Önskemål som uppkommit vid användarvänlighetstesten implementeras

Nyheter

Jobbmarknaden har från början byggts upp genom att man inkluderat dem som använder tjänsten i dess utveckling. De senaste testen har åter lett till flera förbättringar.

Saker att utveckla hittades bland annat i vyn för att bläddra bland arbetsplatsannonser: enligt responsen upplevdes den nuvarande vyn med arbetsplatsannonser i form av kort som för luftig och krånglig att bläddra i. Därför utvecklar vi på basis av detta en vy för att bläddra bland arbetsplatsannonser som liknar mer en lista så att man ser fler arbetsplatsannonser på en gång. 

Ett annat stort utvecklingsobjekt som uppdagades under testningen var hur man beskriver egna kompetens- och yrkesord i jobbsökningsprofilen. Jobbsökningsprofilen kommer att ha de största synliga ändringarna i Jobbmarknaden år 2020, då vi utvecklar profilen så att den är lättare att fylla i. 

Önskemål om information om rekryteringsevenemang 

Vi har redan reagerat på de minsta utvecklingsönskemålen, till exempel sidornas layout har delvis komprimerats för att vara lättare att bläddra i och antalet länkningar har ökats. 

Den luftiga och en aning annorlunda ingångssidan fick positiv respons – visserligen förekom det delade åsikter även om den. Överlag upplevdes Jobbmarknads utformning och färgsättning vara bra och modern. Dessutom ansåg nästan 90 procent av de som svarade på enkäten att Jobbmarknadens ämnen är åtminstone lite intressanta. 

På basis av testningen önskades exempelvis evenemang gällande arbetslivet, såsom rekryteringsmässor och jobbsökningswebbinarier för att hitta användare. Under år 2020 kommer vi även att svara på detta önskemål. 

Det behövs testare i alla grupper

Jobbmarknadens användarvänlighet testades genom såväl en öppen enkät som användarvänlighetstester i september 2019. På enkäten svarade 136 personer och 18 personer deltog i testningen. Det var såväl arbetsgivare som personkunder från olika orter och olika åldersgrupper. 

Genom testningen ville vi utreda hur väl Jobbmarknaden lämpar sig för användarens behov, till exempel i fråga om att hitta information, och hur enkelt det är att använda Jobbmarknadens testversion och vilka delområden som bör förbättras. 

Tack till alla som svarade på enkäten och deltog i testningen. Arbetet med att utveckla Jobbmarknaden tar åter ett kliv framåt med hjälp av era svar och er respons.