Jobbsökning 

Jobbsökning kräver aktivitet och initiativ. Du kan och bör utveckla dina färdigheter i att söka jobb. Läs Jobbmarknad tips och regler om jobbsökning. Logga in och skapa en egen profil. Via profilen kan arbetsgivare ta kontakt med dig direkt och du kan få rekommendationer om arbetsplatser. Låt arbetsgivaren hitta dig.

juu

Det är ett heldagsarbete att söka jobb. Ge inte upp om du inte får napp direkt. Sök jobb inom ett stort område och sök olika typer av jobb. Var beredd att även testa visstidsanställningar eller bemanningsjobb, då de kan leda till en mer bestående anställning. Utbildning och arbetsprövning kan också vara en väg till ett nytt arbete. Ibland kan ett mindre intressant arbete leda till en mycket intressant uppgift. Du har nytta av all slags arbetserfarenhet. 

Du kan och bör utveckla dina färdigheter i att söka jobb. Om du behöver hjälp med det kan du testa jobbsökarträningar, som tillhandahålls av till exempel TE-byråerna. Läs Jobbmarknads tips och regler om jobbsökning.  

Utnyttja olika kanaler, till exempel jobbsajter, privata rekryteringsföretag, rekryteringsevenemang eller sociala medier. Hos oss på Jobbmarknad kan du skapa en egen profil och söka efter lediga jobb som passar dig. Arbetsgivarna söker även efter arbetstagare i tjänsten, så var noga när du skapar din profil. 

Tjänster

Läs mer

  • Att söka jobb är en färdighet som du kan lära dig och utveckla, rentav till en mästerlig nivå.

  • Om du blir arbetslös eller dina studier avslutas och du inte har ett jobb, anmäl dig som arbetslös arbetssökande till TE-byrån genast, senast den första dagen du är arbetslös, via TE-tjänsternas e-tjänster.  

  • Huruvida du får jobb avgörs inte alltid av hur aktiv du är. Sysselsättningströskeln kan vara hög av olika orsaker – du har kanske varit hemma med små barn, varit arbetslös länge eller har svårare att få arbete på grund av en skada eller sjukdom. 

  • Arbete eller studier utomlands påverkas av om du söker dig till ett EU- eller EES-land eller utanför dem. Innan du börjar söka jobb utomlands bör du klargöra dina språkkunskaper och din kompetens samt sysselsättningsläget inom din bransch i destinationslandet.

Uppdaterad: