Jounis berättelse: Från bondpojke till husteknikproffs

I grundskolan var jag en sjuans-elev och på landet delades siffrorna enligt hemgårdens hektarer. Min grundutbildning är VVS-montör. I yrkesskolan blev jag verkligen intresserad av att gå i skolan. Jag deltog i mästerskapstävlingar i rörinstallation, fick några stipendier och utexaminerades som klassens primus. Mitt första sommarjobb var som byggnadsstädare när jag var 15 år gammal. Dessutom har jag arbetat vid sidan av studierna och sommartid som gårdskarl, VVS-montör och telefonförsäljare.

Efter ett års beväringstjänst började jag studera vid Uleåborgs yrkeshögskola och utexaminerades som VVS-ingenjör i förtid. Vid sidan av arbetet gick jag hela gymnasiets lärokurs i kvällsgymnasiet och skrev studenten. Därtill har jag studerat högre yrkeshögskoleexamina i teknologikompetensledning, företagsekonomi (tradenom), husteknik samt pedagogisk kompetens vid yrkespedagogiska lärarhögskolan. Egentligen är hela min karriär inom husteknik från VVS-montör till husteknikchef. Jag har arbetat på den privata sidan inom entreprenad, den offentliga sektorn och industrin. Projekten har varierat från småhus till stora objekt. Största delen av mina arbetsuppgifter har varit chefsarbete med resultatansvar.

Med finns byggandet av världens smartaste sjukhus

Jag hamnade i mitt nuvarande arbete vid Aro Systems Oy i projektet OYS2030, eftersom en headhunter kontaktade mig vid en lämplig tidpunkt. Jag inledde projektet i oktober 2019 och affärsområdet för min tidigare arbetsplats lades ned efter årsskiftet i februari. På grund av samarbetsförhandlingarna på den föregående arbetsplatsen och det dåliga ekonomiska läget kunde jag förutspå framtiden och byte av arbetsplats var en naturlig lösning, eftersom en ny intressant uppgift erbjöds. Numera är det svårare att förbinda sig till långa anställningsförhållanden i arbetslivet. Jag har själv upplevt arbetsgivarens konkurs och haft ett arbetsavtal för viss tid. Ibland finns det också intressanta möjligheter som det lönar sig att ta tag i.

Framgångar i arbetslivet

Till de största framgångarna i arbetslivet hittills skulle jag läsa utnämningen till årets projektledare vid YIT Kiinteistötekniikka Oy år 2010 samt omvändningen av en förlustbringande resultatenhet till en resultatbringande. Dessutom har det varit lärorikt att delta i tillväxtbolagets tillväxt. En betydande framgång är på väg när det nuvarande sjukhusprojektet slutförs.

Utmaningar i arbetslivet och råd till andra

De kanske största utmaningarna i arbetslivet har varit de ekonomiska utmaningarna och tidtabellerna. Utmaningarna består av flera olika faktorer. För unga skulle jag ge rådet att det lönar sig att välja den studieplats som intresserar mest, så blir även studierna väl genomförda. Men det lönar sig att säkerställa sysselsättningssituationen i branschen för att bli sysselsatt efter examen. För mer erfarna skulle jag ge rådet att studera vid sidan av arbetet och eventuellt byta arbetsplats eller uppgift, om det nuvarande arbetet inte känns tillfredsställande. För arbetssökande lönar det sig att se på möjligheterna på ett bredare plan och söka arbetsplatser även utanför den egna utbildningsbakgrunden och utnyttja arbetssökningstiden för nya studier.

Barndomens och ungdomens drömmar om arbetslivet

Som barn drömde jag om att köra rally och i ett skede tänkte jag bli bilmontör. Jag talade med en taxichaufför som i åratal hade monterat tunga fordon och på så sätt gick denna dröm sönder. Dessutom har säkerhetsbranschen och armén i något skede varit i åtanke. Efter armén har jag aktivt verkat som sergeant i reservistverksamheten och i fråga om säkerhetsbranschen arbetar jag fortfarande då och då som ordningsvakt.  

Arbetskarriärens bästa uppgift och lärdomar

Det är svårt att välja den bästa arbetsuppgiften under min karriär, men nog har den nuvarande uppgiften som ansvarig VVS-projektchef i sjukhusalliansen varit utmanande, särskilt i början men också belönande genom framgångar. I arbetslivet har jag lärt mig att en människas resurser inte räcker till för evigt, utan att man måste kunna bygga upp ett bra team och kunna delegera och handleda.

Fritid

Min fritid tillbringar jag numera mycket i en fritidsbostad i Karleby i Mellersta Österbotten. Fritidsbostaden är ett 120 m2 stort egnahemshus på en tomt på över 2 000 m2, så där finns det mycket att göra. Därtill till exempel simmar jag, besöker parker, ser på filmer och steker korv med familjen. Jag har tre egna barn: Flickor i åldern 7, 10 och 12. I vår ombildade familj hör dessutom en 13-årig pojke och en 18-årig ung kvinna. Även om jag nu har bott i Uleåborg i över 3 år, trivs jag fortfarande riktigt bra på landsbygden. Dessutom är jag placerare och ordförande i bostadsaktiebolagets styrelse. Den egna orken och välbefinnandet främjas av jakthobby och därigenom av att vara i naturen. Jag läser även mycket traditionella böcker om olika ämnen. Vid sidan av arbetet har studierna också krävt mycket tid.

Jouni Kakkuri