Identifiering av kompetenser i platsannonser ännu i försöksstadie

Nyheter

Största delen av platsannonserna i Jobbmarknads testversion är överförda från lediga arbetsplatser på TE-tjänster.fi. Det lönar sig för arbetsgivare att kontrollera annonserna nu och då, eftersom den automatiska överföringen inte alltid fungerar korrekt.

Typiska problem är "felaktiga" eller konstiga kompetenser, som kan dyka upp i annonserna i Jobbmarknadens testversion. Detta beror på att Jobbmarknadens matchning sker utifrån ord som beskriver kompetenser och färdigheter som inte beaktas på samma sätt i TE-tjänsternas system. Annonserna överförs från TE-tjänsterna till Jobbmarknad med hjälp av textigenkänning som använder artificiell intelligens.

Textigenkänningen kan ta fel

Jobbmarknaden har nu använt kompetensord i drygt ett år, och identifieringen har utvecklats mycket under denna tid. Den artificiella intelligensen kan dock läsa meningar fel, så det kan förekomma missförstånd och mindre lämpliga kompetensord kan ännu hamna i annonserna, vilket kräver bearbetning. Till exempel meningen ”du bär ansvar i arbetet” har kunnat tolkas så att den sökande förväntas plocka bär.

Kompetensidentifieringen kan ännu förbättras, och arbetet går hela tiden framåt.

Jobbmarknadens textigenkänning som utnyttjar artificiell intelligens utvecklas hela tiden, så att kompetenserna i annonserna från TE-tjänsternas system kan identifieras noggrannare.

Mer information (på finska) finns i Jobbmarknadens utvecklingsexpert Henriikka Kokkolas blogginlägg
"Työmarkkinatori – väylä työnantajan palveluihin"