Så rekryterades Janne och så hans vikarie

Blogg

Det var en gång för länge sedan – eller fyra år sedan för att vara exakt – ett litet företag, som brådskande behövde en ny arbetstagare. En av företagets nyckelpersoner hade under sin semester plötsligt meddelat att hen byter arbetsplats, samtidigt som årets mest hektiska period närmade sig.

Eftersom det varken fanns tid eller resurser för en traditionell rekryteringsprocess, letade arbetsgivaren efter det snabbaste sättet för att anställa en ny medarbetare. På te-palvelut.fi-sidan hittade arbetsgivaren CV-netti, där arbetssökande kunde presentera sig själva anonymt och där arbetsgivare kunde leta efter medarbetare med hjälp av sökord.

I princip var systemet enkelt att använda, men ett oväntat problem uppstod med sökorden och deras begränsningar: ibland gav sökningen sökande från helt andra branscher, ibland inga sökande alls. Genom försök och misstag och genom att läsa tiotals texter med information om utbildning och arbetserfarenhet, lyckades man hitta det sökord som var tillräckligt begränsat, men som hittade exakt rätt arbetssökande (till den som är nyfiken: ordet var ”traktor”).

Snabb rekrytering på traditionellt sätt

Arbetsgivaren måste att avgöra om man ville poängtera utbildning, kompetens eller arbetserfarenhet. Den cv som bäst motsvarade arbetsgivarens önskemål gällande kompetens, var Jannes. Den var kortfattad, men innehöll all väsentlig information.

Janne lovade inte vara en glad och pigg energispruta för arbetsgemenskapen, men däremot räknade han upp de arbetsuppgifter som han ansåg att han behärskar bäst. I det här skedet visste arbetsgivaren emellertid inte att det var fråga om Janne, eftersom cv:n var anonym. Det var först via tjänstens e-postkontakt och Jannes svar som hans identitet avslöjades. 

I sitt meddelande berättade arbetsgivaren om situationen: det fanns ett jobb, som behövde besättas genast. Janne svarade samma dag, varpå arbetsgivaren genast ringde upp honom och kom överens om en intervju. De träffades följande dag och arbetsförhållandet inleddes följande måndag, tre dagar senare.

Båda parter var en aning reserverade till en början, eftersom Janne nyligen hade blivit utexaminerad och det här var hans första arbetsplats. Janne skulle flytta till en helt ny omgivning och anpassa sig till en arbetsgemenskap som bestod av medarbetare i medelåldern, samt lära sig mycket nytt. De kom överens om en prövotid på tre månader, vilket noterades i arbetsavtalet.

Från viktig på jobbet till viktig hemma

Under en period på fyra år har Janne blivit en viktig del av arbetsgemenskapen. Arbetsgivaren hade inte letat efter en person med entusiastisk och aktiv attityd med goda kommunikationsfärdigheter, som kan arbeta självständigt och samtidigt vara en flexibel grupparbetsmänniska med förmåga att uppfatta helheten i detalj och som dessutom trivs i en hektisk arbetsmiljö. Arbetsgivaren letade efter en pålitlig medarbetare som förstår vad man arbetar för samt hur och varför – och Janne visade sig vara exakt rätt person.

Igår berättade Janne att han blir familjeledig i mars. Det är pappas tur att bli hemma för att bygga Duploslott med sitt första barn, som föddes i maj.

Jannes vikare söks på ett nytt sätt

Idag vänder sig arbetsgivaren inte till cv-nettitjänsten, för den finns inte längre. Istället går arbetsgivaren till Jobbmarknaden och lämnar en arbetsplatsannons för ett ettårigt vikariat. Innan annonsen publiceras, kan arbetsgivaren bläddra bland rekommenderade arbetssökande. Bakom kulissen arbetar den artificiella intelligensen med att jämföra arbetsplatsannonsen med arbetssökandes profiler för att hitta en matchning. Det är också möjligt att använda sökord om man vill, men den moderna tjänsten fungerar mycket smidigare än den gamla CV-netti.

Jobbmarknaden kommer inte att hitta samma Janne, men förhoppningsvis en Leevi eller Laura med samma inställning och villighet att lära sig jobbet. Den här gången börjar jobbet inte redan nästa måndag, men helst redan i början av februari. Janne har lovat utbilda den nya medarbetaren.

Leena Lietzén

utvecklingsexpert, KEHA-centret