Gästskribent: Arbetsgivare, sänk ribban och underlätta jobbsökningen för unga!

Blogg

Unga upplever idag jobbsökning som utmanande. Av Talous ja nuoret TAT:s framtidsrapport (2020) framgår det dock att 82 % av högstadieeleverna ivrigt väntar på att få komma in i arbetslivet. Enligt undersökningen är ungdomarna redan tidigt intresserade av arbetslivet, men de vill ha mer information om det.

De som klarar sig bäst i jobbsökningen är de så kallade supermänniskorna, som redan har lång erfarenhet av jobbsökning och mer än bara ett tomt fält på CV:t. Som tröst till icke-supermänniskor är jobbsökningsfärdigheter något man kan öva på. Ungdomar lär sig främst att söka jobb och skriva en jobbansökan i skolbänken, men är kunskaperna som de fått i skolan tillräckliga? Jag intervjuade några högstadie- och gymnasieungdomar och frågade vad de tänker kring jobbsökning och arbetslivet. Här har jag samlat de viktigaste budskapen till arbetsgivarna i form av fem tips.

  1. Sänk ribban!

Erbjud sommarjobb till en ungdom även om han eller hon inte har tidigare jobberfarenhet. Kom ihåg att den unga skaffar sig kunskap även genom hobbyer och fritidssysselsättningar. Diskutera hur dessa kunskaper gynnar den unga i arbetet.

  1. Erbjud ungdomar med olika utgångspunkter en möjlighet

Få unga har redan breda nätverk att vända sig till när de ska söka jobb. Ge även andra än barn till dina bekanta en möjlighet. Du kan vara den första vägen till nya kontakter för den unga och kan hjälpa honom eller henne skriva ner sina kunskaper på följande arbetsplatser.

  1. Ta in en praoelev

Ta in flera praoelever och sommarjobbare till din arbetsplats. Med hjälp av t.ex. praoperioder kan du väcka ett intresse för branschen hos den unga och få honom eller henne att söka sig till din bransch i framtiden. Kom ihåg att berätta för den unga om uppgifter, utbildningar och arbetsutsikterna i branschen på ett mångsidigt sätt. Påminn också den unga om att söka sommarjobb, för en väl utförd praoperiod kan hjälpa den unga att få sommarjobb i ditt företag.

  1. Erbjud den unga varierande arbetsuppgifter

Att koka kaffe eller arkivera papper ger inte den unga tillräcklig arbetserfarenhet. Skulle du kunna fråga den unga om hans eller hennes kunskaper och även erbjuda arbetsuppgifter som passar hans eller hennes intressen? Berätta tydligt i din jobbannons vad arbetsuppgifterna innebär och håll dina löften även på praktisk nivå.

  1. Bjud in den unga i arbetsgemenskapen

Var uppmärksam på hur unga arbetstagare uppmärksammas på din arbetsplats. Kom ihåg att ge en god introduktion och berätta vad du förväntar dig av den unga – och tvärtom. Se till att arbetsmiljön är trivsam och satsa på arbetskulturen. Var flexibel med distansarbete, om möjligt.

Om man ännu inte har någon erfarenhet bör man som ung förbereda sig väl – det räcker långt. Talous ja nuoret TATs app Duunikoutsi erbjuder ungdomar stöd när de ska förbereda sig inför arbetslivet och speciellt vid jobbsökning. Genom att utföra utmaningarna i appen får den unga nödvändig kunskap inför arbetslivet och är bättre rustad att träda in i arbetslivet. Appen bör också användas som en del av den ungas arbetsuppgifter. Slutligen ett säkert tips som hjälper dig lyckas: erbjud den unga möjligheter till ett arbete – bästa sättet för honom eller henne att skaffa sig erfarenhet är genom att jobba. Dessutom lär du dig alltid något nytt av den unga.

Essi Lehtovaara
Project Manager, Talous ja Nuoret TAT ry

TAT ry tjänster finns på Jobbmarknaden. TAT ry hör till Jobbmarknads samarbetsnätverk