Att stå ut med det halvfärdiga

Blogg

”Jag vet inte om versionen ännu är väldigt halvfärdig, men det känns som om alla bitar inte riktigt fallit på plats än.”

”Tjänsten är en intressant reform. Än så länge är det ändå arbetskrävande åtminstone att fylla i sökprofilen.”

”Jag upplever tjänsten som otymplig. Jag hittar inte beteckningar som motsvarar mina egna arbetsuppgifter och min kompetens för att lägga till min sökprofil. Jag tycker att fälten också borde tillåta fritext så att det skulle gå smidigare att fylla i profilen.”

Visst är den halvfärdig. Väldigt mycket under arbete, och ibland fungerar den otympligt eller oväntat. Vi arbetar ännu på att finna korrekta yrkesbeteckningar, och det är verkligen arbetsamt att beskriva rätt typ av kompetens för sökprofilerna. Trots att arbetet ännu pågår, publicerade vi en utvecklingsversion av Jobbmarknaden i september 2019. Gott så.

Varför publicerar vi något som inte ännu är färdigt?

I samband med lanseringen av utvecklingsversionen fick vi respons med frågan om hur vi egentligen har tänkt när vi lägger ut något så pass halvfärdigt och bristfälligt fungerande. Låt mig här öppna idén bakom det.

Utvecklingsarbetet med Jobbmarknaden har sedan starten präglats av vikten av att testa och att förstå kunderna. Genom försök i såväl mindre som större skala tillsammans med våra kunder, de faktiska slutanvändarna, kan vi skapa en arbetslivstjänst som faktiskt motsvarar användarnas behov.

Den utvecklingsversion som lanserades i september utgör underlag för den Jobbmarknadshelhet som vi har under uppbyggnad. Men samtidigt ger den oss utvecklare en möjlighet att, såsom namnet antyder, testa vad som fungerar eller inte.

Utvecklingsversionen medger snabba åtgärder

Genom att lägga ut den halvfärdiga utvecklingsversionen har vi snabbt kunnat åtgärda funktioner och egenskaper som enligt kundrespons och användartest inte ännu fungerar så väl som de ska.

Tack vare utvecklingsversionen är det enklare att ta utvecklingsarbetet i rätt riktning, särskilt i fråga om detaljerna. Ett konkret exempel är de pratbubblor som finns på framsidan i tjänsten – användarna försökte idogt klicka på dem för att komma vidare. När vi upptäckte detta ändrade vi pratbubblorna till knappar, och nu kan man klicka på dem för att få fram livssituationerna för de olika målgrupperna.

Berätta för oss så att vi kan beakta just dig i utvecklingsarbetet

Det kräver onekligen mod och nyfikenhet av oss utvecklare för att publicera en halvfärdig, rentav bristfällig version. Förmåga att uppriktigt ta till oss av kritiken och responsen och snabbt agera utifrån den. Tillit till att vi på ett trovärdigt sätt kan informera om syftet med utvecklingsversionen också till de användare vars förväntningar är höga och som än så länge bara får en preliminär modell att utforska.

Vi utvecklar, lyckas och ibland misslyckas tillsammans. Vad tycker du att fungerar väl på Jobbmarknaden, och vad är du hittills nöjd med? Vad fungerar sämre och vad behöver absolut åtgärdas? Vad förundras du över och vad förvirrar dig rentav? Berätta för oss så att vi kan beakta just dig i utvecklingsarbetet.

Henriikka Kokkola
utvecklingsexpert, KEHA-centret/Jobbmarknaden

Citat är ur responsen på Jobbmarknaden.