Yrkesbyte

Överväger du byte av yrke? På Jobbmarknaden berättar vi om vilka alternativ du kan använda för att få ett nytt lyft för din karriär

Ett yrkesbyte kan bli aktuellt flera gånger under ditt liv.Man ska dock inte springa in i det hals över huvud. Med hjälp av tjänsten Yrkesinfo kan du först bekanta dig med sysselsättningen i och karriärberättelser från olika branscher.

Om du inte behöver kasta allt omkull, utan vill helt enkelt byta arbetsuppgifter med dina nuvarande kunskaper, ta en titt på lediga jobb. Du kan också skapa en profil och låta vår artificiella intelligens att utifrån dina kunskaper föreslå jobb som du själv kanske inte kommer på att söka.

Byte av yrke behöver dock inte innebära att man byter bransch eller ens arbetsplats. Många organisationer erbjuder arbetstagare studieledighet eller organisationens egna utbildningsprogram som man kan gå vid sidan av arbetet. Att utveckla sitt kunnande på sin egen arbetsplats eller vid sidan av sitt arbete kan ge behörighet för nya arbetsuppgifter, och möjligtvis också påverka lönen.

Läs mera

Ibland är ett yrkesbyte den enda möjligheten, exempelvis om den egna branschen inte längre har arbete att erbjuda eller om du tvingas byta bransch på grund av hälsoskäl. Det finns stöd och information också för dessa situationer.

En del företag erbjuder också utbildningspaket till de som blivit uppsagda. Paketet kan förutom utbildning innehålla hjälp om yrkesval och arbetssökning.  

Läs mera

Tjänster

Uppdaterad: