Jobbmarknaden identifierar den arbetssökandes kompetens ur till exempel arbetsansökningstexten

Nyheter

För den som söker nytt arbete har Jobbmarknaden redan erbjudit flera reformer som underlättar användningen under det första halvåret 2020. En stor förändring har skett i utarbetandet av jobbsökningsprofilen.

För närvarande behöver den som fyller i sin jobbsökningsprofil inte längre räkna upp sina kompetenser och yrken i tjänsten, utan det räcker att en kopierar till exempel sin arbetserfarenhet eller meritförteckning i fritextfältet i avsnittet Kompetenser och färdigheter i sin profil. Texten kan vara en fri formulering av personens egen kompetens. Textidentifiering som baserar sig på artificiell intelligens plockar yrkes- och kompetensord ur texten, varefter användaren bestämmer vilka kompetens- och yrkesord hen vill inkludera i sin jobbsökningsprofil.

Till fördelarna med kompetensförslagen som grundar sig på textidentifiering hör förutom snabbhet även att funktionen underlättar formuleringen av den egna kompetensen. Kompetensförslagen kan alltså innehålla ord som profileraren inte nödvändigtvis själv skulle ha tänkt på.