Vuokkos berättelse: Från bankir till naturen och företagande – skeden i förändringsprocessen

Det här är berättelsen om hur jag kände mig i mitt tidigare arbete, vilken förändring jag gjorde och hur det känns nu efter att förändringen genomförts. Förändring är en process där man lägger märke till vissa skeden: förnekelse, ilska, godkännande, mot nytt, eufori, nya upptäckter, verksamheten stabiliseras, hitta mening och tacksamhet för det som hänt.

Förändringsprocessen från bankir till naturen och företagande

Jag har nu upplevt en femårig förändringsprocess och att cirkeln har slutits och det ger hopp för andra som byter bransch. Att säga upp sig efter en lång karriär inom finansbranschen i en krissituation och att gå igenom en förändring bär redan frukt. Det som har hjälpt mig är att jag har varit öppen och hittat mig själv genom att lyssna på mig själv. Jag har sökt hjälp och vidtagit nödvändiga åtgärder, även om jag har varit rädd. Jag har förstått vikten av att styra mig själv, ta hand om det egna välbefinnandet och återhämta mig.

Vad lärde jag mig

Undersök din inre kraft och gör det ärligt. Ta hand om dig själv och stärk din självkännedom! Är du din egen bästa vän och ser du till att du är det, har du kontroll över ditt eget liv? Det är ditt första uppdrag. Man kan också tala om att älska sig själv, en livslång uppgift som inte kan skiljas från arbetsbilden.

Våga drömma! Lita på dig själv och se din bästa potential. Du är den enda som sätter gränser för dig själv. Utforska dina drömmar och de bästa visionerna i din egen framgångshistoria. Studera dina värderingar. Vad är betydelsefullt för just dig? Studera helheten av ditt livs olika delområden och pussla ihop dina drömmar.

Till näst, gör upp en konkret handlingsplan! Rita på papper din egen horisont och stegen mot den bästa visionen. Processen måste fortskrida tålmodigt och man ska glädjas av resan. Livet är nu.

Ta hjälp utifrån: besök en karriärtränare, en terapeut, en socionom eller en företagsrådgivare! Ta din vän till stöd. Men trots alla råd bör du utöver dem lita mest på din egen inre visdom. Fatta själv besluten om ditt eget liv. Ta kontroll över ditt liv. Du vill väl inte att någon annan ska styra ditt liv?

Var aktiv och fortsätt framåt! Förverkliga din plan: utbilda dig på nytt eller sök en ny arbetsplats. Ansök om nödvändiga samhälleliga och lagstadgade stöd. Om din plan är att inte göra något för stunden och ge dig själv tid att fatta beslut, gör det. Det viktigaste är att fatta ett beslut och därefter handla i enlighet med det.

När du väl genomfört ett nytt skede, ge dig själv en återhämtningstid. Ta semester, utan lön om du måste. Överväg en arbetsvecka på fyra dagar. Gör upp en realistisk plan utifrån din ork. Till sist, var glad och stolt över att du har lyckats. Du har all rätt till det.

I fortsättningen kan den krävande känslan av att ha genomgått en förändring dyka upp igen under en situation som påminner om de ingredienser som lett till krisläget. När du har blivit medveten om processens olika skeden kan du gå förbi det här känslotillståndet med en insikt om att den känsla du minns inte är sann i nuet. Det är bara en påminnelse från kroppen om det förflutna och det du upplevt tidigare. Som tur behöver inte förändringens hjältar vara fångar i sin historia.

Förändring är en process – mot toppen av berget

Förändring är en process där man lägger märke till vissa skeden: förnekelse, ilska, godkännande, mot nytt, eufori, nya upptäckter, verksamheten stabiliseras och hitta mening. Vid en förändring blir människor upprörda och förnekar situationen. Det gjorde jag också. När jag visste att dagarna på jobbet var räknade, ville jag förneka det och jobbade som en galning. Jag började må riktigt dåligt. Arbetshälsovården hjälpte. Jag fick stöd från en förtroendeman. Jag kände mig ensam med min sak. Känslorna var förvirrade av hat, chock och ångest.

Samtidigt började jag acceptera situationen. Jag hade varit medveten om riskerna inom branschen och det framskridande slutspelet redan en längre tid och börjat bearbeta tankarna om min framtid. Jag är mycket snabb på att reagera och agera vid behov när jag har analyserat alternativen. Jag bestämde mig för att säga upp mig och börja med något nytt: att byta bransch.

