Vad har hänt på Jobbmarknaden de senaste månaderna?

Nyheter

Samarbetet med EURES-portalen inleddes och pilotprojektet för importgränssnitt för platsannonser är nu i gång.

EURES är en europeisk portal för rörlighet i arbetslivet som upprätthålls som ett samarbete mellan arbetsförmedlingar runtom i Europa. Syftet med portalen är att underlätta den fria rörligheten för arbetstagare i Europa. I juni inledde Jobbmarknad ett samarbete med EURES-portalen, vilket innebär att du nu enkelt kan publicera din platsannons eller jobbsökningsprofil på EURES-portalen via Jobbmarknad-tjänsten.

Med några få klick kan du enkelt publicera en platsannons på EURES-portalen. Fyll i platsannonsen på det språk som du normalt skulle ha valt i Jobbmarknad-tjänsten. Under fliken ”Sökanvisningar” hittar du punkten ”Publicera i EURES” där du kan kryssa i rutan "Platsannonsen får publiceras i EURES-portalen". På samma ställe kan du välja om du är intresserad av att anställa en person från ett annat land.

Att publicera en jobbsökningsprofil på EURES-portalen är också lätt. När du har fyllt i din jobbsökningsprofil på Jobbmarknad-tjänsten klickar du på ”Exportera din jobbsökningsprofil till EURES-portalen” under profilen. Därefter kan du förhandsgranska och göra eventuella ändringar i din profil som publiceras på EURES-portalen. När din profil är klar kan du skicka den till tjänsten genom att klicka på ”Skicka till EURES-portalen”. De tillägg eller ändringar som du gör i EURES-profilen påverkar inte din jobbsökningsprofil på Jobbmarknaden. De är alltså två separata profiler, men du kan uppdatera båda i Jobbmarknad-tjänsten.

Pilotprojektet för ett importgränssnitt för platsannonser inleddes

På Jobbmarkaden inleddes förra veckan piloten av importgränssnittet för platsannonser. Arbetsgivare och programvaruhus kan nu ta i bruk det nya gränssnittet, som gör det möjligt att publicera annonser direkt på Jobbmarknaden. När du publicerar en platsannons på Jobbmarknaden via gränssnittet kan du välja om du också vill publicera den på te-palvelut.fi och på EURES-portalen. Granskningen av jobbsökningsprofiler som rekommenderas för en ledig tjänst sker alltjämt på Jobbmarknad.

Uppgifterna i platsannonsen överförs via gränssnittet direkt till Jobbmarknad i en strukturell form. Detta gör att annonserna i större utsträckning riktas till potentiella kandidater. Det innebär att den arbetssökande får bättre förslag både på rekommenderade jobb och när hen söker platsannonser med sökkriterier.

Platsannonser överförs fortfarande automatiskt från webbplatsen te-palvelut.fi till Jobbmarknad. I samband med överföringen får annonserna automatiskt en förklaring över kompetenser och yrket som arbetsgivaren själv kan  redigera genom att logga in på Jobbmarknad som arbetsgivare. På Jobbmarknad uppdateras i detta skede tyvärr inte uppgifter om att ansökningstiden förkortas om uppdateringen har gjorts via något annat än Jobbmarknads användargränssnitt eller gränssnitt. Detta är på väg att förändras/Håller vi på att ändra. Mer information kommer senare. Om du vill kan du som arbetsgivare ändra annonsens giltighetstid direkt på Jobbmarknad.

 Användarvillkoren för att börja använda gränssnittet har publicerats på Jobbmarknad.