Nätverken förbereder sig inför det kommande sysselsättningsområdena

Nyheter

Under 2024 förbereder vi oss också för AN24-reformen på Jobbmarknadens regionala webbsidor, i och med att arbetskraftstjänsterna överförs på kommunernas ansvar från och med början av 2025. Vi strävar efter att göra de regionala sidorna så praktiska som möjligt för de nya arbetskraftsmyndigheterna att dela information, så att det även i fortsättningen ska vara så enkelt som möjligt att hitta regional information.

I början av 2025 inleder 45 nya arbetskraftsmyndigheter sin verksamhet. De ansvarar för att ordna arbetskrafts- och företagstjänster i sin region. Ändringen kommer också att ha en väsentlig inverkan på de regionala sidorna på Jobbmarknaden. 

De regionala sidorna är en helhet som lokala aktörer gemensamt har utformat och som är en del av Jobbmarknaden. På de regionala sidorna finns landskaps- och kommunspecifik information om lokala evenemang samt nyheter om sysselsättningsteman. Du kan också söka kontaktuppgifter till aktörerna i området och tjänster som beskrivs i Suomi.fi-servicedatalagret. 

Flera experter med om att utveckla de regionala sidorna för Norra Karelen    

Av de nuvarande 15 AN-områdena är Norra Karelen det enda vars verksamhet fortsätter enligt samma områdesindelning. Norra Karelen är alltså i fortsättningen både ett landskap och ett sysselsättningsområde.  

I Norra Karelen kom nätverkssamarbetet i gång bra under 2023. I nätverket deltar för närvarande förutom NTM-centralen även representanter från 13 olika organisationer. Företrädare för bland annat kommuner, läroanstalter, utvecklingsbolag, organisation, landskapsförbund och arbets- och näringsbyrå medverkar. 

Många slag av innehåll kan skapas för de regionala sidorna  

På Norra Karelens regionala webbplats kan man redan nu se att samarbetet inom nätverket fungerar. Till exempel under fliken Aktuellt publiceras nyheter regelbundet. Deras teman varierar från rekryteringsevenemang till aktuella tjänster i regionen.  

Nätverket som utvecklar de regionala sidorna för Norra Karelen sammanträder cirka en gång i månaden. På mötena planerar representanterna tillsammans teman och tidtabeller för kommande nyheter. Dessutom behandlar nätverket mer omfattande sina planer för att utveckla sina egna regionala sidor. Det finns också planer på att öppna Norra Karelens första temasida.  

I anslutning till de regionala sidorna är det möjligt att skapa så kallade temasidor som ger större synlighet till exempel för regionens sysselsättningsteman eller aktuella kampanjer. Alla regionala temasidor har ett enhetligt utseende, men regionerna kan skapa sitt eget innehåll på önskat sätt. Innehållet kan beroende på regionernas behov vara visuellt eller textbetonat. Dessutom kan man göra till exempel videoinbäddningar på temasidorna. 

Läs mer