusyritystä 90-luvulla. Puutuotteita valmistettiin kotiverstaallamme, jonne pääsi juoksemaan takapihan polkua pitkin nopeasti. Me lapset vietimmekin paljon aikaa verstaalla ja rakentelimme omia taideteoksiamme ylijäämäpuusta käyttäen isän työkaluja, luvan kanssa ja ilman.

Ympäristö oli pienessä maalaispitäjässä muutenkin luova ja antoi mahdollisuuden kasvaa vapaasti. Viikonloput olimme usein vanhempien mukana markkinoilla ja messuilla myymässä tuotteita kilpaillen siitä, kuka myy eniten. Kaikki muu aika kuluikin hevosten kanssa. Niitä löytyi kotitallistamme parhaimmillaan kolmen ratsun verran.

Hevosista tuli minulle lopulta ammatti. Opiskelin alalle ja päädyin työskentelemään useammassakin hevosalan yrityksessä, joiden työyhteisöt ja työnkuvat olivat välillä melko haastavia. Ala on kova ja vaati sinnikkyyttä, mutta myös opetti sitä. On aivan eri asia olla harrastaja kuin työntekijä tai yrittäjä hevosalalla ja tämä saattaa tulla yllätyksenä monille, jotka lähtevät opiskelemaan esimerkiksi hevostenhoitajaksi.

Ennen oman ratsastuskoulun perustamista pidin pari vuotta taukoa hevosista ja kokeilin hoitotyötä. Suvussani on useita hoitoalan ihmisiä ja halusin selvittää, olisiko minusta sen tyyppiseen haastavaan työhön. Nautin kovasti saadessani auttaa ihmisiä ja työ oli merkityksellistä. Kuitenkin jäädessäni äitiyslomalle keskimmäisen lapsen synnyttyä, en enää halunnut palata kolmivuorotyöhön ja oli aika pohtia, mikä olisi arjen sujuvuuden kannalta paras ratkaisu hankkia elantonsa. Päädyin perustamaan ratsastuskoulun kodin pihapiiriin, josta löytyi hyvät olosuhteet sille. Ratsastuskoulussani sain luoda palveluja asiakaslähtöisemmin ja omalla tyylilläni toisin kuin vieraalla työskennellessäni olin pystynyt ja se toi paljon uutta motivaatiota työhön. Toimintani oli hyvin asiakaslähtöistä ja henkilökohtaista. Koin, että tehtäväni oli ennen kaikkea auttaa ihmisiä löytämään omat vahvuutensa ja oppia olemaan armollinen itselleen epäonnistumisen ja keskeneräisyyden kanssa. Ratsastuksen ja hevostaitojen opetus on mielestäni paljon muutakin kuin teknisiä asioita. Se on paljon kokonaisvaltaisempaa. Hevonen elää hetkessä ja opettaa tätä tärkeää taitoa myös ihmisille.

Myöhemmin ymmärsin, että hevosten ja hevosharrastajien kanssa työskentely oli myös ihan parasta esimieskoulutusta. Opin työssäni tarkkailemaan hyvin hienovaraisiakin signaaleja, joita ihmiskeho viestittää sanattomasti. Kun ohjataan useaa ratsukkoa samanaikaisesti maasta käsin, on tärkeää oppia kommunikoimaan erilaisten ihmisten kanssa ja reagoimaan nopeasti kehon viesteihin, jotta pystytään korjaamaan niitä, välttäen tällä jopa vaaratilanteita. Samaan aikaan minun oli kehityttävä hevosen kehonkielen mestariksi, jotta ymmärsin myös mitä hevonen, joka ei puhu kieltämme, viestii meille. Tämän kombinaation hallinta vaatii vuosien omistautumista ja opiskelua asian suhteen. Koska asiakkaani olivat hyvin erilaisista lähtökohdista, opin hyväksi tarkkailijaksi ja intuitioni hyödyntäjäksi. Ymmärrys erilaisuutta kohtaan kehittyi myös, sillä jotta voin auttaa muita, on minun osattava asettua autettavan asemaan ymmärtääkseni hänen lähtökohtansa tilanteessa. Hevosavusteinen johtamisvalmennus esimiehille on ollut mielessä. Voisin lähteä kehittämään tätä koulutuspalvelua tulevaisuudessa.

Intohimona inhimillinen myynti ja markkinointi

Halusin haastaa itseäni enemmän myös liiketalouden puolella. Lähdin opiskelemaan ensin yrittäjyyttä Suomen Yrittäjäopistolla, ja sen jälkeen aloitin opinnot Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tähdäten liiketalouden tradenomin tutkintoon. Opiskellessani huomasin, että palo myynnin ja markkinoinnin kentälle on vahva, joten oli luontevaa hakeutua myös alan töiden pariin. Hain ensin markkinointitehtäviin Booster Akatemiaan (BSTR Luova Konttori Oy) ja sain sieltä projektipäällikkö-traineen paikan. Neljän kuukauden trainee-aikani oli silmiä avaava ja vahva oppimiskokemus, joka vahvisti tunnetta, että oikealla tiellä ollaan.

Markkinointia olen saanut sen jälkeen tehdä jo monille yrityksille. Olen ollut myynnin ja markkinoinnin tehtävissä startupissa, tehnyt sisällöntuotantoa pienyrityksille ja viimeisimpänä toiminut markkinointipäällikkönä ja tiimin esimiehenä markkinointitoimistossa. Olen valmentanut yrittäjiä myynnin ja markkinoinnin tekemisessä sekä kouluttanut sosiaalisen median käytössä. Pidän siitä, että saan tehdä työtä ihmisenä ihmiselle jakaen omia kokemuksiani ja parhaaksi todettuja toimintamalleja eteenpäin.

Parasta työssäni on se, että saan nähdä ihan aitiopaikalta eri liiketoiminta-alojen kasvun ja kehityksen sekä olla vaikuttamassa siihen.

Olen myös ikuinen opiskelija ja seuraan innolla, miten markkinointia tehdään maailmalla. Seuraava askel urallani voisi olla yrittäjyys markkinoinnin parissa. Minulla on laajat verkostot valmiina ja olen tehnyt työtä henkilöbrändini eteen hyödyntämällä muun muassa LinkedInin hienoja mahdollisuuksia. LinkedIn on kanava, jota suosittelen lämpimästi. Verkostoituminen on yksi lempiaiheistani, joista mielelläni puhun. Verkostoituminen kannattaa aloittaa jo opiskeluaikana, jotta työnhaun tullessa ajankohtaiseksi on mahdollisuus erottua ja löytää parhaat työmahdollisuudet. Olemalla itse aktiivinen saa myös tuloksia aikaan.

Niina Kandolin