Den inre smärtan ledde till förändring

Under de senaste åren som bankir upplevde jag att det fanns ett verkligt tryck inför de kommande samarbetsförhandlingarna och att det gjorde stämningen på arbetsplatsen mycket sämre. Det ledde till osäkerhet och oförutsägbarhet. Jag var realistiskt medveten om framtiden. Mer än hälften av arbetsplatserna inom bank- och försäkringsbranschen höll på att försvinna vartefter intelligent teknik och robotar erövrar branschen, och även stora lagändringar förändrar arbetets karaktär inom den finansiella sektorn. Efter att ha upplevt den dåliga stämningen en längre tid mognade känslan av att jag själv behövde förändring i stället för att kämpa för min gamla arbetsplats.

Jag samlade mitt mod och bestämde mig för att klättra till toppen av förändringsberget genom att ta ett steg i taget. På sommaren, då svetten bokstavligen rann av många orsaker, beslöt jag att börja med fackets karriärträning. Samarbetsförhandlingar pågick både vid den egna banken och andra banker. Förtroendemannen gav mig riktlinjer om hur processen framskrider. Jag höll fast vid mina rättigheter och gjorde mina skyldigheter för arbetsgivaren. Jag bokade en tid vid företagshälsovården till ett möte med en psykolog och en socionom.

Intern styrning för att genomföra förändring

Jag valde att lyssna på mig själv. Jag sade upp mig och började först studera motion och företagande. Därefter blev det en grundexamen inom naturbranschen, företagande, tjänstedesign och produktifiering. Jag arbetade som anställd i ett andelslag vid sidan av studierna. Det var bra, för jag ansågs inte vara företagare.

Jag hade under en längre tid handlett en välfärds- och motionsgrupp som sidoarbete, så jag började konkret utveckla mitt visitkort: ett program för välbefinnande i arbetet. Jag läste om strategiskt välmående och gick en företagskurs. Jag fortsatte att utbilda mig. Jag upprätthöll mina färdigheter som Asahi-handledare och gick handledarkurser som jag effektiverade med en Trainer4You Personal Trainer-utbildning. Jag fortsatte med examensstudier inom miljö- och naturbranschen, där hållbar utveckling stod i centrum. Uppoffringen för att byta bransch var att förlora den ekonomiska tryggheten. Jag fick med nöd och näppe kontroll över min ekonomi genom att hyra ut min lägenhet och byta till en billigare bil. Jag flyttade till huvudstadsregionen när jag fick jobb inom projektet Kolbörsen vid Finlands naturskyddsförbund. Kolbörsarbetet ledde till sist till ett betydelsefullt arbete: att begränsa klimatförändringen och förlusten av naturens mångfald genom att aktivera företag.

Grundande av företaget Visoko Oy

Idag är jag grundare av företaget Visoko Oy och företagskonsult för hållbar tillväxt samt tränare av kvalitetsstämplade naturbaserade arbetshälsotjänster. Jag specialiserar mig också med hjälp av en digital kursplattform och flera kanaler för att föra konsultationer och utbildningar framåt. För att uppnå detta har jag modigt börjat förändras, studerat nya saker och varit öppen för att bilda nätverk. För närvarande deltar jag i tre utvecklingsprojekt. De handlar om att exportera framgångssagan Delfoi till affärslivet, utveckla samskapande processer och främja hållbar tillväxt för att hjälpa företag. Jag har fått finansiering från NTM-centralen (understöd för utvecklande av företag) och Business Finland (innovationssedel). För detta ändamål har jag under de senaste åren arbetat hårt med att finslipa affärsplanen och produktifiera servicemodellen. Nu får jag tillsammans med tre företag utveckla min produktservicehelhet på marknaden.

När man identifierar och är medveten om förändringsprocessens skeden lär man sig att reagera i olika skeden. Den första förändringen skakar om en. Men till slut smulas inte grunden sönder av förändringarna och människan kan förutse situationen och förbereda sig. Jag är verkligen tacksam för allt jag upplevt och för alla människor som hjälpt till med denna förändring – både i gott och ont. Under resans gång lärde jag mig att det finns gott och ont i organisationernas interna kulturer, och allt detta stärkte viljan till självständigt företagande.

Jag skulle inte vara här nu, och inte heller vara samma person som i dag, utan mina svåra erfarenheter.

Vuokko Isokorpi