Lönar det sig att ge respons?

Blogg

När jag surfat runt på nätet har jag ofta stött på webbtjänster där tjänsteleverantören ber användarna om respons eller utvecklingsidéer. Från mig! Men lönar det sig faktiskt att ge respons och har den någon effekt? Kommer någon faktiskt läsa kommentarerna?

blogikuva Leena Rankila

Jobbmarknad utan inloggning 

Vi har byggt Jobbmarknads webbtjänst i cirka fyra år. Under hela den tiden har vi uppmuntrat användarna att öppet ge respons om vår tjänst. Vi har begärt respons om allt. Och vi har fått respons om allt. 

Först publicerade vi en Beta-version av Jobbmarknads Söktjänst. Tjänsten tvingade användaren att logga in för att se vad det handlade om. Då fick vi mycket respons om den obligatoriska inloggningen. 

För drygt ett år sedan publicerade vi en ny produktionsversion, det vill säga kokeile.tyomarkkinatori.fi. Nu kan du till exempel titta på lediga arbetsplatser eller situationsbaserade helheter på Jobbmarknad utan att logga in. Men om du vill att artificiell intelligens ska kunna erbjuda arbetsplatser som passar just din kompetens, måste du logga in och skapa en jobbsökningsprofil i tjänsten. 

Tydliga jobbönskemål 

Om det är någon punkt i tjänsten som har fått mycket respons, så är det skapandet av en jobbsökningsprofil. Tack alltså till alla som skickat er respons. Vi har läst och registrerat allt. 

Responsen har i huvudsak varit mycket konstruktiv. Största delen av de som gett respons har också insett att vår tjänst bara är i byggskedet. Med glädje har vi ändå märkt att kommentarerna verkligen har varit sådana som gett oss bekräftelse och idéer för våra framtida utvecklingsobjekt. 

I och med en uppdatering i slutet av året kommer just jobbsökningsprofilen att genomgå en enorm förändring. Det kommer på många sätt att bli lättare att fylla i profilen. Vi har bland annat fört in ett textfält där du fritt kan berätta om dig själv. I praktiken kan du alltså beskriva din kompetens med egna ord i textfältet.  

Förutom att du kan beskriva din arbets- och utbildningshistoria kan du snart också berätta om dina framtida drömmar. Du kan alltså med egna ord berätta om dina jobbönskemål i profilen och se vad tjänsten föreslår för dig. 

Oj, ESCO, ESCO 

För att kunna erbjuda dig just rätt jobb måste du välja de nyckelord som ESCO-klassificeringen föreslår utifrån din fria text. Under motorhuven har vi byggt en slags artificiell intelligens som hjälper oss att göra rekommendationer. Om du inte hittar en direkt lämplig beskrivning av din kompetens i ESCO-klassificeringen kan du lägga till den via en separat ruta.  

Med allt fler kompetenser och yrkesbeteckningar har ni haft svårt att hitta precis era nyckelord och vi har fått flera meddelanden om det här. Vi förstår responsen mycket väl. I ESCO-klassificeringen identifieras och klassificeras färdigheter, kunskaper, kompetenser och yrken som är viktiga för den europeiska arbetsmarknaden och de europeiska utbildningssystemen. Det är alltså ett europeiskt flerspråkigt kompetens-, examens- och yrkesklassificeringssystem, som också ständigt utvecklas och uppdateras. Som en klen tröst kan jag säga att alla andra europeiska länder lider av samma utmaning. Men med tanke på den europeiska rörligheten är också det här utvecklingsarbetet oerhört viktigt. Så tack för varje separat kompetens och yrkesbeteckning som ni har skickat åt oss. Vi lägger till dem i vår tjänst vid sidan av utvecklingsarbetet. 

Många har också önskat att det inte skulle finnas så många obligatoriska punkter när man fyller i profilen. Vi har hört er önskan. I framtiden får du genast efter en första beskrivning av en kompetens förslag på arbetsplatser. Ju mer du berättar om dig själv, desto noggrannare träffar kan tjänsten erbjuda. 

Kompetenser i fokus för att skapa matchning 

På många olika sätt har vi fått respons på att redigera jobbsökningsprofilen, att registrera uppgifterna i kronologisk ordning och att ange varaktigheten för jobbsökningen. På samma sätt har vi fått många kommentarer om förundran över att tjänsten trots avgränsning erbjuder arbetsplatser i hela Finland när man har valt ett visst område för jobbsökning.  

Allt det här och mycket annat som tas upp i responsen kommer underlättas efter uppdateringen till den nya versionen av jobbsökningsprofilen. Er väntan belönas snart. 

Men huvudprincipen även i den kommande profilen är att du först berättar något om dig själv och sedan anger du varaktigheten och annan information för publiceringen av jobbsökprofilen. Arbetsgivaren kan se din profil och dina kompetenser först när du publicerar den.  

Och ja, vi har för avsikt att även i fortsättningen lyfta fram arbetsplatser som passar din kompetens från hela Finland, inte bara från de områden där du söker jobb. På så sätt kan du via tjänsten se arbetslivstrender som mer omfattande matchar din kompetens. 

Leena Rankila
utvecklingsexpert, Jobbmarknad