Jobbmarknadens yrkesbeteckningar blir könsneutrala och kompletteras

Nyheter

Jobbmarknadens yrkesbeteckningar kompletteras i fortsättningen med jämna mellanrum. Därtill omarbetas fackterminologin så att den är könsneutral.

Utmaningen för den gemensamma europeiska klassificeringen av färdigheter, kvalifikationer och yrken ESCO har varit att ordlistan saknar flera yrken som är viktiga för arbetsmarknaden i Finland. Kompletteringen av yrkesbeteckningarna med nya yrkesbeteckningar hjälper både arbetssökande som gör en jobbsökningsprofil och arbetsgivare som publicerar en arbetsplatsannons.

Det är viktigt att yrkesbeteckningarna omvandlas till könsneutrala. I praktiken innebär ändringarna att till exempel yrkesmän inom olika branscher blir professionella, jurister, rörmontörer och elmontörer samt anstaltsarbetare.

Fastän könsneutrala yrkesbeteckningar används i Jobbmarknadens egen ordlista kan könsbundna yrkesbeteckningar fortfarande användas i arbetsgivarnas platsannonser.

De första kompletteringarna till yrkesbeteckningarna har redan gjorts. I fortsättningen införs kompletteringar i ordlistan med jämna mellanrum i samband med andra uppdateringar.