Rådgivning och stöd vid uppsägning Arbets- och näringsbyrån

TE-byrån tillråder och stöder uppsagda arbetstagare redan före anställningsförhållandet har upphört (omställningsskydd).

Om du blir uppsagd på grund av produktionsrelaterade eller ekonomiska orsaker erbjuder TE-byrån stöd för att sysselsättas på nytt redan under uppsägningstiden.

Vid en uppsägningssituation samarbetar TE-byrån med din arbetsgivare samt personalens representanter (omställningsskydd) och ordnar bl.a. infotillfällen på klientskap och tjänster vid TE-byrån. Målet är att du sysselsätts snabbt på nytt.

Efter att du sagts upp har du rätt till avlönad ledighet när du gör upp en sysselsättningsplan, söker arbete, deltar i en omplaceringsträning eller deltar i en arbetskraftsutbildning, som överenskommits i planen.

Du har också rätt till en sysselsättningsplan redan under uppsägningstiden. I sysselsättningsplanen överenskoms de bästa handlingarna och tjänsterna för att främja din sysselsättning. Sysselsättningsplanen görs upp senast då ditt anställningsförhållande upphör och granskas med tre månaders mellanrum, om din arbetslöshet fortsätter.

Som arbetssökande kan du få arbetserbjudanden till lediga arbetsplatser som lämpar sig för dig. Om du blir arbetslös efter att uppsägningstiden gått ut kan du ansöka om arbetslöshetsförmån för arbetslöshetstiden.

TE-tjänsternas webbplats och TE-telefontjänsten för personkunder är öppna för alla.

Om du behöver personlig handledning eller tänker ansöka om arbetslöshetsförmån ska du anmäla dig som arbetssökande vid TE-byrån. Många av TE-byråns tjänster är dessutom behovsprövade och förutsätter att du anmäler dig som arbetssökande.

Om du blir uppsagd på grund av produktionsrelaterade eller ekonomiska orsaker hittar du information på TE-tjänsternas webbplats och får rådgivning i telefontjänsten för personkunder.

Anmäl dig som arbetssökande vid TE-byrån redan under uppsägningstiden om du önskar personlig handledning.

TE-telefonservice för personkunder

Via vår telefonservice får du hjälp med ärenden som berör TE-tjänster, sysselsättning samt hur våra webbtjänster fungerar.

Kontaktuppgifter

+358 295025500
Jonotus on maksullista.

Русскоязычная телефонная служба для индивидуальных клиентов
+358 295020715

+358 295025510

Русскоязычная телефонная служба для индивидуальных клиентов
+358 295020715
Jonotus on maksullista.

Betjäningstider

Puhelinpalvelu
mån-fre: 09:00-16:15

Språk: finska och svenska
Implementerare: Arbets- och näringsbyrån
Avgiftsprinciper: avgiftsfri

Uppdaterad: