Jobbsökning 

tyonhaku-aihesivu.jpg

Jobbsökning kräver aktivitet och initiativ. Du kan och bör utveckla dina färdigheter i att söka jobb. Läs Jobbmarknad tips och regler om jobbsökning. Logga in och skapa en egen profil. Via profilen kan arbetsgivare ta kontakt med dig direkt och du kan få rekommendationer om arbetsplatser. Låt arbetsgivaren hitta dig.

Det är ett heldagsarbete att söka jobb. Ge inte upp om du inte får napp direkt. Sök jobb inom ett stort område och sök olika typer av jobb. Var beredd att även testa visstidsanställningar eller bemanningsjobb, då de kan leda till en mer bestående anställning. Utbildning och arbetsprövning kan också vara en väg till ett nytt arbete. Ibland kan ett mindre intressant arbete leda till en mycket intressant uppgift. Du har nytta av all slags arbetserfarenhet. 

Du kan och bör utveckla dina färdigheter i att söka jobb. Om du behöver hjälp med det kan du testa jobbsökarträningar, som tillhandahålls av till exempel TE-byråerna. Läs Jobbmarknads tips och regler om jobbsökning.  

Utnyttja olika kanaler, till exempel jobbsajter, privata rekryteringsföretag, rekryteringsevenemang eller sociala medier. Hos oss på Jobbmarknad kan du skapa en egen profil och söka efter lediga jobb som passar dig. Arbetsgivarna söker även efter arbetstagare i tjänsten, så var noga när du skapar din profil. 

Tjänster

Läs mer

  • Huruvida du får jobb avgörs inte alltid av hur aktiv du är. Sysselsättningströskeln kan vara hög av olika orsaker – du har kanske varit hemma med små barn, varit arbetslös länge eller har svårare att få arbete på grund av en skada eller sjukdom. 

  • Ett anställningsförhållande uppstår när du ingår avtal med arbetsgivaren om arbetet du ska utföra och lönen du får för arbetet.

  • När du arbetar eller studerar utomlands utvecklar du dina språkfärdigheter och får värdefull erfarenhet som du med all säkerhet kommer att ha nytta av också i fortsättningen. Om du är 30 år eller yngre kan du också söka dig till ungdomsutbyte. På den här sidan hittar du information om olika alternativ.

  • Det är inte många som vet vad de vill jobba med direkt efter skolan. Det finns hundratals yrken och utbildningsalternativ – säkert något som passar dig också. Sök omsorgsfullt efter din grej.  

  • Hur får man arbetserfarenhet utan arbetserfarenhet – det är en utmaning som heter duga! Var inte kräsen när du letar efter ditt första jobb – alla karriärer börjar någonstans. I början erbjuds du oftast olika typer av korttidsjobb: sommarjobb, vikariat och praktik. Det viktigaste är att du får in en fot någonstans.  

Uppdaterad: