Kiertotalousosaaminen kilpailuvalttina

Uutinen

Kiertotalousosaaminen on tärkeä osaamispääoma nyt ja tulevaisuudessa. Kiertotalousosaamisen avulla pystymme kehittämään yritysten liiketoimintaa, organisaatioiden toimintaa ja arjen valintoja kestävästi. Vain siten emme kuluta luonnonvarojamme loppuun seuraavien vuosisatojen aikana.

Mitä kiertotalous tarkoittaa?

Kiertotalous mielletään usein jätteiden lajitteluksi ja kierrätykseksi, mutta se on paljon muutakin. Kiertotalous on talousmalli, jossa tuotteet ja materiaalit suunnitellaan jo lähtökohtaisesti kiertäviksi niin, että niiden arvo säilyy kierrossa mahdollisimman pitkään. Näin tuotannossa ja kulutuksessa syntyy mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä eikä neitseellisiä raaka-aineita kuluteta turhaan. Kiertotaloudessa kulutus perustuu myös omistamisen sijaan palvelujen käyttämiseen, jakamiseen, vuokraamiseen, korjaamiseen ja kunnostamiseen, uudelleenkäyttöön sekä kierrättämiseen.

KIERTO-hanke kehittää kiertotalousosaamista

KIERTO-hanke on Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen koordinoima kumppanuushanke, jonka tehtävänä on tehdä kiertotaloudesta kaikkien työelämätaito ja kilpailuvaltti. Kaikissa ammateissa ja työtehtävissä tarvitaan jatkossa kiertotalousosaamista. Suomen tulevaisuustalo Sitran näkemyksen mukaan kansalaisten kiertotaloustaitoja tulisi kehittää kaikilla ammattiasteilla. Tätä työtä tehdään jo monella taholla.

KIERTO-hanke kehittää työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Siihen kuuluu esimerkiksi matalan kynnyksen työtehtäviä, jotka voivat toimia työnhakijoille niin sanottuina porttityöpaikkoina jatkotyöllistymiseen tai koulutukseen. Hankkeen osatoteuttaja, Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n Nextiili-paja, on jopa luonut täysin uuden työelämälähtöisen osatutkinnon kierrätystekstiilien lajittelusta. Jotta käytöstä poistettu tekstiili ei päädy jätteeksi tai polttoon, tarvitaan osaamista tunnistaa ja lajitella tekstiilit eri materiaalien mukaisesti, irrottaa napit, vetoketjut ja muut hyödynnettävät osat. Näin tekstiileistä pystytään jatkojalostamaan uuden teknologian avulla uutta raaka-ainetta teollisuudelle.

Kiertotaloudesta uutta työtä ja osaamista

Sitran mukaan kiertotalous tarjoaa suomalaisyrityksille merkittävää kilpailuetua. Tulevaisuuden kiertotalousosaaminen ei siis tarkoita vain erityisasiantuntijatason tehtäviä vaan myös hyvin käytännönläheistä työtä ja uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Tähän kehitystyöhön ja toimintamallien toteuttamiseen yritykset tarvitsevat uusia osaajia.

Työmarkkinoilla on osaajapulaa ja osaamisvajetta, joka on pullonkaulana monilla toimialoilla liiketoiminnan kehittämisessä ja kasvussa.

Käytännön kiertotaloustyötä tehdään esimerkiksi näissä tehtävissä:

  • ruokahävikin pienentämisessä
  • materiaalien ja jätteiden keräämisessä, lajittelussa, kierrättämisessä ja uudelleenkäytössä (esim. rakennus- ja purkujäte, vanhat autonosat, kännykät, kamerat, muovit jne.)
  • second hand -kaupassa
  • huolto- ja korjauspalveluissa (esim. korjausompelimot, pyöräkorjaamot)
  • rakennusalalla (purkumateriaalien lajittelu ja kierrätys, energiatehokkuus, vanhojen rakennusten uudelleen suunnittelu, energiaratkaisujen asennus)
  • liikkumisen uusissa muodoissa ja teknologioissa
  • uusien palveluliiketoimintamallien kuten leasing-toiminnan pyörittämisessä ja kehittämisessä
  • vastuullisuusviestinnässä ja markkinoinnissa

Haluatko sinäkin olla osana kestävän tulevaisuuden ja työelämän rakentamista, arvojesi mukaisessa työssä? Nyt kannattaa olla etunenässä hankkimassa kiertotalousosaamista ja tehdä siitä itsellesi työnhaun kilpailuvaltti tai jopa yritystoimintaa. Kiertotalous tulevaisuuden työelämätaitona -seminaari pidettiin 27.11. klo 9 - 11.30.

Lisätietoja nettisivuiltamme

Tutustu, kuinka tamperelaiset yritykset luovat kestävää kasvua ja kehitystä kiertotaloudesta osoitteessa:

Kiertotaloudesta SITRAn sivuilla:

Artikkeli Suomen tekstiili & muoti ry:n sivulla: Tekstiilien kiertotalous etenee - Poistotekstiilien jalostuslaitos avataan Paimioon 2021:

Kirjoittaja on Riina Hiipakka-Lahti

Hän työskentelee KIERTO-hankkeen projektipäällikkönä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa.