Naprapat

Intervjuer Publicerad

"Om du brinner för att arbeta med människor och är intresserad av rehabilitering av besvär i stöd- och rörelseorganen, välj naprapati. Genom naprapatyrket får du mångsidiga verktyg för rehabilitering, differentialdiagnostik och smärtbehandling av stöd- och rörelseorganen. I yrket kan man till exempel inrikta sig på idrottsfysiologi, och många arbetar som en del av ett tränings- och rehabiliteringsteam för idrottare."

Naprapaatti Anu Niskanen
  • Anu Peltonen
  • Företagare i företaget Nivelkuntoutus Posito.
  • Utexaminerad som naprapat från Sydöstra Finlands yrkeshögskola 2019.
  • Fem års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med. 

Jag arbetar som naprapat, d.v.s. jag behandlar klienternas skador och besvär i stöd- och rörelseorganen med metoder inom manuell medicin. Jag använder till exempel manuell terapi och övningsterapi samt fysikaliska behandlingar. Typiska besvär är smärtor i ryggen, nacken, skuldrorna och leder samt begränsade rörelsebanor. 

Hur har du hamnat i det yrke du valt? 

Jag har utövat tävlingsdans och latinamerikansk dans hela mitt liv. Under min aktiva tävlingskarriär led jag av små rygg- och fotbesvär. Jag sökte mig till naprapatmottagningen och fick hjälp med mina besvär. Positiva erfarenheter av naprapatbehandlingen inspirerade mig att söka till naprapatstudierna, och jag har aldrig ångrat mitt val.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka. 

Naprapatens arbetsdag består av klientmottagningar där man undersöker besvär och ger olika behandlingar. Utöver naprapatarbetet leder jag dans, vilket påverkar tidtabellen för min arbetsdag. Jag använder förmiddagen till kontorsarbete och planering av danslektioner. På eftermiddagen och kvällen tar jag emot klienter.

När en klient kommer till min mottagning intervjuar jag hen först. Därefter gör jag behandlingar med manuella och fysikaliska metoder. Naprapater har rätt och kompetens att utföra manipulationsbehandlingar på ett säkert sätt. Här skiljer sig naprapatyrket från till exempel fysioterapeutyrket. Till slut ger jag hemövningar för att lindra besväret med tiden. En typisk klient är en person i arbetsför ålder som lider av besvär i ryggen, nacken, skuldrorna och axlarna samt av huvudvärk. Jag behandlar också ofta problem med tuggmusklerna som orsakar huvudvärk.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider? 

Jag arbetar i ett eget behandlingsrum samt i Terveystalos lokaler för fysioterapi och företagskunder i Kouvola. Jag gör också hembesök för några gamla klienter. På Terveystalo kan jag använda ett litet gym med rehabiliteringsklienterna.

Jag tar emot klienter vardagar mellan klockan 8 och 20. Ibland är arbetet morgonbetonat, ibland kvällsbetonat. Ibland har jag mottagningar på lördagar på Terveystalo.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket? 

En naprapat ska njuta av att arbeta med människor. God fysisk kondition är till nytta. Nästan alla naprapater är företagare, så yrket kräver nästan utan undantag företagaranda. Även logik och lösningsorientering hjälper i vårdarbetet, eftersom klienternas besvär ofta är summan av många faktorer. I naprapatyrket blir man dock aldrig färdig, så man måste ständigt uppdatera och upprätthålla sin egen yrkeskompetens.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Klienterna, kollegorna och arbetsgemenskaperna. Det är fint att jag också kan hjälpa sådana personer som inte har fått hjälp från annat håll med sina besvär i stöd- och rörelseorganen. Multiprofessionellt samarbete och utbildningstillfällen med olika professionella inom hälso- och sjukvården utvecklar min yrkeskompetens. Det bästa är också att jag kan välja mina arbetstider själv.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande? 

Att naprapater inte erbjuds lönearbete till exempel inom den allmänna hälso- och sjukvården, även om man har kunnat påvisa nyttan och kostnadseffektiviteten av naprapati med forskningsresultat. Naprapat är också ett skyddat yrke inom hälso- och sjukvården som registrerats av Valvira och vars verksamhet omfattas av de lagar som reglerar hälso- och sjukvården och patientskadelagen.

På personlig nivå är det utmanande att sörja för tillräcklig vila och återhämtning, eftersom det meningsfulla arbetet rycker med sig.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en naprapat? 

Om du brinner för att arbeta med människor och är intresserad av rehabilitering av besvär i stöd- och rörelseorganen, välj naprapati. Genom naprapatyrket får du mångsidiga verktyg för rehabilitering, differentialdiagnostik och smärtbehandling av stöd- och rörelseorganen. I yrket kan man till exempel inrikta sig på idrottsfysiologi, och många arbetar som en del av ett tränings- och rehabiliteringsteam för idrottare.

Studierna i naprapati är krävande, och att avlägga dem förutsätter uthållighet och målmedvetenhet. Massörstudier kan vara till hjälp i början av studierna. Å andra sidan garanterar de krävande studierna att man får hög yrkesmässig kunskaps- och färdighetsnivå.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke? 

Den professionella kretsen inom naprapati är relativt liten jämfört med andra yrkesgrupper i Finland. Jag tror att naprapaternas ställning som professionella inom rehabilitering kommer att förbättras i framtiden. Människornas medvetenhet ökar och ojämlikheten bland yrkesutbildade personer inom rehabiliteringsbranschen har redan nu avhjälpts bland annat när det gäller FPA-ersättningar. Enligt Pensionsskyddscentralen är besvär i stöd- och rörelseorganen den vanligaste orsaken till invalidpension i Finland, så det finns arbete för naprapater även i framtiden.

Dela artikeln